2021. 01. 01.

Újév 2021

Egy történet a Dicsértessék a Jézus Krisztus-ról.
A ’80-as évek közepén aug. 15-én, Nagyboldogasszony búcsún vettem részt Radnóton. A szentmise után megálltunk a templom udvarán és néhány ismerőssel beszélgettünk. Köztünk volt a ludasi főesperes, Gere Béla bácsi is. Egy elhaladó idős férfi ránk köszönt:
 – Dicsértessék a Jézus Krisztus! A főesperes a válasz helyett nyomban rá kérdezett:  
– Ugyanbiza, kend miért dicséri Jézust?
A bácsi megállt, s egy kissé elgondolkodva így felelt: – mert megérdemli!
– De, miért érdemli meg? - hangzott a főesperes újabb kérdése.
Az idős ember egy pillanatnyi gondolkodás után így válaszolt: 
– Azért mert megváltott minket! 
  Így na, mindörökké. Ámen. Jó étvágyat kívánok – mondta a főesperes.
Mi, fiatal papok is elgondolkodtunk azon, hányszor mondunk megszokott formaságokat. Most a karácsonyi ünnepkörben, és az újév elérkeztével, köszöntjük egymást, ismerőseinket, s mindez csupa jókívánság. Ez nem is jó, ha elgondolkodunk azon amit mondunk, azon hogy mit jelent az öröm, a boldogság, a kegyelemteljesség vagy az Isten áldása.
**
Az örömről Petőfi Sándor tömören írt: „A bánat? Egy nagy óceán./ S az öröm?/ Az óceán kis gyöngye. Talán,/ Mire fölhozom, össze is töröm.” Mi az öröm, melyet törékenynek mond Petőfi?
Öröm az akaratnak egy kitüzött cél eléréséből, egy vágyott tárgy birtokbavételéből fakadó megnyugvása, a lélek átmeneti állapota. Az öröm a lélek átmeneti állapota, mert az öröm alapfokon csendes belső nyugalom és béke. Intenzívebb fokon kifelé is megnyilvánuló öröm a vidámság. Felső foka az ujjongás, a jubiláció. Az öröm erkölcsi minősége a tárgy jóságától függ. A szépkorúak bizonyára emlékeznek még Harangozó Teri dalára: Minden ember boldog akar lenni. A legfőbb jó maradandó birtokbavétele a boldogság, maradandósága a vágyott tárgy igazságától, mértéke a nagyságától és a birtokbavétel tökéletességétől függ.
A boldogság a kegyelmi rendbe fölemelt ember végérvényes testi-lelki teljessége, amit Jézus Krisztus által az Isten életében való részesedésben kap meg. Ha életünket Istenhez igazítjuk, akkor megtaláljuk a boldogságot. Ha ilyen lelkülettel éltünk, akkor az év végi hálaadásban a megjárt esztendő Isten adta ajándékaiért mondunk köszönetet. Ez jó alkalom arra, hogy az Istentől kapott életet, annak szépségét, a betegségből való gyógyulást hálával viszonozzuk. Istené a világ minden anyagi java, mely megélhetésünk föltétele. E javak felhasználásához, az együttmunkálkodást lehetővé tevő emberek közösségét sem mi magunk rendeltük hozzá. Ez is Isten ajándéka.
1.   
Az új esztendő küszöbén nem tudjuk, mit hoz a jövő. Minden gondolatunk, tervünk, reményünk megvalósulása olyan körülményektől függ, amelyek nem rajtunk múlnak. Mégis bizalommal csendül fel ajkunkon az újévi ének: „Ó, szép Jézus, ez új esztendőben, légy híveiddel, Ó Mária, esedezz érettünk, édes reményünk. Hogy ez új esztendőbe’, minden ügyeinkbe, Lehessünk Jézus drága kedvébe. ... Ó szép Jézus, tartsd meg híveidet, mint tieidet! Ó Mária, Jézusnak szent anyja, országunk tornya! Adjad kérünk, hogy ebben az új esztendőben lehessünk épek testben, lélekben!”
Mindez idén is ajándék lesz számunkra mennyei Atyánktól. Biztosak lehetünk abban, hogy meg is kapjuk tőle mindazt, ami üdvösségünkre szolgál, s élhetünk e javakkal az előrehaladó, betegségekkel és nehézségekkel küzdő világban.
Jól bánni mindezzel nekünk kell. Élni nekünk kell az emberhez méltó életet, napról napra esedékes szellemi és anyagi követelményei szerint. Ezért az év minden napján munkánkat Jézus nevében kezdjük el, ahogy a 19. század végén az iskolákban imádkozták reggel: Isten nevében kezdem el, ő segélyen kegyelmével....
K. Testvéreim! Hívő közösségünk Újév napján az ünnepi szentmise kezdetén a Jöjj, Szentlélek Úristen kezdetű himnuszt énekli. Ihleted, ha fényt nem ad, ember szívben ellohad minden érő, minden ép...
2. Anyaszentegyházunk az új év első napjára mindannyiunk ideálját, a Betlehemben született Istengyermeket állítja, akinek születése nyolcadik napján a Jézus nevet adták, ahogy az angyal nevezte, mielőtt Mária méhében megfogamzott volna (Lk 2,21). Az Istenfia édesanyját, Szűz Máriát is buzgón kérjük, hogy az Úr igéje meghozza bennünk a bő termést, hogy boldogok legyünk.
Mindnyájan kedves ismerőseinknek: Boldog Új Évet Kívánok! Ennek rövidítést mi keresztények így is értelmezzük:  Bízd Újra Életed Krisztusra!
Boldog lesz az év, ha mi boldogok vagyunk. Az évet  mi tesszük boldoggá. A boldogság gyökere: ha Máriával hiszem - „hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott” (Lk 1,45). A boldogság azzal mérhető, ha összhangban élünk Istennel és embertársainkkal. Boldog, aki az életet elfogadja Istentől, azt szereti és megszereti. A boldog ember örül annak, ha ember születik a világra. Boldog emberek közé születni pedig ajándék. Aki segíteni tud másokon az is boldog. Boldog vagyok, ha egyházunkért és népünkért veletek tehetem a jót, vagy legalább is megpróbálom. Próbáljuk boldog esztendővé tenni az új évet.”
3.    Az újévi sok jókívánság között az egyik legszebb az ószövetségi papi áldás. „Áldjon meg az Úr és oltalmazzon! Ragyogtassa rád arcát az Úr, s legyen hozzád jóságos! Fordítsa feléd arcát az Úr és szerezzen neked üdvösséget!” (Szám 6,22-27). E rövid áldásban háromszor ismétlődik meg az Úr neve, és ebben a szentatyák a Szentháromság egy Isten előrejelzését látják. Az Úr „arca” Isten jóakaratát, az irgalmas és gondviselő jóságát képviseli, amelyben megkegyelmez, megbocsátja vétkeinket és külső-belső rendezettséget, békét ad. Ma a Béke világnapján a békéért is imádkozunk.
Könyörögjünk:
Mindenható Istenünk! Meghatott lélekkel lépjük át az új esztendő küszöbét. Alázattal fogadjuk kezedből ezt az új évet. Nekünk adtad, hogy nemesebbé, boldogabbá és szentebbé tegyük benne az életünket, szeretetet és békét sugározzunk embertársaink, különösen környezetünk szívébe. Ha gyarló erőnket tekintjük, s eddigi hanyagságainkat nézzük, csüggetegen s bátortalanul indulunk az új évnek. De bízunk szent kegyelmedben, s ab­ban, hogy megerősítesz minket vállalkozásunkban, felfokozod gyenge erőnket, s megsegítesz jó szándékunkban és diadalra segíted küzdel­meinket.
Nem látjuk a jövőt, s nem tudjuk, mit hoz a holnap? Bizalommal helyezzük kezedbe életünket, testünk épségét, lelkünk tisztaságát, szellemi és anyagi javainkat, s gondviselő szeretetedben remélve kezd­jük életünk megszentelésének munkáját.

Legyen mindig úgy, ahogyan Te akarod. Éltünk végét Reád bízzuk, egészségünket is bármikor elveheted, földi javainkban kárt szenvedhetünk, lehetünk szegények, vagy betegek, - legyen meg a te szent akaratod. Csak arra kérünk, meg ne vond tőlünk irgalmadat, adj alkalmat bűnbánatra, s adj állhatatosságot megpróbáltatásaink elvise­lésére.

Jézus szent nevében kezdjük meg az új évet. Jézus nevében bátran indulunk előre. Vállunkra véve keresztünket, mint Jézus, boldogan visszük, mint Jézus. S ha elesünk a teher súlya alatt, nem esünk kétségbe, Jézus nevében újra felkelünk, s folytatjuk tövises életútunkat. Érhet csapás, betegség, ármánykodás, irigység, szeretet-lenség, gyűlölet, - Veled mindent elbírunk, s boldogan elviselünk.

Szeretjük az életet, mert Jézust utánozhatjuk. Örülünk az életnek, mert Jézust szerethetjük. Minden áldozatra készek vagyunk, hogy Jézus a miénk lehessen, s tőle soha el ne szakítson semmi és senki.

Mindenható Istenünk! Áldj meg utunk kezdetén! Légy vezérünk életünk sötét szakaszaiban, vezess minket haza, ha eltévelyedtünk, emelj fel, ha eles­tünk, gyógyítsd meg, ha betegség ér, vigasztalj, ha szenvedünk, légy velünk, ha örvendezünk, fenyíts meg, ha rossz útra térünk, védj a veszélyben, állj mellettünk halálunk óráján.

Áldjon meg minket családunkkal, szeretteinkkel, s minden emberrel együtt az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Ámen. 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése