2012. 03. 31.

Vezér Ferenc mártírsorsú pálos atya


Vezér Ferenc mártírsorsú pálos atya újratemetési szertartására április 30-án, hétfőn kerül sor a petőfiszállás-pálosszentkúti kegyhelyen.
Vezér György 1914. március 23-án született a Szatmár megyei Szaniszló faluban. A bencés gimnáziumban érettségizett, majd 1935-ben lépett a pálos rendbe, ahol a Ferenc nevet vette fel. Pécsett végezte bölcseleti és teológiai tanulmányait.; itt szentelte pappá Virág Ferenc pécsi megyéspüspök 1940-ben. 1950-51-ben Pálosszentkútról elhurcolták a pálos szerzetespapokat. Vezér Ferenc perjelt megkínozták, halálra ítélték, és 1951. augusztus 31-én a gyűjtőfogház udvarán felakasztották.
Április 30-án 11 órakor Budapesten, a Sziklatemplomban imádságos megemlékezést tartanak Vezér Ferenc felravatalozott földi maradványai előtt
, majd koporsóját motoros kísérettel szállítják Petőfiszállás-Pálosszentkútra. A menet 14 órakor érkezik a petőfiszállási temetőkerthez, ahol a Vezér Ferencről elnevezett utat Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök áldja meg.
14.30 órakor gyászmisét mutat be Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek, majd a temetési szertartást Bátor Botond pálos tartományfőnök végzi. Gyászbeszédet mond Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke; Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár; Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal megbízottja, valamint Kapus Krisztián, Petőfiszállás országgyűlési képviselője.
16.30 órakor az üldöztetést szenvedett pálos szerzetesek emlékére készült emléktábla megáldására kerül sor, majd Mateş Gheorghe Călin szaniszlói polgármester és Szász János petőfiszállási polgármester köszönetét fejezi ki a résztvevőknek.
Vezér Ferenc életéről, valamint sírhelyének felkutatásáról, exhumálásáról és azonosításáról két előadás hangzik el az újratemetést megelőző napokban: Budapesten, a Sziklatemplomban április 25-én, szerdán, a 17 órakor kezdődő szentmisét követően, illetve Pécsett, a pálos templomban április 27-én, pénteken, a 18 órakor kezdődő szentmisét követően. Az előadást Susa Éva, az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek főigazgatója, és Bank Barbara történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának a munkatársa tartja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése