2023. 01. 19.

Isten Igéje vasárnapja

A Messiás uralmának áldásáról szól Izajás próféta. (Iz 9,1-4) Izrael két északi törzsének, Zabulon és Neftali nevével illeti az egész népet. A pogányok Galileájának (körzetének) nevezik, mert Kr. e. 734-ben Tiglatpilezer asszír király elfoglalta, és ők érezték meg elsőnek az asszír igát. E vidéken pogány népek és vallások keveredtek, amely lassan a műveletlenség és az erőszak helye, a sötétség és a halál országa lett. Ettől kezdve szitokszó lett a galileai jelző. Ha valakit legalileáztak, az olyan volt, mintha ma lecigányoznánk valakit. Ezzel áll szemben az a dicsőség, tisztesség, amely azzal éri őket, hogy a Messiás itt kezdi meg működését. Ott fog támadni a szellem világossága, ahol a legtöbb értelemben uralkodik a sötétség. 
Az ember legbensejét, a szív világát érinti az örömhír. A személyt, az embert érintő tehertől nem remélt módon szabadítja meg a Messiás. Jézus megkeresztelkedése és a pusztai megkísértése után az időt Judea területén töltötte. Csak akkor ment Galileába, amikor hírét vette Keresztelő János letartóztatásának. (Mt 4,12-23) Kafarnaum a Genezáreti tó északi partján feküdt, Neftali földjén. Tőle délnyugatra húzodott Zabulon termékeny vidéke, és arra vezetett a Jordántól keletre eső országrészről az út a Földközi tengerhez. A vidékhez tartozott Názáret is, ahol Jézus nevelkedett. 
Máté evangélista rámutat, hogy Jézus Kafarnaumban telepedett le, és ezzel beteljesedett Izajás próféta szava. Ettől kezdve Jézus tanítani kezdett. Predikációjával, Isten üzenetével és ennek hittel való elfogadásával az emberek értelmében világosság támadt. A hit mint természetfeletti megismerő képesség, megmondja, mit várhatunk Istentől, és mit vár tőlünk az Isten. Meghozza annak bizonyosságát, hogy nem hiábavaló az élet, hogy a legmélyebb emberi vágyak  túláradóan teljesülnek, hogy lesz igazságszolgáltatás és a halál félelmét is eloszlatja az örök élet ragyogása. Mert Istenünk mindig velünk van, irgalmas és megbocsát. Jézus ezzel kezdte szolgálatát: „Tartsatok bűnbánatot, mert elközelgett a mennyek országa.” 
A bűnbocsánatért ontja vérét: ez az én vérem, mely kiontatik a bűnök bocsánatára. Feltámadásának első ajándéka: akiknek megbocsátjátok bűneit, meg vannak bocsátva. A bűntől való szabadulás hírét és az örök életet, a föltámadt életet hozta. Apostolainak kiválasztásával egyházat alapít. Halászokat választ, mert életük és munkájuk alkalmas volt kis társaság vezetésére. Álland
óan fáradoztak és türelmesen Isten segítségére várakoztak. 
Pál apostol arra kér, minden Krisztusban megkereszteltet, hogy Krisztussal maradjunk egységben és közösségben. (1Kor 1,10-13. 17) Ahogy Üdvözítőnk a testi és lelki inségben levőket felkarolta mint jó pásztor, tegyünk így mi is. Ekkor Krisztus keresztje nem veszíti erejét. Hallgassuk Jézus igéjét és engedjük, hogy éltető kegyelme alakítson mint az apostolokat.

 

„Életem oltalmazója az Úr, kitől rettegnék?” Zsolt 26,1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése