2023. 10. 13.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 29.

A moderség jegyében – A kelet-tiroli Linzben voltam egy modern templomban, amely nagyon tetszett, és azt mondtam: miért nem lehet ezt így csinálni? A tabernákulum az oltáriszentséggel ott áll, ahol állnia kell: középen. Mindkét oldalon vannak térdeplők. Aki térden akar áldozni, megteheti, és az is, aki állva: ugyanis középen van egy szabad hely. Van bent egy szép Szűzanya-szobor is. Ebbe a templomba messze vidékekről is jönnek hívek, akik már nem járnak a plébániatemplomba. Azt ugyanis modern képrombolók meggyalázták: mindent kidobáltak, ami a helynek szakrális jelleget adott.Két katolikus templomban nem láttam szenteltvíztartót. Meg is kérdeztem: „Miért nincs itt szenteltvíztartó, hiszen ez katolikus templom, nem?” Azt mondták, hogy a káplán azt csak egy buta divatnak tartja. „Na” - mondtam - „majd a tisztítótűzben megkapja a buta divatját!”

A bűn bevallását nem lehet megúszni – Sok helyen már a gyónás sincs szokásban. A gyónás szentség, amelyet Krisztus rendelt, és nem az egyház, ahogy sokan állítják. Krisztus ugyanis ezt mondta: „Vegyétek a Szentleiket. Akinek megbocsátjátok bűneit, bocsánatot nyert, akinek pedig megtartjátok, az bűnben marad.” (Jn 20,23) A bűnöket tehát be is kell vallani, különben hogy tudná a pap eldönteni, hogy adhat-e feloldozást vagy nem?

Valakitől egyszer ezt hallottam: „Azt viszont nem mondta Krisztus, hogy be kell menni a gyóntatószékbe.” – „Nem, ezt tényleg nem mondta” - feleltem. – „Ha magának úgy jobban tetszik, elmondhatja és megbánhatja a bűneit a papnak nyilvánosan, mindenki előtt, így aztán ő a gyóntatószéken kívül is feloldozhatja. De elmondani el kell őket.”

Néhol megpróbálják az egyéni gyónást közös bűnbánati áhítat tartásával háttérbe szorítani: az ilyen plébániákon hirtelen csökken a gyónások száma. Ez nem helyes irány. Róma és az osztrák püspökök is egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy egy ilyen bűnbánati áhítaton nem lehetséges súlyos bűnök szentségi feloldozása. Ez az alkalom tehát nem helyettesítheti az egyéni gyónást.

Sok helyen az elsőáldozókat sem készítik fel a szentgyónásra. Ezt sem lenne szabad! A pápa már kétszer elmondta, hogy az első gyónásnak az első áldozás előtt kell megtörténnie. Sajnos sok pap (nyugaton) nem tartja magát a pápa utasításához, és ez meg fogja bosszulni magát.
A Szenvedő Lelkek arra is ismételten felszólítanak, hogy imádkozzunk a Szentatyáért. Ma szigorúan hozzá kell igazodnunk, és a saját lelkiismeretünk szerint cselekedni.
Ulmban találkoztam tizenöt éves gyerekekkel, akik még nem gyóntak. Mikor megkérdeztem: „Hogy lehet ez?” - azt válaszolták: „Az elsőáldozás előtt nem volt szabad, hatodikban már gyónhattunk volna. Megbeszéltük egymás közt: Te követtél el más bűnt is azóta? - Hát, tulajdonképpen nem, azonkívül, hogy veszekedtem, nem fogadtam szót, ilyesmi. Na jó, gondoltuk: vagy az elsőáldozás előtt kellett volna gyónnunk, vagy azután már egyáltalán nem. Most már semmi értelme.” Pedig éppen az elsőáldozás előtt lenne nagyon fontos az első gyónás, éppen a lelkiismeret formálása miatt. Sok újító nem hallgatott a püspökökre, és önfejűen mindent felforgatott: most aztán láthatják, hogy a hívek, főleg a gyerekek pedig rájuk nem hallgatnak.

-         folytatjuk –

 

Előző részek:

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 1.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 2.

Élményeim a szenvedő lelkekkel 3.

Élményeim a szenvedő lelkekkel 4.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 5.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 6.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 7-8

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 9.

 Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 10.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 11.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 12.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 13.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 14.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 15.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 16.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 17.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 18.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 19 és 20.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 21. és 22.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 23.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 24.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 25. 

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 26. 

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 27.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 28.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése