2023. 10. 20.

A.29. - Missziós vasárnap

Szent Damján a leprások apostola
A misszió, a hit hirdetése és a hitre nevelés az egyház küldetéséhez tartozik, feladata minden megkeresztelt embernek, papnak, szerzetesnek és világi hívőnek. A missziós vasárnap a missziókért végzett imádság napja. A Rítus Kongregáció 1926. április 14-én rendelte el az egész egyház számára október utolsó előtti vasárnapjára. 1969-ben a liturgikus reform e rendelkezést megerősítette, e vasárnap a missziók javára szól a perselyezés is. 

A keresztségben és bérmálásban azt a feladatot kaptuk, hogy a világban Jézus Krisztus prófétai, papi és királyi hatalmát gyakoroljuk. Ezáltal missziós feladatunkat is teljesítjük. Minden keresztény a maga környezetében missziónárius. Vannak, akik a pogányok közé mennek, hogy az örömhírt hirdessék. A pogányokért is imádkozunk a nagypénteki liturgiában, hogy „a Szentlélek világossága töltse el őket, hogy megtalálják ők is az üdvösség útját.” Megtalálják, ha hirdetik nekik, mert „a hit, hallásból ered” (Róm 10,18).
Fehér atyák Algírban
Godó Mihály hitvalló jezsuita pátertől hallottam, hogy szerzetükből csak azokat engedték misszióba, akik annak megfeleltek és vállalták. Előbb a hivatástisztázó kérdéseknek kellett megfelelniük: 
1. Hiszel-e Krisztusban, akit hirdetni akarsz? 
2. Meggyőződtél-e, hogy Ő az igazság? 
3. Boldoggá tesz-e téged, hogy Krisztushoz tartozol? 
4. Meg tudsz-e halni Krisztusért? 

Aki önmagát egészen átadta Krisztusnak, csak azt engedték misszióba, mert a hiteles testvéri szeretet az Isten iránti bensőséges ragaszkodásból forrásozik. 

Verbita missziósok Magyarországon
A misszió alapja és célpontja pedig az isten- és emberszeretet. Az szeret igazán, aki ismeri a szeretet lényegét: „Isten előbb szeretett minket”. A világ Isten megelőlegezett szeretetéből létezik, és Jézus szeretete sürget minket, hogy másokat is elvezessünk a szeretet örök forrásához. Izajás próféta Isten egyetemes hatalmát a történelmi eseményeken át mutatja be. A királyok is Isten eszközei, még akkor is, ha megengedő akaratát hajtják végre. Mindenki valamiben Isten munkatársa, és részese az üdvtörténetnek. (Iz 45,1. 4-6) Izajás dicsfénnyel övezi Kürosz alakját, pedig ő csak hazaengedte a zsidókat. Mindaz, aki napjainkban lehetőséget biztosít az evangélium hirdetésére, ő is Isten pozitív akaratát hajtja végre, Istennel dolgozik.

Jézus üdvözíteni jött és nem politikai vezérnek. Az adópénz kapcsán tanítása világos a politikai hatalomról és Isten üdvtervéről. (Mt 22,15-21) Jézus úgy mond igent a római hatalomra, hogy annak létét Isten intézkedéséből vezeti le. A kérdezőknek megmondja, hogy az emberi élet, egy magasabb összefüggésben is adós élet. Istennek vagyunk adósok egész életünkkel. Hogy neki tetszően tudjunk élni, ezért kapjuk a Szentlélek kegyelmeit. (1Tessz 1,1-5b), általa az igehirdetés természetfeletti megerősítést nyer. Tartsunk ki a hitben, a reményben és a szeretetben, mert ahol e három isteni erény tündöklik, ott Isten uralma valósul meg.


“Tartsátok meg az örök élet igéit.” Fil 2,16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése