2022. 11. 16.

Éljen Krisztus Király! 34.C.

Éljen Krisztus Király! Naponta mi is ezt valljuk, mert Isten megkönyörült rajtunk, Fia megtestesülésével vérünkből való lett, a keresztségben egyháza tagjává tett, halálával és feltámadásával bizonyította szeretetét, győzelmében részesített. Őt valóban az Atya rendelte királyunkká, mint egykor Dávidot. (2Sám 5,1-3) Jézus még keresztrefeszítve is hitet kelt a jobb latorban, aki ártatlannak mondja, nevén szólítja, királynak kiáltja ki, s kérésével kifejezi bűnbánatát. (Lk 23,35-43) Jézus elsőként részesíti kegyelemben: Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban.” Szent Pál apostol vallja, hogy az Atya nekünk is helyet ad szeretett Fia országában. (Kol 1,12-20) Jézus országáért sok-sok millió testvérünk életét áldozta.

Az 1789-es francia forradalom világszerte exportálta az egyházellenséget. A mexikói függetlenségi mozgalom a 19. század elejétől úgy tekintette a függetlenséget, hogy a spanyoloktól való függetlenség azonos az Egyháztól való függetlenséggel, illetve egyházellenességgel. Az 1920-as évekig az Egyházat kiszorították a közéletből, jogait és a vallásszabadságot eltiporták, amit a szabadkőműves mexikói elnök, Calles 1917-es vallásellenes alkotmánya tetőzött. Csak egy pap juthat 100.000 emberre. Bezáratta a katolikus iskolákat, gyermekotthonokat, szegénykonyhákat és a papi szemináriumokat. Reverenda viselése tilos volt. Válaszul a püspöki kar beszüntette a nyilvános misézéseket. Mindeközben az emberek többsége ragaszkodott az egyházhoz. Az ország katolikus elitje erőszakmentes stratégiákat dolgozott ki. Kezdetben sikeresnek bizonyultak, viszont nem tudták Calles erőszakos fellépéseit megállítani. Ekkor kitört a Cristerok-fölkelése. Csatakiáltásuk „Viva Cristo Rey“ volt (Éljen Krisztus Király). Ez időben 90000 keresztényt végeztek ki. 
Erre az időszakra esik Pater Miguel Pro SJ működése, letartóztatása és meggyilkolása.
Miguel 1891-ben született, 11 gyermek közül harmadikként. 20 éves korában belép a jezsuita rendbe. A mexikói vallásellenesség miatt tanulmányait az USA-ban, majd Spanyolországban folytatta. 1925-ben pappá szentelik, 1926-ban a válság kellős közepén polgári ruhában érkezik vissza hazájába. Mivel nyilvános papi működése lehetetlen volt, püspöki jóváhagyással egy karitatív és szociális szervezetben tevékenykedett. Neki 15 hónap adatott meg papi működésre. Ez idő alatt halálra keresték a rendszer ügynökei, másrészt nagyon várták a papi szolgálatra igényt tartó hívek. Pro atya konspiratív körülmények között, magánházaknál misézett, gyóntatott, erősítette lelkileg a hívőket. Calles elnök személyes parancsára 1927 november 23-án hajnalban Miguelt, fivérét Humbertot és még két személyt golyó által kivégeznek. Miguel a golyózáporban széttárta karját, megbocsátott ellenségeinek, és meghalt. Utolsó szavai: Éljen Krisztus Kir
ály! Van-e nagyobb szeretet ennél?

 

 

“Áldott, aki jön az Úr nevében.” Mk 11,9b.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése