2023. 07. 06.

Szentlélek az élet hajtóereje - Évközi 14.A. év

Szentlélek az élet hajtóereje - 
Zakariás próféta a fogság után egy békés időről beszél, ami távolinak tűnik, de bekövetkezik. (Zak 9,9-10) A béke királyáról szóló jövendőlés, olyan valakire utal, aki nem a földi királyok pompájával és hatalmával lép fel, hanem Isten örök szeretethatalmával és békéjével. „Íme, közeleg királyod: igaz és győzedelmes, alázatos, szamáron jő, szamár hátán, szamárnak csikaján.” Ő szamáron ül, ez a békesség jele. A harcias tevékenységhez lóra ültek. Ez a király Isten akaratát teljesíti, legyőzi a harci szekereket és a lovakat. Békét hirdet a népeknek és uralma az egész világ lakott részéig kiterjed. 
Ez a jövendölés Jézus Krisztus szelíd fellépésével köszöntött be. Ő a lelkek békéjét hozta, és messiási-feladatát szelídséggel hajtotta végre. Benne Isten igazságszolgáltatása és hathatós oltalma mutatkozott meg. Jézus megváltói elhivatottságáért kitörő örömmel adott hálát. (Mt 11,25-30) A Szentírás többször beszél Jézus öröméről. Az öröm az akaratnak egy vágyott tárgy birtokbavételéből fakadó megnyugvása, a cél erérése fölötti belső megnyugvás, a lélek átmeneti állapota. 
Az örömnek fokozatai vannak. Alapfokon az öröm csendes belső nyugalom és béke; intenzívebb fokon kifelé is megnyilvánuló vidámság, felső foka az ujjongás. A legfőbb jó maradandó birtoklása pedig a boldogság. Jézus, az Isten Fia, a kinyilatkoztatás tartalmáért mond köszönetet az Atyának, melyet elrejtett az evilági bölcsek és okosak elől, és kinyilatkoztatta az egyszerűeknek. Jézus öröme az, hogy a tudomány kanyargós útjai nélkül is, a benne való hittel megismerhetjük az Atyát. 
Az emberiség kísértése, hogy a tudást bálványozza, és olyan értéknek tartja, ami az ember boldogságát előmozdítja, megadja. Az evangélium pedig nem tudományközlés, hanem örömhír, amely Isten szeretetéről szól. A tudomány, bár csodálatosnak látszó előnyöket nyújt, mégis rövid távú marad a befolyása, segítsége, amit boldogulásunkhoz tud nyújtani. Szűkre szabottak határai, és feltétele maga az élet. Ha megáll a szív, és megszűnik az élet, a tudomány egy lépést sem tehet már érdekében. Nem oldja meg a szenvedést, a bánatot, a céltalanságot és legkevésbé a halált. Ebből is látszik, hogy a tudomány áldásának értelme csak az örök élet hitében válik igazán értékké. 
Az örömhír mércéje Jézus, aki messze magasan áll, mint a tudomány. A Szentlélek által a keresztény ember Isten gyermeke, aki dicsőségre rendeltetett. Ez felülmúl minden földi értéket. Az örömhirt nem kell eszmei ruhába öltöztetni, csak élni. Így lesz a kicsinyeknek és egyszerűeknek kincsévé, de a legbonyolultabb elmék is megtalálják benne, amit sehol másutt: az életet. Csak Jézus lelkével, szívével kell szeretni. Jézus Lelke bennünk lakik. (Róm 8,9. 11-13) Ő az élet új hajtóereje, aki feltámasztotta Jézust a halálból, és minket is segít, hogy a fogadott fiú és örökös helyzetébe jussunk.

 

„Áldalak téged, Atyám, mert feltártad a kicsinyeknek országod titkait.” Mt 11,25.

 

Dr. Darvas-Kozma József

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése