2024. 03. 07.

Krisztus világa, 2024. március - Szemle

Vágyakozás a megújulásra A mostani március hasonlít a Tékozló fiú történetéhez (Lk 15,11-32). A hónap első napjától kísér a nagyböjti szent idő, és március 31-e, Húsvét, Jézus Krisztus feltámadása a síralom völgyből az örök élet valóságába helyez. Mi pedig kitörő örömmel énekeljük a Dicsőséget és a húsvét akklamációját: alleluja! (dicsérjétek az Urat!) A tékozló fiú példabeszéd fontos üzenete, az Atya találkozása hazatérő fiával. Jézus így próbálta megmutatni a mennyei Atya irgalmát, türelmét, eltékozolhatatlan és kiapadhatatlan szeretetét irántunk. A húsvéti misztérium által Isten népe vigadozó, szent közösséggé lett, mert az Úrhoz tartozik, de erkölcsi szentségének még érnie kell a szeretet szolgálatban. S néha fel kell tekinteni példaképeinkre, akiktől tanulhatunk és átértékelhetjük saját terveinket. Ilyenkor Isten útjára lépünk, mint Szent József és a többi szentek. Isten sajátos módon ajándékoz meg, mint húsvétkor. E húsvéti örömet továbbítják lapunk néhány Olvasója a filiák hívei felé a Hiterősítő A-,B-,C-év homiliás könyvvel, hogy legyenek imával megújuló közösség.

Az Egyház szent – Dr. Csőgl János elmélkedése nagyböjt 4. vasárnapjára. A megváltás által Isten népe szent, mert az Úrhoz tartozik, de erkölcsi szentségének még érnie kell. Ha engedelmeskedünk az Úr felszólításának: Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban! – akkor a keresztségben kapott belső kegyelem hozzásegít a szent életmódhoz. (4. oldal)

Szent József Hányszor elfog bennünket a nagylelkűség az Úr iránt, és építeni akarunk neki: templomot, közösséget, családot....mint  Dávid király. Ha Istennek akarod átadni az életedet, légy elkészülve a meglepetésekre. Isten fogja átadni magát neked! Ő von bele saját terveibe – írja P. Barsi Balázs. József házasságra készült és szüzesség lett az útja? Mélyebb valóságról van szó: minden Istenben merült férfi és nő házasságának legmélyén a szüzesség örökkévalósága rejtőzik. Ez szerzetesek, papok és házasok számára is lecke, és azoknak, akik a világban élnek Istennek szentelt életet. Végül tanúi és résztvevői, annak, amelyben Krisztus szereti Egyházát. (5. oldal)

Örök evangélium – Amikor még sötét volt … (Jn 20,1) – Bellon Gellért püspök elmélkedése. Húsvét reggelén a katonák és az asszonyok úgy tudták, hogy a halál van jelen; Isten megmutatta, hogy az élet diadalmaskodik a látszatok ellenére is. Mi emberek nagy mozgalmasságok közepette indítjuk el tetteinket; Isten elindítja legnagyobb műveit anélkül, hogy az ember észrevenné. Isten elég erősnek tudja magát arra, hogy a halál emberi bizonyosságait elviselje. Tudunk-e, merünk-e hinni a mégis élő Jézusban?!
A római szentmisekánon szentjei I. megemlékezés a szentekről: Szent József, a Szent Szűz jegyese. - Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya Szent Józsefet mutatja be a Szentírás és a Szenthagyomány alapján. Majd rámutat, hogy Szent József tiszteletének az alapja az üdvtörténeti szerepe: jogi biztonságot és oltalmat nyújtott a Megváltó szűz Anyjának és Isten megtestesült Fiának. Tisztelete mégis nagyon lassan alakult ki. Az újkor szentjei és főleg a József keresztnevű pápák az előmozdítói. IX. Boldog Piusz pápa 1870. december 8-án kelt Quemadmodum Deus kezdetű dekrétumával Szent Józsefet az Egyház védőszentjévé tette. Ferenc pápa a 150. évfordulóra Szent József jubileumi évet hiredett, ami 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tartott. És hét új invokáció bevezetését is elrendelte a Szent József litániába. Ismerteti egyházi naptárunk három Szent József ünnepét. Isten Szolgája Márton Áron gyulafehérvári püspök-hitvalló 1955-ben szabadult a kommunista börtönből, és Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére ért haza Gyulafehérvárra. Első dolga az volt, hogy 1955.04.21-én kelt első körlevelében buzdítsa híveit Szent József tiszteltére. Ezzel a körlevéllel zárja cikkét, Jakubinyi György ny. érsek atya.
Transylvania Catholica
– fotóalbum. „A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye hitéletéből, híveink ünnepeiből és mindennapjaiból, az erdélyi katolicizmus ezer év alatt teremtett értékeiből nyújt ízelítőt ez a fotóalbum.” Az első könyvbemutatóra Gyulafehérváron február 22-én került sor – írja dr. Hegedűs Enikő művészettörténész. A fényképes album létrejöttét dr. Kovács Gergely érsek kezdeményezte, ő bízta meg Ádám Gyula fotóművészt a képi anyag elkészítésével és Lázár Csillát a kötet szerkesztésére. Az albumot forgatva „feltárul a Gondviselésben bízó emberek hite és cselekvő ereje.”
Legenda a kövekről – Tolsztoj Leó elbeszélése gyerekeknek a bűnről és a bűnbánatról.
“Ne sajnáld magadtól lényegi énedet.” – Victor Frankl szerint minden ember számára a legfőbb motivációt élete értelmének a megtalálása jelenti. Ifiknek szóló írás Christian Oldingtól, fordította Bács Béla János. Ég és Föld között Istennel - Bakó Mária Hajnalka kvíze Szent Józsefről.
Derűs oldal: Csörög a telefon. A gázszerelőt kártyázni hívják a kollégái.
– Szívecském, muszáj sürgősen elmennem – fordul feleségéhez a férfi, miután leteszi a kagylót.
– Olyan komoly az eset? – kérdezi az asszony.
– Igen, három szerelő már ott van.

Keresztrejtvény Franco Zefirelli mondását rejti. A lap Reviczki GyulaFeltámadás versével zárul.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése