Oldalak

2024. 07. 10.

15.B. - vasárnapi igék

Krisztus küldöttei vagyunk - 
Isten a bűnbeesés után angyalai és prófétái által szólt hozzánk. Isten stílusa nyomán alakult ki a királyok közt a követküldés szokása. A keresztségben Krisztustól hármas küldetést kaptunk: prófétait, papit és királyit. A prófétai küldetés – az evangéliumot adjuk tovább. A papi küldetés – szenteljük Istennek a mindennapi munkánkat. A királyi küldetés – világunkat vigyük közelebb Istenhez. 
– Ha kopognak ajtónkon, akkor válaszolunk. Ha Isten kopog nálunk, akkor neki is válaszolni kell. Az örömhír címzettjei kötelesek befogadni Isten küldötteit. Ezért, aki elutasítja az Úr szolgáit, az letér az üdvösség útjáról. – A bűnösök nem szívesen hallgatják Isten szavát. (Ám 7,12-15) Krisztus előtt a 8. században, Izrael bukása előtt (721) Isten prófétákat küld népéhez, nem is egyet, hanem négyet: Ámoszt, Ozeást, Izajást és Mikeást. Az olvasmány Ámosz küldetésének egyik részletét beszéli el. Megismerjük a próféta életét, akit nyája mellől hívott el az Úr, akár csak Dávidot, és azt mondta: „Menj, prófétálj népemnek, Izraelnek!” Ugyanis Jerobeám elszakította Izraelt (10 törzset) Júdeától és két szentélyt létesített, északon Dánban, délen Bételben, ahol az általa kinevezett papok és próféták tanítottak az uralkodó elvárása szerint. Az Úr ezért küldte Ámoszt Izraelbe, hogy hirdesse Isten igazságosságát, a közelgő ítéletet, és a pogány kultusz miatt a fogságot. Ámosz életét Isten szolgálatába állította, így lett Jézus előfutára. 
– Jézus a názáreti igehirdetés után tanítványainak hatalmat adott, és missziós útra küldte, hogy a környező falvakban és városokban hirdessék az örömhírt. (Mk 6,7-13) Az apostolok gazdagságát a kapott isteni tanítás, az isteni hatalom és Krisztus Lelke képezte. E három lelki gazdagság az Isten országának kincse. Az apostolok hitelesen tanúskodtak Krisztusról, aki meghívta őket, megbízta és életével felkészítette. A misszió során Jézus nevében bűnbánatot hirdettek, elmondták eddigi Krisztus-élményüket, betegeket gyógyítottak és gonosz lelkeket űztek ki. Mindez örömmel töltötte el őket. 
– A Krisztustól kapott küldetés másik célja, hogy megtapasztalják, Jézus velük van ott is, ahol szembesülnek a változó világgal. Ugyanakkor, merjék Jézusra bízni magukat, megtartva a szegénység és egyszerűség lelkületét. Ne keressék a kényelmes életet, hanem teljesítsék megbízatásukat, gyakorolják a szeretetet. 
– Krisztus mindnyájunkat meghívott és megbízott, hogy éljünk szentül – írja Szent Pál. (Ef 1,3-14) Miért kell szentül élni? Azért, hogy a mennyei Atya gyermekei legyünk és maradjunk. Ez részben meg is történt a keresztségben. Azóta magunkban hordozzuk az örök élet zálogát, a megszentelő kegyelmet. Így életünket Jézus kegyelme hatja át, és mi általunk szövődik a teremtett világ teljes összhangja, ami a mennyben és a földön van. Ez életünk missziós tere, és az érdemszerzés ideje. 

„Ő arra rendelt bennünket, hogy Jézus Krisztus által gyermekeivé legyünk.” Ef 1,5.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése