2022. 11. 04.

Szent Imre - Isten éltesse az Imréket

Imre herceg Szent István magyar király és Boldog Gizella királyné fiaként született Székesfehérvárott. Hét éves korától szent Gellért nevelte életszentségre, és oktatta korának tudományára. A királyi udvarban is megőrizte vallásosságát. Belsősugallatra teljes lelki és testi tisztaságát ajánlotta fel Istennek. Bár atyja kívánságára házasságra lépett, tisztasági fogadalmát megőrizte. Az ország ügyeinek intézésében is részt vett. Valószínű 1025-ben Vitéz Boleszláv királlyá koronázásán is részt vett Gnieznoban. 1030-banImre herceg vezette az országot megtámadó II. Konrád német-római császár ellen a magyar sereget. A békekötést 1031-ben Imre és Henrik herceg vezették, melynek eredményeként Konrádnak a Lajta–Fischa közét, valamint a Morva folyó egy kisebb területsávját is át kellett engednie a magyar királynak. Szeptember 2-án vesztette életét egy vadászat alkalmával. Szent László király uralkodása alatt, István király és Gellért püspök kanonizációja évében, 1083. november 5-én őt is szentté avatták.
Jan Dlugosz (1415–1480), a híres középkori lengyel krónikás beszéli el a Lysa Góra-i (Kopasz-hegy) Szent Kereszt Apátság alapítási legendáját, mely szerint Szent Imre herceg Szent Adalbert ünnepélyes gnieznói temetése után Vitéz Boleszláv lengyel királynál vendégeskedvén egy vadászaton szarvast üldözve jutott fel Lysa Góra rengetegébe. A fiatal herceg a gyönyörű vadat a sűrű erdőben érte utol. Már épp le akarta teríteni felajzott íjával, amikor meglátta, hogy egy a Naphoz hasonló fényességgel ragyogó kettős kereszt fénylik a „csodaszarvas” homlokán. Éppen olyan kereszt, mint amilyet édesapjától kapott oltalmazó ereklyeként ajándékba, s melyet azóta is a nyakában visel. Nem ölte meg hát, hanem továbbengedte a királyi vadat, melyet isteni jelnek vélve megesküdött, hogy azon a helyen templomot építtet, odaajándékozva az ezüstbe foglalt, mellén viselt Szent Kereszt- ereklyét. 
Szent Imre mellkeresztje
Jan Dlugosz, Historia Polonica krónikája nyomán Imre kérésére alapította Boleszláv 1006-ban a Szent Keresztről elnevezett bencés monostort. A legenda egyik változata szerint Boleszláv Imre segítségével magyar földről hívott bencés szerzeteseket a kolostor fenntartására. E szerzetesek hozták magukkal Szent Imre ajándékaként az ereklyét. 
Egy további verzió szerint a vadászaton eltévedt Imrét egy angyal vezette el a sűrű rengetegből a már fennálló Lysa Gora-i kolostorba, ahol Imre a nyakában függő kettős keresztet hálából a királynak, s az itt lévő bencés barátoknak ajándékozta. Bárhogy is történt, a kettős kereszt azóta a hegy jelképévé vált.
Szt. Imre szobor Lysa Górában
Bizonyára nem véletlen, hogy a Szent Imre-legenda olyan élénken él mindmáig ezen a vidéken. Erről nemcsak a kolostortemplom egyik hatalmas méretű oltárképe és az ereklyét őrző kápolna freskói tanúskodnak, amelyek Szent Imre herceg életéből vett jeleneteket, köztük az ereklye átadását ábrázolják, hanem a környékbeli helynevek, s a vajdaság címere is, a magyar szíveknek oly kedves Szent István-i kettős kereszttel. 
A kolostor temploma legfőbb kincsként a Szent Kereszt-ereklyét egy kettős kereszt alakú ereklyetartóban őrzi.
Jobb oldalt P. Brüchner Ákos Előd Ord. Cis.
Lengyelország felosztása után Szentkereszt-hegy cári uralom alá került, az apátságot 1819-ben felszámolták, ahogyan az orosz fennhatóság alatt álló Lengyel Királyságban politikai érdekből sok más kolostort is. A szerzeteseket szétkergették, javaikat elkobozták. A Szent Kereszt-ereklyét a hívek a Slupia Nowa-i templomba mentették át. A kolostorból börtön lett, amely a függetlenség visszaszerzése után is, egészen 1945-ig e minőségben működött.
Ma egész Lengyelország területéről tömegével zarándokolnak ide a hívek, hogy az itt őrzött Szent Kereszt-ereklyével és Emeryk herceg emlékével találkozzanak. 

A kolostor kerengőjét 2002 óta díszíti egy magyar–lengyel kétnyelvű márvány emléktábla, amely az ezeréves magyar–lengyel barátság előtt tiszteleg a következő szöveggel:
„A Lengyelország és Magyarország közötti ezeréves barátság, a közös királyok, lengyel és magyar katolikus egyház, kivált a bencés apátságok kapcsolatainak emlékére, Szent Imre és a két nép barátságát megteremtő ősök tiszteletére.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése