2012. 01. 26.

A világot megújítani

      Az ókori pogányok különféle áldozataikkal az istenek kegyét akarták megnyerni, máskor a jövőt akarták megtudni csillagjóslás, tűzön járás, szellemidézés és egyéb varázslatok által. Erre sokszor történik utalás a Bibliában, de mindezekre egyetlen szava van a törvénynek: utálatosság. Ezek mind az emberi ész eltévelyedései.
      A kinyilatkoztatásban viszont az egész ember találkozik a transzcendenssel, az önmagát közlő Istennel. Minden kezdeményezés ezért az Úr kezében van, ő jelentkezik és mutatkozik meg akkor, amikor akar. Meg lehet kérdezni Őt, de csak akkor felel, ha akarja és annyit tudhatunk meg tőle, amennyit kijelenteni akar. Ezért inti népét Mózes: „Az Úr, a te Istened hozzám hasonló prófétát támaszt neked, a te körödből, testvéreid közül; őrá hallgassatok” (MTör 18,15-20).
       A prófétán keresztül adott üzenet iránt Isten feltétlen engedelmességet kíván, és számon kéri a prófétát is, ha olyat merne hirdetni, amire nem kapott  megbízást.
      A próféta által elmondott isteni üzenet hitelét megalapozza, hogy annak tartalma méltó Isten bölcsességéhez és szentségéhez, valamint egyezik a természetes erkölccsel. Továbbá az a tény, hogy az isteni üzenet a hallgatók belső érzületét, megnyugvását, biztonságérzetét erősíti és isteni voltát hitelesítik a külső jelek, csodák, történeti tények és a beteljesült jövendölések. Minden isteni üzenet az embert szólítja meg, hogy az üdvösség útjára lépjen.
      A választott népnek Isten előbb papságot ígért, most prófétaságot, majd királyságot. Mózes beszédében körvonalazódik a próféta-messiás alakja, akire majd hallgatni kell.
Isten mindhárom ígérete beteljesedett Jézus Krisztusban, aki papunk, prófétánk és királyunk. Jézus a kafarnaumi zsinagógában „tanításával ámulatba ejtett mindenkit, mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók.” (Mk 1,21-28)
      A hallgatóság először megdöbben, majd felemelkedik Jézus gondolataihoz és imádkozó lélekkel simul Istenhez. Ekkor megdöbbennek a tisztátalan lelkek: is „Mi közünk egymáshoz, názáreti Jézus? A vesztünkre jöttél?”, de el kell ismerniük benne „Isten Szentjét”. A gonosz lélek vallomását Jézus nem fogadja el, hanem isteni hatalommal kiűzi a betegből. A jelenlévők elcsodálkoznak, mert Jézus tanítása és hatalma új, még az ördögök is engedelmeskednek neki.
      A világot megújítani csak az Isten-ember képes, ha osztatlan szívvel szolgálunk neki (1 Kor 7, 32-35). Így képesek leszünk felismerni a rosszat és ellene tudunk  mondani annak, ahogy azt az amerikai keresztények teszik, mivel az elmúlt napokban az Obama kormány példátlan támadást intézett a lelkiismereti és vallásszabadság ellen, s ezzel az amerikai alkotmányt, de az emberi jogok nemzetközi chartáját is veszélyezteti. De létezik a lelkiismereti ellenvetés alapelve. In principio obsta! Kezdetben állj ellen!
      Mivel támadás több területen jelentkezik és egyre jelentősebbé válik, jó lesz ezekre nekünk is figyelni, különben megszűnik az emberi jogok egyetemessége.    
     
„Népem ne légy kemény szívű.” Zsolt 94,8
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése