2023. 07. 31.

Az egyetlen érték - 17.A.

Egy nagyszentmiklósi szőlősgazda 1799-ben
árkot ásott udvarán, és munkája közben 23 darab színaranyból készült korsókat, tálakat és poharakat talált. Ez a kincs, a késő avar-kori kultúra szerves része. Az elásástól a megtalálásáig 1000 év telt el. És hány ember lépdelt az elrejtett kincsek fölött? Helyzetünk hasonló a szőlősgazdához. Sokféle érték vesz körül. Mind Isten ajándékai, de ezek között van egy boldogító érték is. Ezt megtalálni maga a boldogság. Olvasmányunk Dávid király fiának, Salamonnak trónralépéséről szól. (1Kir 3,5. 7-12) A király uralkodása kezdetén Jeruzsálemtől 11 km-re fekvő Gibeonba ment és nagylelkű áldozatot mutatott be az Úrnak, az egy igaz Istennek. Még azon éjszaka az Úr megjelent Salamonnak álmában és így szól: „Bármit kérsz, megadom neked!” Salamon imájában felváltva összpontosít a múltra: apjának Dávidnak hűségére és az Úr áldásaira; a jelenre, hogy királlyá tette őt az Úr, bár fiatal még, hogy hatalmat gyakoroljon; és a jövőre vonatkozóan Salamon az Úrtól “éber szívet” kér, hogy meg tudja különböztetni a jót meg a rosszat. Vagyis megértse Isten akaratát, és legyen benne engedelmesség annak teljesítésére. Az Úr válasza négy részből áll: az Úr dicséretében részesül Salamon, mert nem hosszú életet, gazdagságot és hatalmat kért. Ezért  el is nyeri amit kért: bölcs és értő szívet. Ráadásul megkapja amit nem kért: a gazdagságot és minden más királynál nagyobb hírnevet. A harmadik ajándékra, a hosszú életre is kap ígéretet, hogy Dávid hűségének példáját fogja követni. 
Isten az idők teljességében Jézus által kinyilatkoztatta, hogy örök életet ad nekünk. Jézus eljövetelével elérkezett hozzánk Isten országa, véget ér a Sátán, a bűn és a halál hatalma az emberek felett. Jézus örömhírét kísérő csodák már az Istenország jelenlétének a jelei. A tanítványok befogadják, a kívülállók bezárják szívüket. Jézus e misztériumot példabeszédekben mondta el. A szántóföldbe rejtett kincshez és a nagyon értékes gyöngyhöz hasonlítja Istenországát. (Mt 13,44-46) A kincset találó és a gyöngyöt kereső ember örömében eladja mindenét, hogy övé legyen a kincs és az igaz gyöngy. Az Ország a legkiválóbb isteni adomány, az a legfontosabb érték, egész életre szóló lehetőség, amelyet az embernek minden kincse árán, örömmel kell megszereznie. Ez Isten ajándéka, kegyelme, amire válaszolni kell. 
Szent Pál vallja, hogy Isten mindenben együtt munkálkodik azokkal, akik szeretik, és minden dolgot úgy irányít, hogy az őt szeretők javát szolgálják. (Róm 8,28-30) Minden mögött, ami a keresztényekkel történik, Isten terve van, hiszen ő irányítja a dolgokat. Pál apostol hangsúlyozza, hogy Isten tervének (elhívással, kiválasztással, üdvösségre rendeléssel, igazzátétellel) végső célja az elrendelt dicsőség, ami mindenkié, aki bizalmát Jézus Krisztusba vetette. 

„Akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik.” Róm 8,28.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése