2022. 11. 12.

Elérkezett megváltástok ideje 33.C.

A végső dolgokat, az utolsó ítéletet megrázó és fenséges egyszerűséggel festi le a Dies irae, vagyis Napja Isten haragjának kezdetű szekvencia, amelyben a bűnbánó lélek a kegyes Jézus irgalmáért esedezik. Jézus azt tanítja, hogy az ítélet napján mindent elveszítünk. Erről szóltak a próféták is. Malakiás próféta neve jelentése Isten küldötte, hírnöke, ő az utolsó az író próféták közül. Krisztus előtt az 5. század első felében, Ezdrás és Nehemiás reformja előtt működött. A társadalom és a papság lanyhaságát látva meghirdette Jahve napját, amely megtisztítja a papság tagjait, elemészti a gonoszokat és biztosítja az igazak győzelmét. (Mal 3,19-20a) A próféta állítja, hogy Istennel nem lehet tréfálni, ő belső vallásosságot és tisztaságot követel. Malakiás várja a szövetség angyalának az eljövetelét, amelyet egy titokzatos küldött, Illés visszatérése készít elő, akiben majd az evangéliumok Jézus kijelenése alapján felismerik Keresztelő Jánost, az előfutárt. Akkor a Krisztus, az igazság napja ítéletet tart, és nyilvánvalóvá válik a különbség igazak s bűnösök között, és mindenki beláthatja: a bűnösök jó sora csak üres csillogás. Ez a messiási korszak látni fogja az erkölcsi rend helyreállítását, az istentisztelet új rendjét, amely csúcsát a minden nép által Istennek bemutatott tökéletes áldozatban éri el. 

Az apostolok némelyike a templomról tett megjegyzést. Jézus pedig válaszában két dologról szól: Jeruzsálem pusztulásáról és a világ végéről. (Lk 21,5-19) Ez a két jövendölés sokszor egybeolvad, s ezért egy síkba vetítve látjuk az eseményeket. Ezt nevezzük prófétai látomásnak, ahol a közeli és távoli jövő eseményei nem választhatók szét egymástól. Sőt, Jeruzsálem pusztulása előképe a világ végének, mert ekkor szűnt meg az Ószövetség szerepe az üdvtörténetben. Ezt pedig az Ószövetség prófétái erős, kozmikus színezetű képekben jövendölték meg. Ez volt Jahve napja. Jézus ezt a prófétai stílust használja Jeruzsálem pusztulásának és a világ végének a jellemzésére. A templom, melyet 46 éve építenek, a zsidók csodálatának volt a tárgya. Az apostolok nem mulasztják el, hogy felhívják az Úr figyelmét a nagy kövekre. 
Hihetetlennek tűnik Jézus válasza, hogy kő kövön nem marad, ellenség pusztítja el. Az apostolok kérik, hogy Jézus adja meg eljövetele és a világ végének előjeleit. Jézus válaszában először Jeruzsálem pusztulásáról szól. Ennek előjelei: álmessiások fellépése, háborúk, éhinség, földrengés és ragályos betegségek. Tanítványait üldözni fogják az egész világon, de ő meg fogja erősíteni, csak tartsanak ki a nyomorúság idején. Jeruzsálem pusztulása igazolja, hogy miképpen jár az, aki Isten Igéjét nem fogadja be. 
A keresztények állhatatósságban és munkában őrizzék meg lelkületüket. Békében dolgozva a maguk kenyerét egyék. (2Tessz 3,7-12) Ne féljenek, Jézus nevéért oltalmat nyernek.

 

Nézzetek föl, és emeljétek fel fejeteket, mert elérkezett megváltástok ideje.” Lk 21,28.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése