2024. 03. 09.

Idézetek a tisztitótűzről

Idézetek a tisztitótűzről - „Halljátok tehát a lényeget, amit értésetekre kívánok adni: Jézus Krisztus az egyházat a menyasszonyának nevezte, a hívek összességét pedig a testének, amelynek dicsőséges feje ő maga. Bizonyos azonban, hogy ennek a testnek az a része, amely a legnagyobb bajban van, a szenvedő egyház: azok a drága lelkek, akiknek kimondhatatlan gyötrelmeket kell elviselniük. Az egész földön nincs olyan szenvedés, amely összehasonlítható lenne az ő fájdalmukkal. Ha tehát Jézus Krisztus látja, hogy ti a szívetekben különös együttérzést tápláltok a test ama része iránt, amely a leginkább elhagyatott; nem gondolj átok-e, hogy akkor benneteket különösen szeretni fog?” (EtienneBinet S. J.)

- „Mivel a kötelék, amely az egyház tagjait összeköti egymással, a szeretet, az kiterjed mind az élőkre, mind a szeretetben eltávozott holtakra. Hála a szeretet eme összekötő erejének, a hívők áldozatai hasznára lehetnek az elhunytaknak.” (Dionüsziosz, 1402-1471)

- „Nem sok mondanivalónk lenne a túlvilágról, ha az ember természetét egyszerűen vagy jónak, vagy rossznak lehetne minősíteni. Az ember azonban összetettjelenség: szorosan összefonódik és így nehezen választható szét benne a jó és a rossz (gondoljunk a búza és a konkoly példázatára az evangéliumban!)” (Romano Guardini)

- Az ember Isten legnagyszerűbb teremtménye. Vele akart eggyé válni Isten, hogy tetszését lelje benne; tökéletes egyesülésre hívta el. Ha tehát ez a teremtmény megszabadul a földhöz láncoló materiális kötelékektől, és megjelenik az Ő színe előtt, akkor Isten a maga tökéletességében fogja látni őt, aki abszolút méltó a szeretetére. (J. M. Szmusiak S. J.)
- „Ébredjetek, ti alvók, könyörögjetek Istenhez a Szenvedő Lelkekért!” (Őrszemek kiáltása éjszaka, a régi időkben, Franciaország városaiban)
- „Elhunyt őseink és szüléink javaiból élünk, és könnyen elfelejtjük, mivel tartozunk nekik: hogy mennyire vágynak a köszönetünkre, és milyen nagy szükségük van a segítségünkre. Így kiáltanak: Hordozz bennünket, szenvedj, imádkozz, böjtölj, adakozz értünk! Szóljon rólunk és értünk szentmiseáldozat!” (Boldog Emmerich Katalin, Ágoston-rendi nővér)
- „Uram Jézus, Te, aki szeretetből áldoztad fel magad, tégy engem eleven, szent, Istennek tetsző áldozattá a magad számára!” (Szent X. Piusz pápa)
- „A tűz bizonyítja, kinek mit ér a munkája.” (lKor 3,13)
- „Ó, a lelkeknek annyit kell szenvedniük a nemtörődömségük miatt, a kényelemszeretetből meglankadt vagy hiányzó hitbuzgalom és az elhanyagolt felebaráti szeretet miatt! Hogyan máshogy lehetne nekik segíteni, ha nem az áldozatos szeretettel, amely felajánlja értük azokat az erényeket és jócselekedeteket, amelyeket ők az életben különösen elhanyagoltak?
Az égben lakozó szentek már nem tudnak értük vezekelni és a bűneikért eleget tenni; ezt már csak a küzdő egyház gyermekeitől várhatják. És mennyire vágyakoznak erre! Ők tudják, hogy az élők részéről nem vész kárba egyetlen, rájuk irányuló nemes gondolat, komoly kívánság sem: és mégis milyen kevesen vannak, akik törődnek velük!” (Boldog Emmerich Katalin: Látomások)

-  „Istennek nem változik a lényege. Ő mindig szent marad. De éppen azért, mert Ő szent, egyetlen lélek sem lehet boldog a mennyekben, aki a szentségben hiányt vall.” (Szent John Henry Newman, bíboros)

- „Ahogy a szarvas a forrás vizére kívánkozik, úgy vágyakozik a lelkem utánad, Uram! Lelkem szomjazik az Isten után, az élő Isten után. Mikor mehetek már, hogy lássam Isten arcát?” Zsolt 42,2-3.

 

– folytatjuk –

 Az előző részek:

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 1.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 2.

Élményeim a szenvedő lelkekkel 3.

Élményeim a szenvedő lelkekkel 4.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 5.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 6.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 7-8

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 9.

 Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 10.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 11.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 12.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 13.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 14.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 15.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 16.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 17.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 18.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 19 és 20.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 21. és 22.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 23.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 24.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 25. 

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 26. 

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 27.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel 29

Függelék részek:

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel – Függelék 1.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel – Függelék 2.

Élményeim a Szenvedő Lelkekkel – Függelék 4.

Jean Guitton - A tisztitótűzről - Függelék 5.

Jean Guitton - A tisztitótűzről 2. - Függelék 6.

Jean Guitton: A tisztítótűzről 3. - Függelék 7.

Lisieux-i Szent Teréz a tisztítótűzről 1-2. - Függelék 8 és 9.

A tisztítótűzről - Mit tanít a Katekizmus - Függelék 10.

A Szenvedő Lelkek Múzeuma - Függelék 11.

Tanúságtételek a tisztítótűzről Függelék 14.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése