2016. 05. 11.

Rémhír a csíksomlyói terrorveszély!!!!

Ma mindegyre telefonon hívnak Erdély különböző részeiről olyanok, akik a csíksomlyói pünkösdi búcsúra készülnek jönni.  Autóbuszokat mondanak vissza!! Kérdésük, hogy mennyiben igaz amit a világhálón terjesztenek, hogy muszlim terroristák akarnak robbantani a búcsú alkalmával?
Egy bolond százat csinál - ez ma beteljesedett nem tudom hányadik hatványon.
Ez álhír. Valakik furcsa tréfát játszanak, ami nagyon veszélyes!
Először is rossz időpontot választott a Care2Travel nonprofit szervezet, aki koordinálta ezt a moszlim diák-akciót.
Másodszor pedig a dezinformátorok súlyosan ártanak Székelyföld hírnevének és a csíksomlyói búcsú megtartásának. 
Íme egy rosszul időzített diák-akció, ahol a Szent István Kollégium vezetőinek a bölcsessége nem villogott.
Súlyos bűnt követnek el a rágalmazók, a pánik-keltők. 
A rágalomkeltő portálokat le kell tiltani és meg kell büntetni!
Íme az újság cikk, amiből a hisztéria kerekedett:  

Muszlim vendégdiákokkal készülnek pünkösdre Csíksomlyón

Nyolc napra érkeztek Csíksomlyóra 19 és 22 év közötti egyetemisták, hogy önkéntes munkájukkal könnyítsék a helyi közösség életét, illetve megismerkedjenek egy számukra teljesen új kultúrával. Jelenlétükkel talán a helybelieket is aktívabb részvételre motiválják.
muszlim_onkentesek_somlyon_b 
Több országból származó diákok végeznek önkéntes munkát nyolc napon át. Fotó: Care2Travel
Egy amerikai kirendeltségű egyetem, a katari Carnegie Mellon University diákjai kapcsolódnak be a pünkösdi készülődésbe a csíksomlyói Szent István Kollégiumban, részt vesznek többek közt a Barátok Feredőjénél zajló szombati kalákában, a Kis-Somlyó sípálya melletti részének megtakarításában, a kollégium zöldséges- és fűszerkertjének munkálataiban, továbbá gyermekekkel is foglalkoznak. Az önkéntesek a Care2Travel nonprofit szervezet koordinálásával kerültek a Szent István Kollégiumhoz, amelynek képviselői úgy látták, Csíksomlyón bőven akad tennivaló számukra. Az említett szervezet öt éve működik, Hargita megyét fedi le külföldi önkéntesekkel, akik például angol nyelvtáborokban bővítik hátrányos helyzetű gyerekek szókincsét.
Kedves Péter, a szervezet egyik képviselője elmondta, a csoport tagjai különböző országok szülöttei, mint Katar, Bangladesh, Pakisztán, Jordánia, Líbia, Irán, Marokkó, Nepál, Egyesült Államok, Kanada. A tizenöt önkéntes közös jellemzője, hogy valamennyien muszlimok, és akár ha vegyes házasságból származnak is, tartják magukat ehhez, ezért járnak az említett egyetemre.
„Azért jöttek ide hozzánk tizenöten, mert meg kívánják ismerni a kultúránkat, szeretnek utazni, segíteni a helyi közösségeken. Kicsit még úgymond meg vannak szeppenve, nagyon sok meglepetés éri őket, ezt úgy nevezném viccesen, hogy kulturális sokk éri őket: nem tudják, hogyan viselkedjenek adott esetekben, hogyan viszonyuljanak az emberekhez, mikor kérjenek elnézést, illik-e megállni egy társaságban és ott beszélgetni, vagy mennyire kell arrébb húzódni. Teljesen más környezetből jöttek, más vallásúak, mások a szokásaik. Alapvető kérdéseket tesznek fel, amelyek számunkra természetesek” – magyarázta Kedves Péter.
Érkezésük estéjétől tart a felkészítésük, ami nem csak az önkéntes programjukra vonatkozik. „Beszéltünk számukra többek közt a kisebbségi létről, hogy miért él itt kevesebb román nemzetiségű, milyen kulturális pozitívumaink vannak, milyen hagyományaink, terítékre került a romaprobléma, a kéregetés, a cigizés, a vendéglői szokások, a vegetáriánus vagy vegán ételek kevésbé ismertsége. Megismerhették Csíkszeredát, városnéző körutat tettek négy helyi önkéntes segítségével” – ismertette Kedves Péter.
Hozzáfűzte, ilyen messziről jött embereknek elég szűkös az idő arra, hogy elmondhassák, miként is élünk mi, általában az idegenből érkezett önkénteseknek kell négy-öt nap, hogy letisztuljon bennük mindaz a sok információ, amely az első napokban fogadja.

Izsák-Székely Judith - székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése