2016. 08. 22.

Megáldották a kosteleki templomot

Soltész Miklós államtitkár jelenlétében áldották meg hétfőn az erdélyi Kostelek felújított római katolikus templomát.
kosteleki_templom02_b 
A kosteleki templom (archív felvétel)
A mintegy kétszáz fős kosteleki római katolikus gyülekezet a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatásból cserélte ki temploma tetőszerkezetét, és végezte el az épület külső felújítását. A történelmi Erdélyhez tartozó, de a moldvai Bákó megyéhez csatolt, a Csíki havasokban fekvő településen épült hetven évvel ezelőtt a római katolikus templom.
P. Köllő Bonifác 1943 augusztusában került Kostelekre és a közösség építésén fáradozott. Templomépítéshez kezdtek és 1946-ban a befejezés előtt felgyújtották, de a híveknek sikerült gyorsan eloltaniuk a tüzet. A csíki községek is segítették a kosteleki híveket, így augusztusban dr. Csipak Lajos csíkszeredai gimnáziumi tanár és megbízott csíkszeredai plébános szentelte fel Szűz Máriának, a világ királynőjének tiszteletére.
Eredetileg magyar anyanyelvű görög-katolikus közösség egy része nem az állam által támogatott ortodox egyházhoz csatlakozott 1948-ban, mely a görög-katolikus templomot is megkapta, hanem a római katolikus egyházat választotta.
A hétfői templombúcsún mondott köszöntő beszédében Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár felidézte: Szent István államalapító magyar király fia halála után Máriának ajánlotta fel országát. „Mária tisztelete nélkül nem is tudnánk megmaradni sem magyarnak, sem kereszténynek” – fogalmazott az államtitkár.
Soltész Miklós utalt arra, hogy a kosteleki kis magyar közösség adta azt a Vaszi Leventét, aki két évvel ezelőtt a Felszállott a páva népzenei tehetségkutató közönségdíját nyerte. Természetesnek tartotta, hogy a magyar állam segíti azokat a közösségeket, amelyek ilyen értékeket adnak a nemzetnek.
A felújítás előtt


MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése