2024. 05. 15.

A család nemzetközi napja

Építsük nemzetünk egységét, szolgáljuk javát. - 
Isten jó szolgája, a Szentcsalád hű sáfárja, a Munkás Szent József ünnepe május elseje. Vele virágos, derűs napok köszönnnek ránk. Még a napszentülte is díszíti a lelkünk. A harangok hívó hangjára templomainkban felhangzik szívünk dala, a lorettói litánia. A családok készülődése, az elsőáldozók mentás koszorúja is a szentcsaládok forrásához, a szentségi Krisztushoz vezetnek. Ott a szelíd és alázatos szívű Jézusnál megnyugszik a lelkünk: Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, annak örök élete van és én föltámasztom az utolsó napon” (Jn 6,55).
Májusi ünnepeink – Urunk mennybemenetele, a Szentlélek eljövetele és Szentháromság vasárnapja – mind-mind Isten szeretetének magas csúcsai, és ezek emberi leképződése a szeretet hármas valósága: Isten – Család – Haza. Isten, aki mindenek fölötti, a család mindenben és a haza mindenek előtt. E három igazság tette naggyá Európa keresztény népeit.
A 457. csíksomlyói fogadalmi búcsú  is visszatükrözi a szeretet hármas igazságát: Isten-Család-Haza. A család a világ teremtésekor kezdődött, mivel Isten létrehozta a családot és lakóhelyül a Paradicsomot jelölte ki, ezzel hazát is adott. Az Istentől elfordult emberpár kikerült az igazi hazából, de nem lett örökre kárhozott, mert Isten őket a remény és megváltás útjára terelte.
- Isten, ő az örökkévaló létező.
Ő önmagában nem hozzáférhető nekünk. Berzsenyivel szólva: Isten! kit a bölcs lángesze fel nem ér,/ Csak titkon érző lelke ohajtva sejt:/ Léted világít, mint az égő/ Nap, de szemünk bele nem tekinthet.” Istent már cselekvésében is felismerjük. A világ a maga rendjével és törvényeivel nem a véletlen műve. Az ember, aki értelmével felülmúl minden más földi lényt, nem kaphatta értelmét az értelem nélküli anyagtól. Isten létezési módja más, de műveiből értelmünk bizonyossággal felismerheti.
A biztos megismerési rend az Isten kinyilatkoztatása, mert Isten mindig szólt hozzánk. Üdvözítő tervét és végső célunkat szeretett Fia, Jézus Krisztus és a Szentlelk által nyilatkoztatta ki. (KEK 50) Általa megigazultunk, felismertük méltóságunkat, testvériségünket. Csak Krisztus által létezik szabadság-egyenlőség-testvériség, Ő a keresztény antropológia és társadalom alapja.

- Család. A családot Isten adta, és a házastársak beleegyezésével jön létre. Isten a férfi és a nő teremtésével alapította meg az emberi családot és határozta meg lényeges célját. Tagjai egyenlő méltóságú személyek. A család különböző felelősségeket, jogokat és kötelességeket hordoz a társadalom közjaváért. A házasság és a család a házastársak javára, a gyermekek nemzésére és nevelésére van rendelve. A házassággal egyesült férfi és nő gyermekeikkel együtt alkotják a családot, amely független a közhatalom mindenfajta elismerésétől, sőt már a közhatalom előtt létezik. Isten után ezért a család következik.

A család a társadalmi élet őssejtje, szent közösség, ahol a gyermekek fokozatosan megismerik az erkölcsi értékeket, megkezdik Isten tiszteletét és a szabadság helyes használatát. Minden ország támasza, talpköve/ A tiszta erkölcs, mely ha megvész:/ Róma ledűl, s rabigába görbed.” A gyermekek a család szeretetében töltik idejük javát, ott kapják meg az első és legmélyebb értékeket, amelyek segítségével megalapozzák életük értelmét. A keresztény családi élet bevezet a társadalmi életbe is. Ezért a társadalomra hárul, hogy gondoskodjék a családok szükségleteiről és védelmezze, mert Isten után a család a legértékesebb valóság.

- Haza.
Alapvető jog, hogy az embernek hazája legyen, s ennek megfelelő nevelésben részesüljön. Szent István vezetésével alapítottunk országot, mert: a keresztény ember két világ polgára. Igazi hazája az égben van, de oda az út a földön át vezet. Ezért a világban nem turista, nem műkedvelő. Feladatot kell teljesítenie. Feladatot és szolgálatot szeretetből.” (Márton Áron)
- Életet és hazát Krisztusra kell építeni, így az örökkévalóságért dolgozunk. Az édesapák ültessék gyerekeik lelkébe a fenti hármas értéket, és az édesanyák kövessék a Szűzanya példáját, akkor marad kultúránk, megszilárdul keresztény és magyar jövőnk.
Kedves Olvasó, tisztelettel kérem, hogy a pünkösdi Lélek segítségével közösen építsük nemzetünk egységét és szolgáljuk javát. 
Áldott Pünkösdi ünnepe kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése