2021. 05. 31.

125 éve alakult meg a csíkszeredai Oltáregylet-Nőszövetség

A csíkszeredai Oltáregylet a magyar Millennium évében, 1896. június 7-én  alakult meg, Ft. Domokos János plébános vezetésével. 

I. Fejezet: Az Oltáregylet-Nőszövetség célja

1.§.  A legméltóságosabb Oltáriszentség buzgó, rendszeres imádása és engesztelése.

2.§.  A szentségi hitből fakadó szentáldozás gyakorlata és terjesztése.

3.§. Szentségimádások és az Oltáriszentség liturgikus ünneplésének megszervezése, mint a plébánia örökös szentségimádási napja, a hónap első vasárnapi szentségimádási óra, az Úrnapi körmenet.

4.§. Az első szentáldozásra készülő gyermekek felkészítésében, és az első áldozási ünnepség megszervezésében való segítségnyújtás.

5. §. A templom ékesítése, és a szegény templomok támogatása.

6. §. A hitélet kibontakoztatása. 


II. Fejezet: Az Oltáregylet-Nőszövetség összetétele és szervezete

1.§. Az Oltáregylet-Nőszövetség elnöke (lelkivezetője) a mindenkori plébános, világi elnökét az évi közgyűlésen választják a felvett tagok.

III. Fejezet: Az Oltáregylet-Nőszövetség tagjai

1.§. Az Oltáregylet­-Nőszövetség tagjai, akik az Oltáregylet-Nőszövetségbe az alább felsorolt feltételek mellett felvételt nyertek.

2.§. Ahhoz, hogy valakit az Oltáregylet­-Nőszövetségbe fölvegyenek, szükséges:

 - hogy írásban kérje felvételét;

- tizennyolcadik életévét betöltött személy legyen;

- az egyházközséghez tartozó katolikus, megbérmált és a legszentebb Oltáriszentséget magához vett személy legyen, s éljen hitéhez és vállalandó kötelességéhez méltó életet;

- ne kösse semmilyen törvényesen kiszabott vagy kinyilvánított kánoni büntetés.

3.§. Az új tagok felvétele a plébániatemplom örökös szentségimádási napjához közél eső vasárnap vagy az Oltáregylet, Nőszövetség alapításának napját követő vasárnap ünnepi szentmiséjének keretében történik, amikor a jelöltek fogadalmat tesznek és áldásban részesülnek. A régi tagok ez alkalommal megújíthatják fogadalmukat.

4.§. Tagságát elveszíti, aki a fenti feltételeknek nem felel meg vagy írásban jelzi kilépését.

5.§. Az Oltáregylet-Nőszövetség – mint testület – a plébánia keretén belül végzi a karitatív-szociális és kulturális munkát, és együtt működik testvér keresztény Oltáregylet-Nőszövetségekkel. Csatlakozhat az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesületéhez.

6.§. Önálló jogi személyiségre igényt nem tarthat, mivel az egyházközség keretén belül működő hitbuzgalmi alakulat. Anyagi alapja lehet, amit bankszámlán őriznek.   


IV. Fejezet: A tagok jogai és kötelességei

1.§. A tagok részesei mind azon szentmisék kegyelmeinek, amelyeket az egyházközség plébánosa előzetes hirdetéssel végez az Oltáregylet-Nőszövetség élő és elhalt tagjaiért.

2.§. Testületileg jelennek meg az Oltáriszentség tiszteletére rendezett ünnepségeken és körmeneteken.

3.§. Képviselőt küldhetnek az egyháztanácsi gyűlésekre, hogy az egylet céljának elérése érdekében az egyháztanács az egyházközség költségvetésében a szükséges pénzösszeget megszavazza és munkájuk végzéséhez az egyháztanács segítségét kérje.

4.§. A tagok kötelessége az Oltáregylet-Nőszövetség céljának megvalósítása (I. Fejezet).

5.§.  Kötelesek havonként egy órát az Oltáriszentség imádására felajánlani és lehetőleg részt venni a hónap első vasárnapi szentségimádáson. Szentségimádási kötelezettségüknek akkor is eleget tesznek, ha fél órát az Oltáriszentség előtt magán áhítatban töltenek és a másik félórát a közös ájtatosságon való részvétellel egészítik ki. Akadályoztatás esetén, az imaóra otthon is elvégezhető. Mindezen ájtatosság bár egyetlen tagot sem kötelez bűn terhe alatt, de mulasztás sok kegyelemtől fosztja meg az indokolatlanul távolmaradókat.

6.§. A tagok kötelessége felügyelni a liturgikus tárgyak és ruhák tisztaságára, épségére és karbantartására. Szükség szerint azokat javítani, az elavultakat a leltárban való megjegyzéssel kiselejtezni, újabb beszerzéseket eszközölni.

7.§. Az Oltáregylet-Nőszövetség tagjai tevékenységi köréhez tartozik a templomi berendezési tárgyak (oltár, ambó, tabernákulum, keresztelőkút, szenteltvíztartó stb.) tisztaságára felügyelni, az oltár díszítése, Úrnapi oltárok előkészítése és a körmenet megszervezése.   

8.§. Az Oltáregylet-Nőszövetség tagjai fokozottan törekszenek a sajátosan keresztény erények gyakorlására, egymással a testvéri közösség ápolására. A csoportmunka végzése közben mindig fülükben cseng Szent Pál apostol felszólítása: „Ami a testvéri szeretet illeti, legyetek gyöngédek, tiszteletadás dolgában legyetek előzékenyek” (Róm 13,10), és az Úr Jézus tanítása és példája az Oltáriszentség alapításának estéjén: „Ha tehát én, az Úr és Mester, megmostam lábatokat, nektek is mosnotok kell egymás lábát. Példát adtam nektek: amint én tettem veletek, ti is úgy tegyetek” (Jn 13,14-15). Kötelesek az Oltáregylet-Nőszövetség és egymás jó hírét a kívülállók előtt megvédeni.


9.§. Az egyházközség minden tagjával, társulatokkal kötelesek a jó viszonyt ápolni Szent Pál buzdítása szerint: „Éljetek egyetértésben. Ne legyetek fennhéjázók, hanem alkalmazkodjatok az egyszerű emberekhez. Ne legyetek magatokkal eltelve” (Róm 12,16).

10.§. A tagok munkájuk jó végzése érdekében kötelesek szervezett előadásokon, rendezvényeken részt venni.

11.§. Közérdekű ügyeinek intézése végett gyűléseket tart, amelyeknek határozatképességéhez a tagok 50%-ának jelenléte szükséges.

12.§. A közgyűlés választja meg az Oltáregylet-Nőszövetség világi elnökét, akinek megbízása kettő vagy négy évre szól, és megbízása ideje alatt koordinálja az Oltáregylet-Nőszövetség munkáját. A közgyűlés egy jegyzőt és egy pénztárost is választ.

A közgyűlést az elnök jóváhagyásával hívja össze a világi elnök.

V. Fejezet: Az Oltáregylet-Nőszövetség megszűnése

Amennyiben az Oltáregylet-Nőszövetség tagjainak száma annyira lecsökken, hogy működési céljainak nem tud megfelelni, vagy felmerült komoly ok miatt egyleti életét fenntartani nem lehet, az Oltáregylet-Nőszövetség működését a mindenkori plébános felfüggesztheti vagy megszüntetheti. 

A megújított szabályzatot jóváhagyta Msgr. Tamás József segédpüspök: 312–2019. sz.

A 2021. június 3-án, az úrnapi körmenetet a jubileum és a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készület jegyében tartjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése