2013. 09. 25.

Hargitafürdő ahová a pálosok jönnek

hargitafurdo_kr_8_b
Ráfér az infrastrukturális újítás
Csíkszereda „külvárosát” érinti a hargitai megyeközpont következő nagyberuházása: Hargitafürdőn egy esztendő alatt többek között négy kilométer utat aszfaltoznak le és építenek ötezer négyzetméternyi parkolót.
Szent István Ház
Már a nyáron elkezdték volna, de óvások miatt csak októberben láthatnak hozzá annak az uniós pályázatnak, amely keretében felújítják a hargitafürdői infrastruktúrát. Tavaly júliusban újságolta el Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, hogy aláírta a Regionális Operatív Program által támogatott, Hargitafürdő infrastrukturális felújítását célzó 15 millió lejes európai uniós szerződést.
Munkálatok októbertől
Szent István templom
„Megkötöttük a kivitelezési szerződést a bukaresti vállalkozással, amelynek helyi partnere a Tectum cég lesz. Vélhetően már jövő héten elkezdik a felújítást, első körben átereszeket és támfalakat fognak megerősíteni, illetve építeni, mert azt kértük tőlük, hogy olyan munkálatokkal kezdjenek, amelyek télen nem akadályozzák a közlekedést és a síszezont” – magyarázta Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere. A szerződés értelmében egy év alatt kell befejezni a munkálatokat.
Aszfalt, járda, parkoló
A felújítás a közigazgatásilag Csíkszeredához tartozó település meglévő úthálózatát érinti, összesen 4329 méter hosszúságban: ezen az útvonalon négy méteres szélességben lehet az alapozást, kövezést és aszfaltozást elvégezni. Több olyan utca is van, ahol az út keskenyebb, csak 2,5 méter, ezek a szakaszok gyalogosbejáróként szerepelnek a pályázatban. A gyalogosbejárók teljes hossza 965 méter, a felújítás ezekre is kiterjed. A beruházás során ötezer négyzetméternyi parkolót is építenek, továbbá hat kilométer hosszan felújítják a közvilágítási rendszert, a kábeleket pedig a földbe helyezik. A főúton hosszanti parkolóhelyekre állhatunk be, az Úz Bence menedékház mellett buszok is parkolhatnak, a sípályákhoz vezető szakaszon szintén lesznek parkolók, akárcsak a mofetták és a kemping közelében.
 Régen várt beruházás
Búcsúsmise a szabadban
„Végre ember elé való utunk lesz, a mostani kövezett utak miatt a településen nyáron mindig por vagy sár volt, a beruházással szerencsére mindez megszűnik” – mondta lelkesen Tófalvi Ernő hargitafürdői lakos. Szerinte valamennyire rendeződnek a parkolási problémák is, a turisták száma pedig vélhetően megnövekedik a
felújításoktól, igaz, az autók sebessége is.
Ráduly szerint is jókor jön ez a beruházás, mert – mint a téma kapcsán lapunknak korábban fogalmazott – jelenleg az év mindössze két hónapjában, a téli időszakban van igazi turistaszezon Hargitafürdőn, a feljavítások viszont olyan üzletembereket is a térségbe csalogatnának, akik befektetéseikkel nyári kikapcsolódást is biztosítanának az odalátogatóknak.
Ahol a pálos kolostor lesz
Hatodik nagyberuházás
Csíkszeredában az utolsó évek hatodik uniós nagyberuházása lesz a hargitafürdői. Eddig a Márton Áron és Segítő Mária gimnáziumok épületét, a városközpontot, a Petőfi utca 39. szám alatti ifjúsági házat, a központi parkot és a Sadoveanu utca 7. szám alatti bölcsődét újították fel európai uniós alapokból.
Forrás: Csíki Hírlap

Kapcsolódó cikkek:  
A pálosok Erdélybe jönnek
Remete Szent Pál 
Szent Pahómiosz
Szent Zoerárd András és Benedek
Boldog Özséb
Újból Székelyföldön szolgálnának a pálosok
Remeték Magyarországon a XIII. században
Van megoldás - magyar találmány
Pálosok a Hargitán - videó felvétel
Jövőben gondolkodó pálosok
A pálosok érkezésére készülünk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése