2019. 01. 21.

Krisztus világa 2019. január, Szemle


Akiért megéri odaadni mindentAz új pasztorális év a Hivatás éve, „melynek során alkalmunk lesz a hivatásunkat egyénenként, közösségenként, valamint különféle életállapotban élve (házasságra készülve, házasságban, papságban, szerzetességben, özvegységben, elváltan stb.) letisztázni és feléleszteni magunkban” – írja érsek atyánk.  December elején jelent meg Ferenc pápa új interjúkötete „A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet sok részletében önmagáról vall Ferenc pápa, így például: „Mi vonzott engem a megszentelt életben és Jézus Társaságában? … Ami akkor hajtott engem – azt mondanám – az volt, amit ma úgy határoznánk meg, mint rendelkezésre állás az Egyház szolgálatára, késznek lenni bármire, amit csak parancsolnak nekem. Jézus személye nyilvánvalóan mindig ott volt, és sosem tűnt el első megszólíttatásom óta, de abban az időszakban, amikor a megszentelt élet mellett döntöttem, főleg az nyomott sokat a latban, hogy az Egyház rendelkezésére álljak.”
Mária-élmény Juhász Gyula 1911 őszétől a felvidéki Szakolca középiskolájába kapott állami kinevezést. A városkába érkező Juhász Gyulát Mária fogadta. A költő 1911. szeptember 8-án, Kisasszony napján, Mária születésnapján fölkereste a Rohatec falucskába vezető országút közelében álló kápolnát, találkozott az oltár Mária-képével. Élményéből mindjárt vers született, A rohateci Máriához címmel. Végigkövethetjük a Mária-kép keltette élmény útját: Juhász  Gyula verse a Vasárnapi Újságból eljut Reményik Sándorig, aki egy évtized múlva felidézi az olvasás pillanatát, az élmény erejét. Ekkor már Rohatec is, a gyalui havasok is más-más országhoz kerültek, de ez a kékség, Juhász Gyula palettájának színe ma is összekapcsol tájakat és népeket. (3-4. oldal)
A napkeleti bölcsek ábrázolásai  – A gyulafehérvári székesegyház szentélyének külső oromzatán dombormű ábrázolja a napkeleti bölcsek hódolatát. A mágusokat ábrázoló  képet dr. Oláh Zoltán mutatja be. Ezzel párhuzamos európai ábrázolásokat is hoz: a ravennai bazilika mozaik kompozícióját, a festészetből Rubenst és a korai reneszánsz kiemelkedő festőjét Gentile de Fabriano három királyát. (4-5.old.)
Muravidéki értéktár 2. – Hetés a Muravidék a Kebele- és Lendva-patakok között elterülő kilenc falu vidéke. Szlovénia történelmi régiója, lakónak jellemzőjét, a hetési népviseletet, szőttest, és a hetési népi táplálkozás sajátos ételeit, a fumut – a pólyásbaba alakú fonott kalácsot, továbbá a zsír tartósításának egy archaikus módja a "vágottzsír" készítése, amit a "vindőshús" készítésével együtt mutat be, Sárközi Sándor piarista tanár. (6-7. oldal)
Obama, Jézus előtt – Kit helyeznétek példaképként fiaitok szívébe? – ezt a kérdést tették fel a kiválasztott alanyoknak egy férfimagazin megbízásából végzett közvélemény kutatás keretében Németországban. A reprezentatív felmérés résztvevői 36 neves férfi közül választhattak. Az egész felmérés legmegnyugtatóbb eredménye, hogy a legtöbb résztvevő életük folyamán saját szüleikről vettek példát. Ezért a családban látottak alapján tájékozódnak az életben. Fordította: Bács Béla jános. (8. oldal)
Szilveszteri tizenkettő – Pilinszky János írása, hogy Isten gondviselése megy át az új évbe is.
Ég és Föld között Istennel – Szent Piroska, Szent László lányával kapcsolatos 11 kérdést készített dr. Bakó Mária Hajnalka. (9. oldal)
Hogyan segítsünk gyermekeinknek érzelmeik feldolgozásában? – Az érzelmeink mindannyiunknak az első nyelvet jelentik. Az első kommunikáció az érzelmeken keresztül történik. Ajánlott tanácsokat ad – Koncz Mária Magdolna. (10-11. oldal)
Mesélj a hegyeidnek a te Istenedről – Balogh Csaba írása az ifiknek. Ehhez kapcsolódik Dr. László Rezső – Januári kamraszemle – a gondviselés útján vezet el az Úr akaratának értéséhez. A nevéhez hű Jóság királyfi – Újabb kalandok a Mese Birodalmában 13. A mese és a feladatok Katócától vannak. (12-13.oldal)
Derűs oldal  Szóviccek, viccek: Miért nem játszik a tűzoltózenekar betonon? – Mert olyan hangszer nincs! (14. oldal) Keresztrejtvényben Egy bibliai idézet lappang a keresztrejtvényben. Készítette: Korodi Zoltán. Megfejtés és megfejtők neve a 15. oldalon.
A fekete Mária Juhász Gyula verse a hátsó borítón.
KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése