2018. 11. 05.

Krisztus világa 2018. november - Szemle

Templomokba járunk 2011. július 4-én XVI. Benedek pápa megnyitotta a pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást. Hatvan világhírű festő, szobrász, építész, ötvös, költő, zeneszerző, fotóművész és filmrendező művei jelenítették meg. A Szentatya felhívást intézett a jelenlévő művészekhez: „Ragyogtassátok fel műveitekben az igazságot, hogy szépségük a szemlélők szívében vágyat gyújtson és igényt arra, hogy széppé tegyék a létezést, minden létezést, s azzal a kinccsel gazdagítsák azt, ami soha el nem múlik, ami az életet műremekké teszi, s minden embert rendkívüli művésszé: a szeretettel.” Magyarországot Makovecz Imre képviselte. A csíkszeredai Millenniumi-templom Makovecz életművének fontos része, a pápai felhívásra adott korábbi válasznak is felfogható. … A L’Osservatore Romano c. vatikáni napilap (2011. szept. 29.) a halálhír kapcsán méltatta a Kossuth-díjas építészt: „Templomai mind a hit jelenvalóvá tételének szándékát fejezik ki, az Eucharisztia szent történését idézik meg beszédes jelekkel, amik a híveket egy természetfeletti esemény szívébe juttatják el.” … A novemberi emlékezések nyomán mi is azzal a kinccsel gazdagítsuk világunkat, ami soha el nem múlik: a szeretettel.

Az irgalmas szamaritánus a gyulafehérvári székesegyházban – A középkori Magyar Királyság egyetlen épen fennmaradt nagyméretű műalkotása” Izabella királyné szarkofágja jeleníti meg Jézus példázatát aktualizáló formában (Lk 10,30-37). Dr. Oláh Zoltán a székesegyházban fennmaradt bibliai jeleneteket ábrázoló domborművekből most a címben szereplőt mutatja be öltözete nyomán. (3. oldal)

Héttorony és Makovecz – 1992-ben épült Makovecz világraszóló sevillai Magyar Pavilonja inspirált több művészt arra, hogy 2002-ben  megrendezzék a Héttorony Fesztivált. A legenda üzenete és az évente megrendezésre kerülő Fesztivál szervezői a magyar kultúra értékeit, valamint Makovecz épületeit és szellemi hagyatékát állítják előtérbe. November 9-én a Millenniumi templom lesz a Fesztivál egyik helyszíne.  (4-5. oldal)

Tanítsd meg imádkozni  – Ward Henrietta írása. Azok az imák, amelyeket gyermekként tanulunk, gyakran velünk maradnak a felnőttkorban is, és felemelnek minket, amikor a legnagyobb szükségünk van a vigasztalásra. Hatással vannak életünkre… (6-7. oldal)

Vajdasági Értéktár 7. – Székelykeve szellemi–kulturális tájegység címmel az Al-Duna kanyarulatába telepített bukovinai székelyek már 125 éve küzdő szellemiségét mutatja be Sárközi Sándor piarista tanár. Közben megidézi Mirk László csíkszeredai újságíró, tanár 1999-ben székelykevei tapasztalatát. (8-9. oldal)

Ég és Föld között Istennel – Árpád-házi Szent Erzsébetünk, akit a világon mindenki nagyon tisztelt. Vele kapcsolatos tizenkét kérdést készített dr. Bakó Mária Hajnalka. (10. oldal)

Úton lenni: kivel? – Christian Heidrich egy lelkigyakorlat Hogyan éljünk? témája helyett: Kivel éljünk? provokatív kérdéssel indítja elmélkedését. Mert ez az emberi lét magva, mert lényeges, hogy kivel járjuk be az élet mély vizeit. Az első tanítványoknak is merész döntés volt otthonukat és bevételeiket feladni, családi kötelékeikből kivélni… Vele mentek és együtt éltek. Feleletet nem a tudósok szobájában találtak, hanem útközben, az élet ösvényein…Nem lényeges hogyan, fontos, hogy kivel. Kiválasztott minket életének útitársául? Fordította Bács Béla János. (11. old.)

Éhező szív, kíváncsi lélek – egy fiatal sóhajtásai – Csíki Eszter, 12. osztályos diák az ifjak kérdéseinek kavalkádján keresztül keresi az utat, hogy az ő élte is építő legyen.  (12. oldal)

A gyanú – újabb kalandok a Mese Birodalmában 11. Mosolyország királyának három lányát elrabolták. A történet egyre izgalmassá kezd válni… A mese és a Feladatok Katócától van. 
Derűs oldal  – Góbéságok, ami nemcsak a székelyeké: - Komám, ha én az anyósommal veszekszem, mindig az enyém az utolsó szó! – És mit mondasz neki? – Igenis mama!  (14. oldal)

Keresztrejtvény Ferenc pápa szerdai katekéziséből a szentmise csendjéről mondott üzenetének mondata rejlik. Készítette: Korodi Zoltán. Megfejtés és megfejtők a 15. oldalon.

Be furcsát álmodtam Tóth Árpád verse a hátsó borítón.


KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése