2021. 05. 18.

Krisztus világa, 2021. május - Szemle

 
Május – ünnepek hónapjaA hónap mindennapján kiárad templomainkból, a Boldogságos Szűz Máriát köszöntő ének és segítségül hívó imádság, a loretói litánia. Május első vasárnapján a földi édesanyákra is emlékeztünk. Ettől kezdve az elsőáldozók vágyakozó hangja száll az égbe. Ehhez társul a Szentlélek adományait kérő, bérmautak zengő éneke. Minden kedden a Szent Antal kilenced mozgatja meg a lelkeket. Valamint a „lehetetlen ügyek” szentjének, Ritának kilencede dúsítja. Az Úr mennybemenetelekor gondviselését ígérte. Ennek egy kiemelt része a fatimai jelenés. Egyházunk állásponta szerint 1917. május 13-án a Szűzanya valóban megjelent Fatima mellett a három gyermeknek. A Szűzanya megmutatta az emberek Istenben rejlő jövőjét, amelynek mi aktív részesei és felelősei vagyunk. Húsvét 7. vasárnapján van a Tömegtájékoztatás világnapja. Ferenc szentatya „Jöjj, és lásd!” üzenetében arra inti a média embereit, hogy úgy kommunikáljanak, hogy ott és úgy találkozzanak az emberekkel, ahol és ahogy vannak. Lássák őket, és a közölt információ az igazság talaján álljon és ne manipulálják az embereket. Szükség van az olyan tudosítókra, akik az evangélium fényénél, igazat mernek írni arról, ami az embereket foglalkoztatja, tájékoztatja. Ilyen ember volt munkatársunk, Zsehránszky István, akitől búcsúzunk földi pályafutása végén – olvassuk a vezércikkben. A hónap utolsó harmadának alaphangját a csíksomlyói pünkösdszombati búcsú adja. Számunkra ez Isten gondviselése és történelmünk eseménye. Rajta tündöklik őseink hitvédelmi tettének 454. éves patinája. A Szentlélek legyen mindnyájunk ajándéka, és  kegyelemteljes pünkösdi ünnep kívánsággal zárul a cikk. 
Örök evangélium – Belon Gellért püspök elmélkedése: Több mint ötszáz testvérnek... de milyen jó, hogy - ha Szent Pál odavetett megjegyzésében - a kinyilatkoztatás Jézusnak ezt a tömeg előtt való megjelenését is szerepelteti. Finoman oktat ki bennünket Jézus arról, hogy nemcsak az egyéni élmény formájában képzelte el velünk-létét, hanem közösség formájában is. Ha nem is sokszor, de megjelent. Hogyan is lehetett az? – kérdezi a püspök. Akik a tömeg szélén voltak, azok is Krisztushoz tartozónak érezték magukat. Az Úr nem restellte a tömegszélén járókat sem, s ma sem ... (3. oldal)
Kegyes atyák II. Piarista múlt Erdélyben. A piarista nevelés három évszázadra tekint vissza Erdélyben. Először Besztercén telepedett meg a rend 1717-ben. Plébániai és iskolai munkát végeztek. A Szatmár megyei Nagykárolyban 1727-ben nyitottak iskolát és lelkipásztori munkát is végeztek. Sok jeles ember tanult itt. 1948-ban államosították. Máramarosszigeten III. Károly király alapított piarista kollégiumot, melyet Trianon után a román állam megszüntetett. Medgyesen 1741-1789 között működtek, mert II. József megszüntette. Kolozsváron 1776-ban a piarista rendre bízta Mária Terézia a volt jezsuita gimnáziumot, konviktust és az akadémiai templom gondozását. 1948-ig működött az iskola. Az Arad megyei Szentannán 1751-1790 működött, ekkor áthelyezték Temesvárra. A népszerű iskolát 1948-ban államosították. A rendszerváltás után a Gerhardinum Líceum működik benne. 2007 őszétől pedig Csíkszeredában működik a Piarista Tanulmányi Ház. Szöveg és fotók Sárközi atyától. (4-5. oldal)
Ballagások időszaka – Len Rita írása. Május az ünnepek, és a ballagások időszaka. Újra felemás helyzetben találjuk magunkat, egy felemás tanév küzdelmei után. A tavaly szokatlan változásokban kerestünk egy új életformát... Életünk minden területére rányomja bélyegét a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság, és az eddig jól bevált eljárások megkérdőjelezése. A szakemberek szerint ennek oka nemcsak az, hogy online, hibrid és jelenléti oktatás váltotta egymást... és a maszkok takarták érzéseinket, lelkiállapotunkat... Ahhoz, hogy életünk minden területét elárasztó stresszel hatékonyan tudjunk küzdeni, három fontos dolgot kell megtanulnunk: az elköteleződést, a kontrollérzést és a szembenézést... Minden törekvésünk koronája a hála érzése kell legyen.. mert minden megpróbáltatásaink között is velünk van Isten. (6-7. oldal)
Zsehránszky István – életrajza. A háború – maga a pokol c. egyik utolsó írásával búcsúzunk tőle. 
Közelebb – Bács Béla János írása a fogságból hazatérő, faluja templomát meglátó emberről.
EMKE-díjazottak –április 10-én díjkiosztó gáláján kitüntetett személyekről ír és fotókat közöl Fodor György piarista konfráter. 
 Ki segít Isten szavát értelmezni? – Heike Helmchen-Menke írása arról, hogy mennyire előnyös, ha a gyeremekeknek lehetőségük nyilik arra, hogy maguk próbáljanak ki valamit, és személyes tapasztalatokat szerezzenek. Szükségük van azonban másokra is, akik irányt mutatnak nekik.
Ég és föld között Istennel – Árpád-házi Boldog Erzsébet életével kapcsolatos ismertetőt és kérdéseket készítette dr. Bakó Mária Hajnalka.  
Te adj címet a (nép)mesének! – mese, feladat gyereknek, Katócától.
Psallite – ZeneSzereda – Húsvéti koncertek – ifjak beszámolója Szabó Istvántól.  
Keresztrejtvény Szent Pál sorait rejti. Áprilisi megfejtés, Támogatónk.  
Sík Sándor Áldott az asszonyok között verse.

 

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, 

 

 

 

 

 

email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése