2021. 06. 18.

Krisztus világa, 2021. június - Szemle

Szív - legismertebb ősszavunk a vezércikk írója szép emlékei egyikével indít. Az 50-es évek végétől a 60-as évek közepéig vidimuszként vagy csengettyüsként kísértük plebánosunkat. A legtöbb családiház ajtaján ott volt a Jézus Szíve kép. Szívesen és bátran, szinte úgy mentem be a házba, mint a templomba. Ugyanis a templomunk oldalbejárati ajtaját Jézus Szíve és Szűz Mária Szíve faragás díszítette. Úgy éreztem mint egykor Ady: „Az én kedves kis falumban/ Minden szívben/ Csak szeretet lakik máma” és „gyermek-hittel, bátran” összekötöttem a templomot és a családokat Jézus Szent Szívével. Talán sok felnőttnek is van ilyen gyermekkori szívet melengető emléke.

Minden kultúrkörben a legismertebb ősszavak egyike a szív. Az egész embert szimbolizálja, aki lényege szerint nyitott Istenre és a másik ember felé. Jézus Szíve-tisztelettel magát az Istenembert, magát Jézus Krisztust ünnepeljük, de úgy, ahogy szívének szeretetét kifejezte.
Örök evangélium – Jézus egy vánkoson aludt… Julius Cézár parancsolásra termett alakjához tartozott, hogy dacolt az elemekkel. Az örvénylően vágtató folyó partján a megijedt révészre ráripakodott: Mit félsz? A Cézárt viszed! Jézus királyi alkatához ez is hozzátartozik, hogy nem félt a viharos tengertől. És amikor a viharokhoz szokott halászok, az apostolai is rémülnek és rettegnek, képes e nagy váláságban aludni. Hogy a veszély mekkora lehetett, azt arról is lemérhetjük, hogy az apostolok felköltik Jézust. Pedig egyébként aggályosan őrködtek nyugalma felett. Hiszen ezt a nyugalmat akarták neki biztosítani azzal is, hogy vánkost szereztek a csónakba. Meg amikor gyerekeket vittek Jézushoz az anyák, az apostolok elutasították őket, védvén a Mester nyugalmát. Most áttöri a félelem a tisztelet gátját, és szinte vádolva őt a nemtörődömséggel, fölkeltik. A vihar szakemberei végveszélyt sejtettek és állapítottak meg. Mégis így szól Jézus: „Mit féltek? Még mindig nem hisztek?” – aktuális ma is Jézus kérdése. Erről szól Bellon Gellért püspök elmélkedése. (3. oldal)
Egy csodás rendezvény - Az Ezer Székely Leány Napja szervezésével és egyik megálmodójának szinte feledésbe menő alakjával ismerkedhetünk meg. A történelmi idő úgy hozta, hogy P. Takács Albert Gábor csíksomlyói ferences házfőnök népi kultúránk védelmét felvállalta a Csíkszeredában működő Szociális Testvérek Társulatának egyik vezetőjével, Stettner Andrea testvérrel, valamint a kolozsvári Katolikus Nőszövetséget képviselő Zakariás Flóra nővérrel. 1930-ban eltervezték az Ezer Székely Leány Napja rendezvény szervezését, amelyre hónapokig tartó előkészület után 1931. június 7-én került sor. Célja a székely népviselet, néptánc és népzene megőrzése. A rendezvény jelmondata: Hitében erős, erkölcsében tiszta, önazonosságában szilárd ifjúság nevelése. A hagyományőrző találkozóra 42 településről jöttek el Csíkszeredába. A sikeres rendezvény felvillanyozta az alvó székely közösségeket, és a mozgalomhoz új emberek is csatlakozta 1932-ben. 1935-ben megtartott ötödik rendezvény után a román hatóság betiltotta.  Újraéledése 1940. október 8-án volt, amikor Csíkszeredába látogatott vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó. Az impérium változást követően ismét beszüntették. A rendezvényt „csipkerózsika álmából” a szociális testvérek 1990-ben felébresztették. Az idén július 3-án szombaton rendezik meg a Kissomlyó Hármashalom oltáránál. (4-5. oldal)
A kolozsvári egyetem és épületeinek története szerző, Balázs Kornél. A kolozsvári Tudomány Egyetemet sokan azonosítják a Farkas és az Egyetem utcák sarkán álló épülettel, de azt kevesen tudják, hogy a magyar állam az I. világháború előtt még 25 más, az egyetemet szolgáló épületet húzatott fel. A szétszórtság megszüntetése és a megfelelő oktatási körülmények megteremtése érdekében támogatta a a felsőoktatást a magyar állam. Adományozókal és az egyetemet szolgáló klinikák, Künyvtár, Intézetek, Diákotthon és menza építésével, a Ferenc József majd 1945. június 1-jei hatállyal  Bolyai Tudományegyetem történetével ismerkedhetünk meg, 1959-ben történt erőszakos összevonásáig. Érdeklődésre számottartó írás a 6-8. oldalon.
Rezonancia - Heike Helmchen-Menke írása. A gyerekek akkor gyarapíthatják legmaradandóbban tudásukat, ha a tananyag megérinti őket és ha aktívak lehetnek a tanulási folyamat alatt – röviden, ha rezonálnak rá. … És éppen most, a világjárvány idején válik még fontosabbá, hogy a szülők olyan helyekre látogassanak el gyerekeikkel, ahol azoknak lehetőségük van rezonancia-tapasztalatok átélésére, és ahol nem szükséges egy megadott programot követni vagy feladatot teljesíteni.- Fordította Bács B. J.
Két szablya, egy bot (avagy a fivérem históriája) – Haramza Kristóf írása a gyermeki tehetség kibontakozásáról.
Ki a barátom jézusi értelemben? - kísérlet egyfajta megközelítésre – Bács Béla János tollából. Akivel közösen próbálok közelebb jutni az élet titkaihoz és egzisztenciális kérdéseihez. És tovább menve, barátok vagyunk, ha megosztjuk egymással mindazt, ami hiteles kérdéssé, kereséssé fejlődött bennünk, és nemcsak az úgymond nagy horderejű dolgokat, hanem azokat is, melyek lényegtelennek tűnően vagy véletlenszerűen köszöntöttek be életünkbe, de amelyek valami miatt ott és akkorbelső lényegünkké váltak. Nélküled - Borsodi L. László verse.
Ég és fold között Istennel – Medjugorei jelenések 40 éve, dr Bakó Mária Hajnalka rovata.
Derűs oldal - megmosolyogtat. CSIT 2021. augusztus 10-14. Zajlanak az előkészületek, Keresztrejtvény, Megfejtők, Támogatónk a Hargita Gyöngye ásványvízpalazkozó RT. A hátsó borítón Ballagási körkép - Gyulafehérvár, Nagykároly, Szatmárnémeti, Temesvár, Csíksomlyó, Gyimesfelsőlok, Kézdivásárhely.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése