2019. 06. 04.

Megajándékozni népeinket…


Ferenc pápa mondta Csíksomlyón: Isten iránti örömmel és hálával vagyok ma itt, ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen, ahová gyermekként jövünk, hogy találkozzunk égi Édesanyánkkal és hogy egymásban valódi testvérekre leljünk. … Ez a nép a szenvedések közepette sem fárad el keresni az élet vizének a forrását, ahol a remény új erőre kaphat. … Ti minden évben, pünkösd szombatján elzarándokoltok ide, hogy eleget tegyetek őseitek fogadalmának, megerősödjetek az Istenbe vetett hitben és a Szűzanya iránti áhítatban… Mi is hozzá hasonlóan mondjuk ki az igenünket, hogy végigjárjuk a kiengesztelődés ösvényeit. Aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást. Járjunk az úton, járjunk együtt az úton, és engedjük, hogy az Evangélium legyen az a kovász, amely képes áthatni mindent és képes megajándékozni népeinket az üdvösség örömével.” Jövünk, hogy őseink 1352-ben tett fogadalmát teljesítsük, elnyerjük VIII. Ince pápa adta pünkösdi búcsút, emlékezzünk 1567. pünkösdszombati hitvédelemre és újabb fogadalomra, s mindezeknek patinát adott a Szentatya látogatása. És annyi balszerencse közt,/ Oly sok viszály után,/ Megfogyva bár, de törve nem,/ Él nemzet e hazán.” Élünk és élni akarunk, Szent István szíve gazdagsága, László királynak vitéz lovagsága szerint, és két marokra fogott akaratunkhoz” bizalommal kérjük: Isten, áldd meg a magyart.” Ez az áldás tartott meg a véres XX. században is. 
1916-ban a betörő román hadsereg felégette Csíkszeredát, egyetlen értékünk maradt a templom, bár azt is megfosztották ékeitől. 
Alig hogy rendbe hozták, 1944. szeptember 11-én újabb pusztítást élt át. 
1979. június 5-ről 6-ára virradóan, 2 órakor C.E. három liter benzinnel felgyújtotta. Elégett a sekrestye bútorzata, a liturgikus ruhák, a tűz átterjedt a templomtérbe. Károsult a szószék, megsemmisültek a mennyezeti képek és a padok. 
Az akkori nyomozó szervek azt a valótlanságot állították, hogy a tüzet az ott felejtett hősugárzó okozta. A gyújtogatót pedig nem vonták felelősségre. 
1981-ben a megyei párttitkár parancsba adta az Építkezési Vállalat vezetőségének, hogy a Szent Kereszt templom mellett nyissanak még egy utcát, hogy a hívek ne tudjanak templomba járni. Ezt akadályozták meg a Deszka-templom építésével. 
Néhány tény a túlélt megpróbáltatásokból. 
Különös, hogy a hívekben mindezek felébresztették a krisztusi tudatot és az összetartozást (1Kor 12,3b-7. 12-13). A Szentlélek valóban sok mindenre megtanított és eszünkbe juttatott mindent, amit Krisztus mondott (Jn 14,15-16. 23b-26). Ifjaink a 11 órakor kezdődő misében a Szentlélek ajándékaiban részesülnek úgy, mint Pünkösdkor az apostolok (ApCsel 2,1-11). Fogadjuk be új testvéreinket, és „Járjunk együtt az úton”, hogy az Úr megajándékozzon az üdvösség örömével.  

„Áraszd ránk Lelkedet, Istenünk: újítsd meg a föld színét.” Zsolt 103,29.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése