2013. 09. 27.

Jeromos és Gutenberg



Betlehemben halt meg 420. szeptember 30-án Szent Jeromos pap és egyházatya, a Szentírás szerelmese, magyarázója, a fordítók fejedelme. 1452. szeptember 30-án jelent meg az első nyomtatott könyv, a Gutenberg Biblia. Egyházunk ezért szeptember utolsó vasárnapját Isten igéjének, a Szentírásnak szenteli. (Szentírás vasárnapja) Szent Jeromos és Gutenberg más-más korban és módon éltek, mégis a Bibliával foglalkoztak. Szent Jeromos dalmáciai Stridonban született 340 körül. Rómában tanult, ott is keresztelkedett meg. Aszkéta életet élt. 373-ban Jeruzsálembe indult, de Antiochiában megbetegedett. A chalkiszi sivatagban remete életet élt. 
Azért, hogy a Szentírást eredeti nyelveken olvashassa a latin és görög mellett elsajátította a héber nyelvet is. 379-ben pappá szentelték. Rómába visszatérve Szent Damazusz pápa titkára lett, itt kezdte latinra fordítani a Szentírás könyveit, és előmozdította a szerzetesi életet. Évtizedes munkájának gyümölcse a Biblia hivatalos latin fordítása, a Vulgata. 385-ben elhagyta Rómát, Betlehemben telepedett le, azonban továbbra is tevékenyen kivette részét az Egyház gondjaiból. Sok művet írt, főként Szentírás-magyarázatokat. Betlehemben hunyt el. Ő írta: „a Szentírást nem ismerni annyi, mint Krisztust nem ismerni” (Bev. Iz. komm. 58,9). 
Johannes Gutenberg (1400 k. – 1468) a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás európai feltalálója. 1430. táján elhagyta szülővárosát Mainzot és Strasbourgba költözött. Ez időben már a könyvnyomtatással kísérletezett. 1447-ben visszatért Mainzba, és 1448-ban néhány naptár és röpirat kinyomtatása után, nekilátott nagy munkájának, a 641 lapot, oldalanként 42 sort tartalmazó, két hasábban szedett Biblia elkészítéséhez. A munka 5 éven keresztül tartott. 1452. szeptember 30-án megjelent az első könyv, a Gutenberg Biblia. A feltalálót mindenéből kiforgatták a haszonlesők. Elkészített egy 36 soros Bibliát is. Még három könyvet adott ki 1460-ig, ezzel befejezte nyomdászi tevékenységét. Viszontagságok között élt. Mainzban halt meg 1468. február 3-án. Találmányával jó szolgálatot tett a tudománynak és elősegítette a Szentírás olvasását.   
 
Hogyan olvassuk a Szentírást? Először is helyezzük magunkat Isten jelenlétébe. Ezután úgy olvasom a választott szövegrészt, amit Isten nekem írt, mert tanulni akarok belőle, meg akarom érteni és megélni üzenetét. 
Jeromosból is úgy lett szent, hogy komolyan vette az evangéliumot. 
Ma erre int az Úr: a kényelmes, szabados és élvezetekre beállított élet erkölcsi hanyatlásba és tragédiába fullad (Ám 6, 1a. 4-7). 
A kapott kinyilatkoztatás pedig elegendő az örök életre vivő életmód kialakításához (Lk 16, 19-31). 
Az Isten embere teljesítse megbízatását Krisztus eljöveteléig (1 Tim 6,11-16).

„Vívd meg a hit jó harcát, szerezd meg az örök életet!” 1Tim 6,12.

Darvas-Kozma József

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése