Oldalak

2024. 07. 16.

Krisztus világa 2024. július-augusztus - Szemle

Krisztus király csak egy a vágyunk! – Ferenc pápa egy hónapja mondta: „A békéhez bátorság kell, sokkal nagyobb, mint a háborúhoz.” Bátor emberként jött hozzánk 1999. június 1-jén. A béke követeként érkezett. Az ’élő Péter’ kijelölte jövőnk útját: Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést, hogy járjunk együtt az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében. Íme, ezért vagyunk itt, hogy közösen mondjuk: Édesanyánk, taníts meg minket összevarrni a jövőt... Merjünk kockáztatni az Úrért, mert az Úr nem okoz csalódást, békét ad nekünk. Nyáron a családok együtt utaznak, zarándokolnak, táboroznak, pihennek, szórakoznak. Kár volna a boldogság utáni hajszában az Isten útjairól letérni. A boldogok észre veszik Isten jelenlétét a gyermekek boldog kacajában, a sugárzó arcú ifjak mosolyában vagy a szenvedők bánatos szemében. Jó nyarunk lesz, ha Ferenc pápa összevarrós üzenetét megéljük.
Örök evangélium – „Kitalálták szándékukat” Mk 6, 30–34. – Belon Gellért püspök elmélkedése. Ám az élet rafinált, nyomába szegül a pihenésre vágyónak. Űzi és hajtja, hogy szolgálja ki igényeit. És nem hagyja nyugodni. A nyári pihenő alatt is tanulhatunk Jézustól. Amikor meglátta az őt kereső sokaságot „megesett rajtuk a szíve”. Pihenőjét is feláldozza azokért, akiknél semmi eredményt nem ér el. Itt kell belelesnünk Jézus lelkébe, hogy az arra érdemteleneket is milyen emberséggel és szeretettel kezeli. Kövessük példáját, akkor mondhatjuk: Boldogok, akik üldözést szenvednek a szeretetért.
Szent Mária Magdolna – Az angyal csak azt kérdezte tőle: „Miért sírsz?”, a Feltámadott hozzátette: „Kit keresel?” Az első kérdés csak a múltra utal, a második már a jövőre. Az Úr Mária Magdolnát szembesíteni akarja a róla alkotott képpel. Ki az, akit keresel? Ne saját gyászodra és saját keresésedre figyelj, hanem mondd meg, hogy te kinek tartasz engem? Engem, aki feltámasztottam Lázárt, s aki megmondtam: „Én vagyok a feltámadás és az élet.” – P. Barsi Balázs OFM elmélkedése.
A római szentmisekánon szentjei (3. rész) Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya folytatja a római szentmisekánon vértanúinak bemutatását: Szent Ciprián püspök, Lőrinc diakónus, Krizogonusz katona, János és Pál katona testvérek, Kozma és Damján orvos testvérek. A 12 apostol és a 12 vértanú névsora a Mindenszentekkel zárul, akiknek közös főünnepe november 1-én van. Nagyon szép és bátorító a Római martirológium november 1-i bejegyzése a Mindenszentekről: „november 1: a 11. századtól az összes szentek ünnepe, akik Krisztussal együtt vannak a dicsőségben. Miattuk ujjong az ég, és a földön zarándokló Egyház örömmel emlékezik meg róluk, mert példájuk sarkall, közbenjárásuk segít, hogy mi is közéjük kerülhessünk.” (6-8. oldalon)
Szent István király – „Az okos ember sziklára építette házát.” (Mt 7,24-29) – Szent István napja egyszerre egyházi és állami ünnep. Bennünket arra int, hogy aki maradandó közösséget akar létrehozni, az nem hagyhatja számításon kívül az Istent, sőt, igazából csak benne bízhat és őrá építhet. P. Barsi atya bemutatja az országfelajánlást katolikus módon, a protestánsoknak, nem keresztény, de egy Istenben hívőknek; a nem hívő keresőknek; a gyakorlati materializmusban megrögzött magyar testvéreknek.
100 éve szentelték pappá Márton Áront – Már a középiskolában papnak készült, ezért az érettségi előtti tanévre a gyulafehérvári Majláth Gusztáv Károly Gimnáziumba, az ún. kisszemináriumba ment. Érettségi vizsgája után azonban, 1915-ben azonnal katonának vitték az első világháború frontjaira, ahol háromszor sebesült golyó által. 1920 szeptemberében újra felébredt benne a papi hivatás. Jelentkezett püspökénél, aki tart karpokkal várta. 1924. július 6-án szentelte pappá Majláth püspök Márton Áront. Életútját bemutatja Virt László. Márton Áron élete igazolja, hogy Isten tud a görbe vonalakon is egyenesen írni! Isten kegyelméről szól Bajor Andor írása: Nem mi választjuk ki a szentjeinket (10-12. oldal)
Egy nem mindennapi igazolás – Philip Mulryne, a Manchester United egykori középpályása a focitól Jézus oltárához ‘igazolt’. Philip atya megtalálta azt a hivatását, amelyben másokat szolgálhat, és ami által ő maga is boldog az Úr szolgálatában. Bemutatja - Kántorné Polonyi Anna. 
Egyedül – A 19 és 22 év közöttiek panaszkodnak a hiányzó kapcsolatokra. És felszabadító tud lenni, ha megnyílunk egy embertársunk előtt. Erről szól Simon Lukas írása, fordította Bács Béla János. 
140 éve született Gyóni Géza – 1914 őszén Przemyśl erődjében szolgált. Az oroszok október 6-án este támadásba lendültek. Gyónit és társait a lövészárokba temette a föld. Az éjszaka rémségét eltemetve élte át. Bajtársai másnap ásták ki a föld alól. Ezen éjszaka szörnyűségének hatására írta meg legerősebb, a világirodalom legnagyobb háborúellenes versét, Csak egy éjszakára... címmel. Egyértelműen megfogalmazza a háborúból hasznot húzók felelősségre vonásának elkerülhetetlenségét. Halála előtt, 1917-ben a krasznojárszki rabkórház falára, saját vérével írta fel: Térjetek meg és szeressetek! 
Az ima – Fekete István írása. Ma mindenki „imád” mindent. A lovát, a szeretőjét, a nyakkendőjét... Ne imádj hát mindent, édes Magyarom, csak az Istent, mert nem tudod, milyen idők jönnek és nincs az a vihar, mely elpusztíthatna, ha veled van az imádság és veled van az Isten. 
Szent X. Piusz pápa Kvíz  amely a pápa programját is magában foglalja: „Krisztusban megújítani mindent!” 
Derűs oldal. Keresztrejtvény. Vers.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Krisztus világa 2024. júniusi száma itt olvasható:

krisztus-vilaga_06_2024.pdf


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése