2021. 01. 20.

Ökumenia 2021. január 20.

Ma a Szent Kereszt Főplébánián tartott keresztény egységért végzett találkozóban Szatmári Ingrid ref. lelkészasszony (lelkésznő) hirdette az igét, az alábbi szentírási szakaszok alapján:

Szentlecke Szent Pálapostolnak a kolosszeiekhez írt leveléből   (Kol 3,12-17)

Testvéreim! Mint Istennek szent és kedves választottai, öltsétek magatokra az irgalmasságot, a jóságot, a szelídséget és a türelmet. Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza van a másik ellen. Ahogy az Úr megbocsátott nektek, ti is bocsássatok meg egymásnak. Legfőként pedig szeressétek egymást, mert ez a tökéletesség köteléke. S Krisztus békéje töltse be szíveteket, hiszen erre vagytok hivatva, egy testben. Legyetek hálásak, Krisztus tanítása éljen bennetek elevenen, s teljes bölcsességgel tanítsátok és intsétek egymást. Énekeljetek Istennek hálás szívvel zsoltárt, himnuszt és szent énekeket. Akár mondtok, akár tesztek valamit, tegyetek mindent Urunk Jézus nevében, így adjatok hálát általa Istennek, az Atyának.

Ez az Isten igéje. -  Istennek legyen hála.

Az Úr legyen veletek. - És a te lelkeddel.  
Evangélium Szent János könyvéből  (Jn13,1-15; 34k)

Húsvét ünnepe előtt történt: Jézus tudta, hogy elérkezett az óra, amikor a világból vissza kell térnie az Atyához, mivel szerette övéit, akik a világban maradtak, mindvégig szerette. Vacsora közben történt, amikor az ördög már fölébresztette az áruló Júdásnak, Simon fiának szívében a gondolatot, hogy árulja el. Jézus tudta, hogy az Atya mindent a kezébe adott, s hogy Istentől jött és Istenhez tér vissza. Mégis fölkelt a vacsora mellől, levetette felsőruháját, fogott egy vászonkendőt, és maga elé kötötte. Aztán vizet öntött egy mosdótálba, majd hozzáfogott, hogy sorra megmossa, s a derekára kötött kendővel megtörölje tanítványainak a lábát. Amikor Simon Péterhez ért, az tiltakozott: „Uram, te akarod megmosni az én lábamat?!” Jézus így válaszolt: „Most még nem érted, amit teszek, de később majd megérted.” Péter tovább tiltakozott: „Az én lábamat ugyan meg nem mosod soha!” „Ha nem moslak meg – felelte Jézus –, nem lehetsz közösségben velem.” Akkor, Uram, ne csak a lábamat, hanem a fejemet és a kezemet is!” – mondta Simon Péter. De Jézus ezt felelte: „Aki megfürdött, annak csak a lábát kell megmosni, s akkor egészen tiszta lesz. Ti tiszták vagytok, de nem mindnyájan.” Tudta, hogy ki árulja el, azért mondta: „Nem vagytok mindnyájan tiszták.” Amikor megmosta lábukat, fölvette felsőruháját, újra asztalhoz ült és így szólt hozzájuk: „Tudjátok, mit tettem veletek? Ti Mesternek és Úrnak hívtok, s jól teszitek, mert az vagyok. Ha tehát én, az Úr és Mester megmostam lábatokat, nektek is meg kell mosnotok egymás lábát. Példát adtam, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg.

Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.”

Ezek az evangélium igéi. – Áldunk téged, Krisztus.

 


HÍVEK KÖNYÖRGÉSE AZ EGYSÉGÉRT

Szentlélek Isten! Kiáradó szereteted jóságával, napról napra juttasd eszünkbe azt, amiért az Úr Jézus szenvedésének előestéjén tanítványaival imádkozott.

Az előimádkozott részre a válaszunk: Vezesd egységre népedet, Urunk! 

- Tekints Isten népére, amely szétszóródott a világban és különbözőségek kínzó kereteiben vágyakozik utánad. - Vezesd egységre népedet, Urunk!

- Gyógyítsd be a számtalan sebet, amelyet a történelem folyami az emberi gőg és a Sátán hatalma ejtett népeden. - Vezesd egységre népedet, Urunk!

- Bontsd le Istenünk a szakadás válaszfalait, amelyek a keresztényeket meghasonlásba és szakadatlan újbóli elkülönülésbe űzik. - Vezesd egységre népedet, Urunk!

- Juttasd érvényre a különbözőségekből az egységet, és engedd, hogy egy akol legyen és egy pásztor. - Vezesd egységre népedet, Urunk!

- Világosítsd meg híveid szívét, hogy alázatos készséggel ismerjék fel apostolaid élén Pétert, és ne riadjanak vissza utódjában is meglátni egyházát összetartó rendelésedet. - Vezesd egységre népedet, Urunk!

- Engedd, hogy az egy, szent, katolikus-egyetemes és apostoli Anyaszentegyházad, mind láthatóbb jele legyen szeretetednek, és szolgálni tudjon megújult egységben a világnak. - Vezesd egységre népedet, Urunk!

- A kereszténység két évezrede számtalan értéket szült a tőled kapott kinyilatkoztatás forrásaiból, melynek bizonyossága a gazdag liturgikus hagyomány. Kitartó könyörgésünkre hozd el azt a napot, amikor a sokszínűség egységre talál úgy, mint az az apostolok korában volt: a kenyértörés közösségében. - Vezesd egységre népedet, Urunk!

Urunk, Jézus Krisztus, nézz le szent keresztedről Egyházad hívő bizalmára, és ajándékozd neki az akaratod szerinti egység és béke kegyelmét. Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké. Ámen.

Január 21-én, csütörtökön a Szent Ágoston templomban lesz a közös áhítat 18 órakor. Igét hirdet T. Tamás János ev. lelkész.

Január 22-én, pénteken az Unitárius templomban lesz az áhítat. Igét hirdet T. Mihály András róm. kat. segédlelkész. 

Orbán imádkozik Nickkel

Joe Biden az USA elnöke letérdel egy színesbőrű gyermek előtt - ez bohóckodás. Méltatlan a gyermekhez... Miért nem fog kezet... de így? - eszement magatartás.

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése