2024. 08. 19.

Augusztus 20. Szent István király

Augusztus 20. - Szent István király - A nagy francia író és diplomata Paul Claudel (1868-1955) írta a 2. világháború után: „Az imént kezembe került Szent István király könyve, az ő Intelmei fiához. A nagyszerű gondolatok olvasása közben éreztem, minő nagy nemzet ez a magyar nép, amelynek már kilencszáz évvel ezelőtt, a mai európai emberiség hajnalán ilyen hallatlan eszű királya volt. Én Szent Istvánt a messzi középkor legnagyobb diplomatájának tartom... S én, a francia diplomata, a hívő katolikus erőm fogytáig hirdetem, hogy a Duna-medencében csak a Szent István-i úton lehet keresni a gyógyulást.”

Szent Istvánt életében és halála után nagy tisztelet övezte az ország határain belül és határain kívül. Az ország határain kívül is tisztelték, mert a menekülteknek és más sorsüldözötteknek menedéket nyújtott. A Szentföldre, Konstantinápolyba, Ravennába és Rómába zarándokló embereknek vendéglátást és kedvező átvonulást és hoszpiciumokat biztosított.

Szent István halálakor egy rendezett, fejlett országot hagyott, Szűz Mária oltalma alatt. Az ország népe, nemesek és nem nemesek, gazdagok és szegények évszázadokon át a balsors idején a Szentkirályt szólította: „Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga, ki voltál valaha országunk istápja? Hol vagy, István király? Téged magyar kíván, gyászos öltözetben, te előtted sírván.” A békés időkben pedig emberi nagyságát méltatták: Magyarok fénye, ország reménye, légy áldott Szent István király! Szent hitben tarts meg, Jézusnál áldj meg, Légy áldott Szent István király!


Légy te is vezető!

Az első keresztény ezredforduló a magyarság történelmének legmozgalmasabb kora. Itt találjuk azt a kiemelkedő vezetőt, aki a történelmi változások tevékeny részese és irányítója: Szent István király. Az ünnepi olvasmányok alapján tekintsünk Szent Istvánra, aki ezer évvel ezelőtt a magyar nemzet vezetője lett krisztusi hitével, világos látásával és határozott tenni akarásával.

A Szentírás bölcsességi irodalma az egyenes útról, az igazság útjáról szól, amely az élethez vezet. Aki ezen az úton jár, megtalálja Isten gondviselését és nem botlik meg. „Az igaz ember útja olyan, mint a hajnal pirkadása, amely egyre világosabb, míg fényes nappal nem lesz.”

1. Szent István megismerte az életre vezető igaz utat. (Péld 4,10-15. 18-27). Géza nagyfejedelemnek és feleségének több lánygyermeke született. A fejedelem és családja aggódott a nemzet jövője miatt. Ekkor a Szűzanya Gézával közölte a titkot, hogy fia születik, aki királyként fog uralkodni a magyar nép felett, Krisztus apostola lesz, ezért Szűz Mária vállalja, hogy az ország patrónája legyen. Vajk-István az első passaui térítési hullám idején született 970-es évek elején. A keresztség szentségében Szent István vértanú nevét kapta, akár apja, Géza nagyfejedelem. A családi házban megismerte a Szűzanya ígéretét és az ország állapotát. Szent Adalbert Prága püspöke bérmálta meg és mélyítette el az ifjú herceg hitét. Dinasztikus házasságot kötött 996-ban Regensburgban a bajor fejedelem lányával, Gizellával. István ifjú aráját Nyitra várába, hercegsége központjába vitte. István és Gizella egymást erősítették a keresztény hitben. Házasságuk első éve életük megalapozása volt. Ekkor felkészült az ország vezetésére. Géza nagyfejedelem 997-ben meghalt Esztergomban, István lett a nagyfejedelem. Jogait és a latin kereszténységet háromszori (997, 1003, 1008) hadjárattal kellett megvédenie. István nagyfejedelem és 1000-től király, jó uralkodó lett, mert kialakította a nemzet vízióját, felkészült és megvalósította az ország- és egyházmegyék megszervezését és felvirágoztatását. Ezért a francia író, akadémikus Paul Claudel méltán így írta: Szent István a messzi középkor legnagyobb diplomatája és hallatlan eszű királya, vezetője volt.

Ki a jó vezető? Az, aki felkészült jövendő feladatára. A jó vezető úgy dolgozik, mintha minden rajta múlna. Ha égünk a szeretettől, hogy másokat is Krisztushoz vezessünk, akkor nem csak rátalálunk az igaz útra, hanem azon járva otthont és örök hazát építünk. A prefációban imádkozzuk: „Istenünk, te Szent István királyt adtad vezetőnknek az igazság útján, hogy meglássuk az éji homályban a krisztusi hajnal fényét, és egyenes ösvényen járva, örök hazát és otthont leljünk.” Isten a szülőföldünket, ahol élünk, napjainkban is általunk akarja megváltani.

2. Szent István házat és hazát Krisztusra építette. (Mt 7,24-29) Minek van maradandó értéke, mihez vagy kihez köthetjük sorsunkat? Aki Krisztushoz köti életét, az megtalálja jövőjét, az örök életet. Sőt, már itt a földi élet viharai közt is helyt tud állni, s az ítéleten sem fog meginogni. István király életét és országát „okos ember” módjára Krisztusra építette. A nemzetközi kapcsolatait bővítette, új segítőtársakra talált. Bencés monostorok, apátságok építésével a nép lelkét erősítette. Új királyi központot Székesfehérvárt, és a Szűz Anya tiszteletére szentelt bazilikával országlásának központját hozta létre. Imre herceg lelki-szellemi nevelését szerzetesekre, majd Szent Gellértre bízta. Az ország vezetésére és az egyház dolgainak intézésére saját maga készítette fel. „Ő megtanított, hogy levessük magunkról a régi embert, és kősziklára építsünk országot és életet, hogy minden vihart rendületlenül álljunk.”

3. Szent István Jézus Krisztus útját járta. (Ef 4,17-24). Imre herceg halála után az imádság, az ország és az egyház dolgaival törődött. Minden cselekedetét teljesen Istennek szentelte, fogadalom és felajánlás útján szüntelen imáiban magát és királyságát a mindenkor Szűz Mária gyámsága alá helyezte – olvassuk  a nagy legendában. Utolsó tette is olyan, mint Jézusé a kereszten. Kire bízhatná jobbra fiatal keresztény országát, koronáját, népét, lelkét, mint akire a mennyei Atya egyszülött Fiát bízta, Szűz Máriára. És ezzel a tettével fejezte be földi pályafutását és költözött az örök életbe. Íme, egy igazi vezető: Szent István király.

4. Jézus minket is vezetőnek akar. Feladatot és szolgálatot kell teljesítenünk, mégpedig szeretetből. A keresztény vezető az a személy, aki ismeri hivatását, a kapott talentumokat, s azokat a legnagyobb mértékben kamatoztatja a kereszténység szolgálatában. Úgy dolgozik, mintha minden rajta múlna, hogy Krisztus szeretete uralomra jusson. A világot kell közelebb vinni Istenhez. Ez a keresztség-, a bérmálás-, a házasság- és egyházi rend szentségéből ránk háruló feladat: Légy vezető!
Jézus nekünk is ezt mondja: Én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt. Akkor mindent megad nektek az Atya, amit a nevemben kértek tőle (Jn 15, 16). Vezetni annyi, mint másokra hatással lenni.
Vezető az: - aki személyével és viselkedésével másokra hatást gyakorol,
- akinek döntéseit követik,
- akinek hozzáállása követendő példa,
- akitől mások segítséget, tanácsot, irányítást várnak,
- aki bátor és mer egyedül Istenért és Istennel cselekedni.
Ilyen vezető minden szülő, pap, intézmény vezető. Vezetőnek lenni magatartás. Aki vezető, vagy akit vezetővé tettek, annak kötelessége naponta tudatosítani a célt, megfogni a munka végét, és a tagokat közös cselekvésre sarkallni.
A vezető rendelkezzen természetes és természetfeletti tulajdonságokkal.
A természetes tulajdonságok megszerezhetők neveléssel, tanulással, gyakorlattal. A vezetői felelősség alól ezért senki sem bújhat ki. Vezetni akarni kell. Az ember értékét az akarat adja – mondta Szent Ágoston. Aki övéinek, főleg háza népének nem viseli gondját, az megtagadta hitét, és rosszabb a hitetlennél” (1Tim 5,8).
A vezető természetes tulajdonságait megemlítjük: kezdeményező, kockázatvállaló, nagylelkű, felelőségtudó, hiteles. Kezdeményezés, kockázatvállalás, személyi felelősség nélkül nem lehet sohasem hiteles a vezető. Ezek a vezető természetes tulajdonságai, amely mellett a természetfeletti tulajdonságok olyanok, mint a vezetékben az elektromos áram. Isten adományai, kegyelmei rendelkezésünkre állnak, csak rá kell kapcsolódnunk Jézus Krisztusra.
A vezető természetfeletti tulajdonságai: az élő hit, a remény, a szeretet és az alázat. Ez féken tartja hiú dicsőségvágyát, hogy ne emelje magát senki más fölé, és az erényeket gyakorolja. Tudja, hogy minden Isten ajándéka (Jak 4,6b).
Keresztény vezető az, akiben a természetes és természetfeletti tulajdonságok együtt vannak, és a közösségért és közösségben dolgozik. A jó vezetőt nem kapja fel a szél, és nem forgatja szélkakas módjára.
Szent István Intelmei Imre herceghez és a fennmaradt 56 törvénycikke egy jó vezető vallomását tartalmazza, amit érdemes napjainkban is tanulmányozni, mert kiállta egy évezred történelmét és megtartotta a magyar államiságot.
Szent István élete nyomán legyünk buzgók és legyünk környezetünk jó vezetői a családban, a munkahelyen és a társadalomban. Építsük életünket Jézus Krisztusra, mint Szent István király, hogy örök életünk legyen és népünk fennmaradjon.



 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése