2023. 05. 23.

Könyvismertető - Hiterősítő A., B., C-év homíliák

      
       Hiterősítő

Pünkösdi ajándék számunkra a Hiterősítő A év, B év és C év sorozat, ami a vasár- és ünnepnapok szentolvasmányai alapján készült, keménytáblás, homiliás könyv. 



A trilógia – 256 önálló szentbeszéd – szerzője, Msgr. Dr. Darvas-Kozma József csíkszeredai plébános. 
Msgr. Tamás József ny. segédpüspök ajánlásában írja: a babiloni fogságból hazatértek lelki nyomora Ezdrás pap szívéig hatolt, nem hagyott neki nyugtot, tűz gyúlt ki lelkében Isten ügye iránt. Tevékenysége nyomán valóban megújult a vallásos élet. Ezdrás pap minden idők Isten szolgáinak példaképévé vált. Ez az ezdrási-lelkület és Isten igazsága tárul fel ezekben a homíliákban. Így elérhetők lettek azok számára is, akik élő szóval nem hallhatták. A jó Isten tegye gyümölcsözővé az olvasók életében, akik a Hiterősítőben foglalt isteni üzeneteteket szívükbe fogadják.

Az előszó összefoglalja a Római Katolikus Egyház két évezredének igehírdetését meghatározó szempontokat, ahogyan az Egyház törekedett minden korban az evangélium fényénél korszerű válaszokat adni a krisztushívők kérdéseire. Ezt teszi az egy, szent, katolikus és apostoli Egyház a szolgáló papjai által a katekézisben, a prédikációban és a homíliában.

A II. vatikáni zsinat világosan bemutatja, hogy a Krisztus szerezte kegyelmi élet élhető. Ezért az igehírdetés erre irányuló műfaját, a homíliát részesítette előnyben. A homília ugyanis családias párbeszédet jelent, ahogy a Római Misekönyv általános rendelkezése 65. pontjában írja: „A homília a liturgia szerves része, és igen ajánlatos, hiszen a keresztény élet szükséges tápláléka. A homília fejtse ki vagy a szentírási olvasmányok egy-egy szempontját, vagy az ordinárium, illetve a napi mise valamelyik szövegét, szem előtt tartva az éppen ünnepelt misztériumot, illetve a hallgatók sajátos szükségleteit.”

A homília alapját a felolvasott szentírási szakaszok képezik és ezeket értelmezi az igehirdető pap vagy diakónus az Egyház apostoli hitében. Az igehirdető a homíliában azt a Krisztus- és Isten-kapcsolatot szítja fel, teszi elérhetővé, mutatja meg, ami megtérésre és követésre indít. Minden, ami a homíliában elhangzik, csak ebben a kapcsolatban értelmezhető. Végül a homília megteremti a kapcsolatot és átvezet az Eucharisztia ünneplésébe. Hiszen Jézus úgy tanít, hogy cselekszik, önmagát adja nekünk. Kommuniót hoz létre. Így a szentmise ünneplése által, az Ige és az Eucharisztia asztalánál kiteljesedik istengyermeki életünk.

A szerző Isten igéjét hírdeti, aki Isten erejére és a Szentlélek kegyelmére támaszkodik. Kiérezni, hogy ő tanúságtevő is, a Krisztus Urunkkal való találkozás hírdetője, és tudja, hogy az Egyház megújulása a helyi egyházakban kezdődik. A mindenütt jelenlevő Úr pedig erőt, bizalmat, biztonságot ad földi munkálkodásunkhoz, így egész életünk Istennek adottá és megszenteltté válik, és leszünk a világ világossága, a föld sója.

A Hiterősítő „A” sorozata Szent Máté evangéliumára, a „B” sorozat Szent Márk örömhírére, és a „C” sorozat Szent Lukács evangéliumára támaszkodik. A szentmise bevezetők és a szentbeszédek, homíliák fontos részei a szentmisének és üzenetek a híveknek. Mert „a hit hallásból fakad, a hallás pedig Krisztus tanításából” (Róm 10,17). A katolikus hívek számára a szentmise forrás és csúcs, a kegyelemi élet forrása és csúcsa (LG 11).

A szentmise bevezetője azért van, hogy az „egybegyűlt híveket közösséggé formálja, és előkészítse Isten Igéjének figyelmes hallgatására, az Eucharisztia méltó ünneplésére”, és a homília kifejti a szentírási olvasmányok egy-egy szempontját, szem előtt tartva az ünnepelt misztériumot, vagy a hallgatók sajátos szükségleteit.

Tekintettel az emberek sajátos aggodalmaira, nehézségeire és reményeire, Darvas-Kozma atya olyan nyelven szólt a csíkszeredai híveinek mondott homíliáiban, hogy azokat a Kárpát-medence magyar keresztényei is megértik. A Hiterősítő trilógia a Katolikus Egyház tanításában gyökerezik, ismeri az egyházatyákat, a biblikus szakirodalmat, négyévtizedes elmélkedései és olvasmányai alapján „újat és régit” hoz, hogy Isten üzenetével éltessen. Köszönet érte. 

Az egyházi év ünnepköreit, id. Imets László csíkszeredai képzőművész 8x3 gyönyörű fametszete vezeti fel, mintegy tömörítve tárják elénk a szent időt. Jelezve, hogy az adventi sötét éjjeleken Krisztus világossága győz. Karácsonykor a szeretet fényei ragyognak. A nagyböjti idő sajátosságát a lemondás intonálja. A nagyhetet a szenvedő Jézus követése. A húsvéti időt a hit, a föltámadás és a Lélek működése jellemzi. Az évközi időben megjelenek a zarándokok és dolgos imádkozók. Az Úr ünnepein Jézus kommunióra hív. Szűz Mária és a szentek pedig segítenek, hogy magunkat átadjuk Krisztusnak és Vele éljünk. 

Adja Isten, hogy a Hiterősítő minden homíliája, szentbeszéde és illusztrációja az Olvasóban, a családi és szórvány közösségekben megerősítse Krisztus misztériumának ismeretét. A lelkiatya két évtizedet szórványban élt és dolgozott, ismeri hogy a filiák hívei közösségre és Isten Igéjére vágynak. Papoknak és híveknek e gazdag munka segítség, főleg ott, ahol nincsen minden vasár- és ünnepnap szentmise, mert akkor is össze tudnak jönni a hívek egy-egy megbízott vezetésével, és e trilógia révén az Egyházzal együtt tudnak lélegezni és ünnepelni.

Legyen valóban Hiterősítő e három kötet, és a Szentlélek erősítse meg a szent hitben azokat, akik elmélkedve olvassák, és sarjadjon általa Isten akaratával megegyező szent és virágzó élet.

Csíksomlyó, 2023. május 22. Szent Rita emléknapján.                               

                                       Fr. Urbán Erik OFM tartományfőnök  

   

     *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *


A sorozat kapható a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánián május 25-től, és a Kegytárgyboltban.

A 3 kötet ára 150 RON. 

Forintban 12.000 HUF. 

Megrendelhető a plebcsik@gmail.com címen. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése