2023. 07. 27.

Krisztus világa 2023. július – augusztus. Szemle

Ki Isten dicsősége? - A székely kapu megjeleníti népünk világnézetét a családról és az életről.  Szerkezete a földet, az eget és a mennyet ábrázolja. A házasságok az égben köttetnek szólás utal a Nap és Hold szimbólumra. Ha úgy tesznek mint a két égitest, akkor közösen művelik a földet, tartanak állatokat és nevelik a gyermekeket, vagyis szolgálják az életet. A mennyet jelképező galambbúg, az Istenhez költözött ősökre utal: ők is ide tartoznak, hisz értékeket vettek át, gyarapítottak és adtak tovább.
A munka, a föld és a dolgok az élethez voltak igazítva. Eleink az evangéliummal szívták magukba mindazt, amit Lyoni Szent Ireneusz (+202) így mondott: „Isten dicsősége az élő ember.” Mi, az Isten képére teremtett emberek, Krisztusban a Lélek által elnyertük a Krisztus-képiséget, és kötelességünk megőrizni ezt, hogy üdvözüljünk.
Szent Joákim és Szent Anna napján, Ferenc pápa a nagyszülőkre és idősekre irányítja figyelmünket. A 3. Világnapra írt üzenetével a nagyszülők és idősek megbecsülését sűrgeti. Ezért is közöljük, hogy egy éven át gyakoroljuk. E lapszám legyen a kedves Olvasó lelki megnyugvására, hogy Isten dicsősége az élő ember! – Egészséges nyaralást kíván, a főszerkesztő.

Szent Joákim és Szent AnnaA Boldogságos Szűz Mária szülei az evangélium szavai szerinti igaz emberek, akik kívánták látni a Messiást, vagyis reménységben éltek. A Szenthagyomány őrizte meg számunkra nevüket. A leghatásosabb nevelés az a példaadás, amely nem pusztán pedagógiai eszköz, hanem élet, ahol őszintén megnyilatkozik az ember szíve mélyéről fakadó elementáris vágy az Isten után. Enélkül a vallásos nevelés mit sem érő képmutatás. És még valami nagyon fontos: a szüntelen imádság. Szűz Mária olyan családban nőtt fel, amelyet Isten imádása és a jelenlétében való járás fogott össze. Ki tudja, milyen kincset bízott rád az Isten gyermekeidben, unokáidban! – írja Barsi Balázs atya.

Ferenc pápa üzenete a nagyszülők és idősek világnapjára Isten cselekvésének stílusát, Mária látogatása Erzsébetnél példával mutatja be. Itt Isten szeretetprojektje átfogja a múltat, a jelent és a jövőt, átöleli és összeköti a nemzedékeket. Ez fiataloknak és időseknek programot ad. Máriának és Erzsébetnek, a fiatalnak és az idősnek a találkozásában Isten a jövőjét adja nekünk. A fiataloknak a lisszaboni ifjúsági világnap előtt azt szeretném mondani: mielőtt elindultok, látogassátok meg nagyszüleiteket, látogassatok meg egy magányos idős embert! Az ő imája védelmez majd benneteket, és szívetekben magatokkal viszitek majd annak a találkozásnak az áldását. Nagyszülők és idősek, Mária és Erzsébet ölelésének áldása áradjon rátok, és töltse el szíveteket békével! E szeretettel teljes levél és ima, olvasható a 4-6. oldalon.

A Keresztút mellékszereplői. X. állomás: Jézust megfosztják ruhájától. Jakubinyi érsek atya a meztelenség többféle értelmét a Szentírás alapján, és az első század kivégzésének szokásait mutatja be. Párhúzamot von a Lourdes-i keresztút X. állomását állító magyarok és korunk emberei között, és azzal zárja írását: A X. állomás örök figyelmeztetés, hogy tartsuk be a VI. parancsot is, minden szempontból, mert korunkban a keresztény múltját elhagyó Európa éppen ezen a téren vét a legtöbbet. (7. oldal)

A kereszttől a pálos kolostorig Hargitafürdő a gyulafehérvári érsekség legmagasabban fekvő plébániája (1360 m), ahol 2013-ban  a pálos szerzetesek otthonra találtak. A kedves Olvasókat, Darvas-Kozma József időutazásra hívja az 1890-ben felállított kereszttől a helyi egyházközség kialakulásáig, valamint az 1786-ban feloszlatott pálos szerzetesek Erdélyben történt hivatalos visszatéréséig. (8-11. oldal)

Hargitafürdői pálos élet – címmel a pálosok visszatérésétől, a kezdeti időszakon át napjainkig számol be - Bátor Botond perjel. A Pálos Rend Boldog Özség halála 750. évfordulójára a Magyar Kormánytól jelentős támogatásban részesült, így tudták elindítani a hargitafürdői új pálos kolostor tervezését és építését. Az új kolostor megáldása augusztus 20-án lesz. (12-13. oldal)

Szent István – „Az okos ember sziklára építette házát.” Napjaink identitászavarral küszködő magyarjainak és talajt vesztett keresztényeinek ezért is közvetít igen-igen aktuális üzenetet Szent István ünnepén a mai Evangélium (Mt 7,24-29). A mai nap egyszerre egyházi és állami ünnep. Barsi Balázs atya rámutat, hogy Szent István király élete, országfelajánlása és halála a katolikus, a protestáns, a nem keresztény, de Istent hívő vagy nem hívő, de kereső emberének van mondanivalója. Csak a megrögzött ateistának nem tudunk mit mondani, őértük még buzgóbban kell imádkoznunk, és saját maguk alől is eltagadott reménytelenségükre gyógyírül felajánlanunk azt a reménységet, amely kisarjad ünneplő szívünkből. (14. oldal).

120 éve született Szervátiusz Jenő – Alkotásai rendet és szelídséget tükröznek. Dolgozott kővel is, de leginkább fába faragott, ebbe a barátságot árasztó anyagba véste saját és népe világát. A Kolozsváron maradt alkotások a kolozsvári Szent Mihály plébánia udvarán láthatók – Virt László cikke.

Szent Anna – kvíz Bakó Mária Hajnalkától. A különös kincsesláda – A tízenegyedik kincs. Derűs oldal – A plébános vizsgáztatja a hittanosait: Milyen bűnt követett el Ádám? - Evett a tiltott fa gyümölcséből! – mondta Pistike. – És hogyan büntette meg ezért Ádámot a Jóisten? - Feleségül kellett vennie Évát – válaszolta Pistike. Keresztrejtvény – Batsányi János idézetet rejt. Az összevont lap Radnóti Miklós: Augusztus és Gérecz Attila: Boldog Özséb himnusz c. versével zárul.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése