2024. 03. 08.

Március 8.

"A nő az a kehely, akiben a természet felfogja Isten leheletét." (Szent VI. Pál pápa)

"Megcsodálom Isten százszorszépét, de nem vagyok ökör, hogy lelegeljem." (Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök)

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857. március 8-án történt, amikor New York utcáin 40.000 textil- és konfekcióipari munkásnő beszüntette a munkát, sztrájkba léptek emberibb munkafeltételeket, béregyenlőségért és munkaidő csökkentést követeltek. Az I. Internacionálé (1866) a női emancipációt hirdette, a nők munkához való jogát karolta fel, majd egyre több igényt csatoltak ehhez a következő fél évszázadban. 
A New York-i nők sztrájkjának emlékére tartják a Nemzetközi nőnapot. 
Az USA-ban először 1909-ben tartottak nőnapot február utolsó vasárnapján, 28-án. Magyarország 1913-ban voltak nőnapi megmozdulások.
Oroszországban 1917. március 8-án a gregorián naptár szerint (a Juliánus-naptár szerint február 23-án, azaz február utolsó vasárnapján) a nők kenyérért és békéért tüntettek.
Szovjetoroszországban ettől kezdve ez a nap lett a nőnap. Ezzel véglegessé vált a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. Az ENSZ is felvette a világnapok közé.
Amikor Rákosi Mátyás az egyház felszámolásába kezdett, akkor szovjet mintára, 1948. március 8-át, mint Nemzetközi nőnapot a  rendszer egyik kötelező ünnepévé tette, mert másnap, március 9-én ünnepelte születésnapját (1892-1971).
Az 1989-es rendszerváltással március 8-án a virággal való megajándékozás dominál, a nők iránti tisztelet kifejezéseként.
Az édesanyák napja május első vasárnapján van.
A férfiak osztályáról kívánom, hogy a jó Isten éltesse "százszorszépjeit", a nőket! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése