2019. 06. 01.

Isten áldása, hogy megélhetjük Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjét

Darvas-Kozma József: Isten áldása, hogy megélhetjük Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjét

2019. május 31., péntek | 22:30

A Szentatya csíksomlyói látogatásáról Darvas-Kozma József csíkszeredai pápai káplánnal, címzetes esperessel beszélgetett Barabás Hajnal, a Székelyhon.ro munkatársa.


A pápalátogatásoknak rövid és hosszú távon is jelentős hatásuk lehet azokra a közösségekre, ahova az egyházfő ellátogat. Azért nagy megtiszteltetés, isteni áldás, hogy Ferenc pápa Székelyföldre érkezik, mert ezzel azt is jelzi, hogy a magyar ajkú, kisebbségben élő római katolikusok sorsa iránt is érdeklődik. A Szentatya csíksomlyói látogatásáról Darvas-Kozma József csíkszeredai pápai káplán, címzetes esperes mondta el gondolatait.

Ferenc pápa, Péter apostol utóda látogat el hozzánk, nagy megtiszteltetés ez, és ha ennyire megtisztel minket, akkor nekünk is kötelességünk, hogy részt vegyünk a szentmiséjén, de nemcsak a pápáért, hanem Krisztusért, akit képvisel. A vele való találkozásban mindig valami csodálatos dolog történik, és nekünk találkoznunk kell egymással is, Krisztus földi helytartójával, Péter utódával is, ugyanakkor találkoznunk kell a szentmisében az eucharisztia ünneplésén keresztül, a szentáldozáson keresztül Jézus Krisztussal – buzdított a csíksomlyói pápai szentmisén való részvételre Darvas-Kozma József csíkszeredai pápai káplán, címzetes esperes.
Hozzátette, Ferenc pápa bátorít, hogy engesztelődjünk ki egymással, engesztelődjünk ki Istennel, és önmagunkkal is. Ott, ahol a pápa megjelenik, a közösség nagyon, nagyon összekovácsolódik. És nem a külsőségek lesznek a lényegesek, hanem a szívbéli, belső odaadás Istennek. Ferenc pápát közvetlennek jellemezte a lelkipásztor, aki arra tanít, hogy értékeljük közösségünket, családunkat, egyházközségünket.
Isten különös nagy áldásának tartom, hogy ezt megélhetjük, hogy részt vehetünk Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjén – fűzte hozzá a címzetes esperes. Azt is elmondta, hogy a csíkszeredai Szent Kereszt-plébániáról több mint négyezren regisztráltak a pápai szentmisére, a keresztaljával pedig szombat reggel fél hétkor indulnak a Salvator-dombra, a csíksomlyói nyeregbe.

Az egykori, 14. századi történelmi, fogadalmi hely ezzel a pápalátogatással újabb patinát kap, mert amellett, hogy fogadalmi hely, illetve 1484-től a pünkösdi búcsús engedmények helye, valamint az 1567-es hitvédelmi csata emlékhelye, ezentúl a pápalátogatás patinás helyszíne is lesz egyben – jegyezte meg Darvas-Kozma József.

A csíkszeredai címzetes esperes arról is beszélt, hogy a Szentatya Székelyföldre érkezése nagy megtiszteltetés, mert ezzel azt jelzi a pápa, hogy a magyarság sorsa iránt is érdeklődik. Ugyanakkor jelentőséggel bír, hogy a pápalátogatásoknak és nyilatkozataiknak mindig rövid és hosszú távon is hatásuk van, ugyan nem lehet kiszámítani, de mint a „ménkő, itt-ott azért becsap”.
Mintegy érzékeltetésül egy nagy történelmi változást említett példaként a csíkszeredai lelkipásztor a korábbi pápalátogatások hatásairól. Mint mesélte, 1991. augusztus 20-án II. János Pál Budapesten, a Hősök terén celebrált szentmisét, azonban előző napon letartóztatták Mihail Szergejevics Gorbacsovot, a Szovjetunió kommunista pártjának vezérét, ezért a pápa szót emelt érte, és a Szűzanyának ajánlotta a Szovjetuniót. Két nappal később a pártvezért kiszabadították, két hét múlva pedig maga Gorbacsov oszlatta fel a pártot, és a Szovjetunió független államok közösségére bomlott.
Ferenc pápa azért jön, hogy közösségünket megerősítse, és hogy megerősítsen bennünket az isteni és a felebaráti szeretetben. Imádkozunk, hogy találkozásunkat a Szentlélek úgy irányítsa, hogy a pápa megerősítsen őseink szent hitében és erkölcseiben. A hit megélése ugyanis az erkölcsökben nyilvánul meg, ami azt jelenti, hogy bátornak, szabadnak, függetlennek kell lennünk, olyan embereknek, akik megfontoltan cselekednek. Ugyanakkor a hit a reményben is megnyilvánul, a mi reményünk pedig Krisztus, akihez kötjük életünket, és aki soha el nem hagy bennünket – mondta Darvas-Kozma József. Hozzátette, remény van bennünk arra, hogy jobbra fordul a sorsunk.
A teljes cikk a Székelyhon.ro oldalon olvasható.
Forrás: Székelyhon.ro
Fotó: Pinti Attila
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése