Oldalak

2024. 07. 06.

14.B. - vasárnap - Kapcsolat az éggel és a néppel

Kapcsolat az éggel és a néppel -
Péter és Pál apostolok főünnepén megtörténtek a papszentelések. Napjainkban a felszenteltek primíciát, elsőmisét tartanak. Ilyenkor a leggyakrabban használt szavak: a hit, hisz, hív, hivatás. A 19. század elején írta Király Károly költő A hit embere c. versében: „Boldog az, kinek szívében/ Lángol, mint naptűz, a hit;/ Annak istenkéz vezérli/ Élte minden útjait.” 
A hit lelkiállapot, midőn a mástól elbeszélt dolgot igaznak tartjuk. Szoros értelemben Isten kinyilatkoztatásának, igazságának elfogadása és életünk hozzá igazítása. Hisz az, aki a valósággal egyezőnek, igaznak tekint. A hív ige régiesen vagy népiesen hí, amikor valaki szól vagy üzen valakinek, hogy jöjjön. A meghívás, hogy valamilyen céllal jelenjen meg valahol, vagy kötelesség elvégzésére késztet, sürget valaki, valami. 
Hivatás pedig valamely foglalkozás, pálya iránti hajlam, elhivatottság, választott életcél, feladat. Hivatásos az, aki valamely tevékenységet Istentől kapott hivatásként, foglalkozásként felelősséggel folytat. Tudjuk, hogy a legszentebb dolgokat és ügyeket is körül veszik az akadályok. Az Istentől ihletett, küldetést vállaló embernek is meg kell küzdenie az emberek előítéletével. 
Az előítélet sok maszkban mutatkozhat: féltékenységben, bosszúban, gőgben, közömbösségben, álszentségben, hitetlenségben egyaránt. Van, aki magában az el nem fogadás falát építi, mert mások stílusa, adottsága, kezdeményezése, erkölcsi nagysága zavarja. Mindez törékeny igazságérzetünket bizonyítja. Gondoljunk a Semmelweis filmre. Méltó film a kiváló magyar tudósról, Semmelweis Ignácról, aki önfeláldozó módon művelte az orvostudományt és akinek élete példaértékű, de tragikus is egyben. Vagy a magyar labdarúgás aranykorát bemutató Hat három című magyar filmre. A főszereplő belső megvilágosodással előre mondja a közvetlen eseményeket. Kezdetben mindenki csodálkozik, majd elhallgattatják, mert őket csak a pillanat érdekli. De ő mondja a közeli és távoli jövőt, amiért elhallgattatják, kidobják és üldözik. 
Ez az alapképlet működik a világban, a politikában, a tanügyben, a vállalkozásban, a sportban, az egyházban és a családban is. Mitévők legyünk? – Isten szavát kötelességünk befogadni. (Ez 2,2-4) Erről szól Ezekiel meghívása. Isten az embert szabad akarattal ajándékozta meg, ezért akit kiválasztott, azt  válaszút elé szokta állítani. Az igazság hirdetője pedig igazolja, hogy Isten velük van. 
– Az ember hitét az előítéletek és földi szempontok is befolyásolják.
(Mk 6,1-6) Jézus Názáretbe megy ahol nevelkedett. A zsinagógában Jézus első fellépése az ő primíciája volt. Megcsodálták bölcsességét, eltűnődtek csodái felett és előítéletük hitetlenségbe ment át. Csak a Szűzanya hit benne. Fájdalmas, hogy Isten küldöttjét elutasítják. (2Kor 2,12,7-10) Ez a hivatás keresztje. A hivatásukat élőknek, Jézus Krisztus mindig kegyelmet ad.

„Elég neked az én kegyelmem!” 2Kor 12,8.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése