2019. 12. 14.

Mi Megváltónk, maradj vélünk!


A szentmise kezdőéneke alapján nevezzük advent 3. vasárnapját öröm vasárnapnak. „Örüljetek az Úrban szüntelenül: újra csak azt mondom, örüljetek, az Úr közel van.” (Fil 4,4) Az örömet, a gyerekek örvendezését átéltük, amikor Szent Miklós püspök képében belépett templomunkba az ajándékozó. Felujjongtak a gyerekek, és rövid időn belül már egy örvendező közösség lettünk. Annak idején Ezdrás pap is így bátorította a fogságból hazatérteket az első istentiszteleten: „az Úrban való örömünk a mi erősségünk!” (vö. Neh 8,10) Adventi örömünk intonációját Szent Pál adja meg: „Örüljetek, az Úr közel van.” Az igazi örömünket nála és benne tudjuk megtalálni, mert a ma embere számára már csak neki van mondanivalója. 
A világhírű angol irodalomtudós, egyetemi tanár, meseíró és keresztény apologéta C. S. Lewis lebilincselő önéletrajzot írt Az öröm vonzásában címmel. Életének szövevényes útjait beszéli el: hogyan jutott el az ateizmustól a kereszténységig, a pogány istenektől Krisztusig, a kozmikus Logosztól a személyes Teremtőig. Mivel egyre szomjasabban és kiégetten kereste az igazságot és a szépséget, egyszer csak megérezte Isten közelségét, az Isten adta élet örömét. Valami olyasmit élt meg ő is, mint amit ma Izajásnál olvasunk: a puszta és a kiaszott vidék ujjongani kezd. (Iz 35,1-6a 10)  De nemcsak a természet alakul át, hanem az ember is. A lankadt kezek és a roskatag térdek megerősödnek, mert maga az Isten jön el. Szabadulást és gyógyulást hoz: vakok látnak, süketek hallanak, sánták járnak és némák beszélnek. Minden eltünik, ami az élet teljesebb kibontakozásának útjában állt. Hallatlan ígéret és nagyszerű ajándék nekünk, de nem olyan egyszerű ennek az ígéretnek a fényében élni. 
A zsidó nép évszázadokon át várta a Messiás születését, mi pedig mindjárt kétezer éve várjuk Krisztus második eljövetelét, és meg kell elégednünk a hit erejével. Az örvendező keresztény lelkületnek lényeges tartozéka a türelem. Szent Jakab erre buzdít bennünket: „Legyetek türelemmel ti is, és legyetek állhatatosak.” (Jak 5,7-10) A türelem mai  világunkban hiánycikk lett. Mindent gyorsan szeretnénk elintézni. A sorban állás, várakozás időrablásnak tűnik, feszültté tesz bennünket. Pedig van értéke és szépsége a lassúságnak, a türelmes várakozásnak. A türelmesen várakozó ember minden részletét meg tudja jegyezni a találkozásnak, a várt eseménynek, és ez alakítani is fogja az életét. A türelem mércéje annak, mennyire erős a reményünk, a szeretetünk, mennyire hasonlítunk a prófétákra és magára Jézusra. Türelemre van szükség karácsony előtt, hogy fel tudjunk készülni a megtestesült Igével való találkozásra. 
Jézus Keresztelő Jánosnak a próféták által várt Messiás tulajdonságait üzeni. (Mt 11,2-11) Bemutatja az isteni és emberi szeretet kiáradásának gyümölcseit. Mi ezért fogadjuk be üzenetét és öröljünk közeledtének.

„Őnála is nagyobb az, aki a legkisebb a mennyek országában.” Mt 11,11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése