2020. 01. 27.

Boldog Özséb-év 2020


„Boldog Özséb áldott atyánk 
Esedezve kérünk, 
gyűjtsed össze élő hitben 
küzdő magyar népünk!” – hangzott fel a Boldog Özsébhez szóló ének január 20-án a budapesti Szent István-bazilikában. 
Ekkor nyitották meg a Boldog Özséb-évet, melyet a pálos rend alapítója halálának 750. évfordulója alkalmából hirdetett meg a mára Amerikától Ausztráliáig elterjedt magyar alapítású rend. 
A rendalapítót ünnepeljük, aki hitte, hogy egy országot nemcsak kétkezi munkával, hanem imádsággal, vezekléssel, engeszteléssel is kell építeni, mert az ima vezeti el a szerzetest a legmélyebb istenismeretre és -szeretetre. Lelkisége ma is vonz Krisztus követésére. Szerte a világon mintegy ötszáz pálos szerzetes és a nővérek közössége, konfráterek tartoznak a közösséghez, és érintődnek meg életszentsége által.
A szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt. Beszédében kiemelte Boldog Özséb három erényét: a tudomány szeretetét, áhítatát és irgalmasság gyakorlását, azt a három tulajdonságát, ami emlékezetessé tette alakját. A szentmise végén pedig útjára indították a rend életébe, történetébe betekintést nyújtó kiállítóbuszt. 
A hargitafürdői pálos atyákat százan kísértük el az ünnepségre. Várjuk a Pálosan szép az élet” kiállítóbuszt Csíkszeredába. 
Köszönjük a pálosrend vendégszeretetét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése