2021. 01. 11.

Szűz Mária, amikor megfürdette a kis Jézust

Az időszámításunkat Jézus Krisztus betlehemi születésétől számítjuk.
A karácsonyi időt lezáró ünnep pedig Urunk megkeresztelkedése. Jézus eltelt harminc évéről senki nem vezetett naplót. Az evangélisták beszámolnak arról, hogy Jézus felnőtt, Isten és emberek előtt kedvességben. Ács lett Názáretben, és bérmunkásként kereste kenyerét. Harmincéves korában aztán elhagyta Názáretet.
 
Hogy mi történt a harminc év alatt, ez is foglalkoztatta a 3. század keresztényeit. És ekkor keletkeznek az apokrif iratok, amelyek szép történeteket örökítenek meg. Az Egyház ezeket sosem  fogadta el. Ezeknek a kegyes történeteknek időhatára a 2. századtól a 21. századig terjed, vagyis a Jakab protoevangéliumtól az 1983-ban megjelent Glastonbury hagyományai munkáig (E. Raymond Capt). Sőt, 2000-ben az egyiptomi kopt egyház Jézus születésének 2000. évfordulójára kiadott egy gyűjteményt, A Szentcsalád Egyiptomban címmel. 
Az egyik legenda szerint, amikor a Szentcsalád Egyiptomba érkezett, a második szálláshelye Mahamaah volt, a név fürdőhelyet jelent.Ezt a nevet viseli a város, ahol Szűz Mária megfürdette a kis Jézust és kimosta ruháit. Az őket befogadó asszony gyermeke bőrbetegségben szenvedett. Egész testét fekélyek és sebek borították. Egy este, amikor Szűz Mária megfürdette a kis Jézust, így szólt az asszonyhoz, hogy abban a vízben fürössze meg ő is a gyermekét. 
Az asszony hallgatott Szűz Máriára, és a fürösztés után, amikor megtörölte kisfiát, akkor látta, hogy annak teste gyönyörű, bőre rózsaszín, teljesen ép és szebb lett mint valaha. 
Ez a legenda, olyan mint Jézus megkeresztelkedésének értelme: Jézus alámerül a Jordán vízébe, és ezzel megszenteli a vizet: ettől kezdve a víz több lesz önmagánál, Isten áldását hordozza. Szent Maximosz torinói püspök mondta: „Krisztus megkeresztelkedik, de nem azért, hogy a víz tegye őt szentté, hanem azért, hogy ő szentelje meg a vizet.”  
A keresztségben Isten gyermekei lettünk, megszentelődtünk.Éljünk úgy mint Isten gyermekei, Jézus testvérei és a Szentlélek templomai.
Téged ki keresztelt?
Hol és mikor?
Kik a keresztszüleid?
Imádkozol-e értük?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése