2024. 09. 17.

Krisztus világa 2024. szeptember - Szemle

A remény nyitánya – Az Isten ország építésének nagy eseményéhez közeledünk a harmadik évezred első jubileumi évéhez. A szentév a kegyelem különleges ideje, mely az üdvtörténet nagy évfordulóihoz kötődik, s a bűnbocsánat és a bűnökért járó ideigtartó büntetés elengedésének éve. A 2025-ös szentév mottója: A remény zarándokai. Az utóbbi évek és hónapok eseményei szinte kötelezik az egyházat arra, hogy tekintetét a reménység erényére szegezze, amely a többi isteni erénnyel együtt, mint a hit és a szeretet, a keresztény élet alapját képezi és mindenkit arra szólít, hogy legyen egy jobb világ felelős építője. Ezt fejezi ki a jubileum logója és teológiai jelentése. A zarándok útvonala nem egyéni, hanem dinamikus közösségi esemény, amely a kereszt felé, Krisztus felé irányul. 
A kereszt is dinamikus mozgásban van, az emberiség felé hajol, hogy elébe menjen és soha ne hagyja magára, hanem felkínálja számára a jelenlét bizonyosságát és a remény biztonságát. 
- A Szentlélek mátjáka kísérjen zarándok utunkon, hogy az evangéliumból és az Eucharisztiából merített erővel, közös imával, karitatív cselekedetekkel, Földünk megóvásával zarándokoljunk és az örök élet reményével dolgozzunk Isten országáért!
Örök evangélium – „ ... de harmadnapra föltámad” (Mk 9, 29–36)
– Belon Gellért püspök elmélkedése. Jézus egész részletesen leírja előre szenvedésének mozzanatait. Különös, hogy a mi Urunk háromszor nyíltan és egyenesen, többször pedig oldalagosan megjövendölte szenvedését is, feltámadását is, de ennek lélegzetelállító valósága nem ért el a tudatuk széléig sem. Mintha csak bennünket ábrázolna az evangélium. Úgy látszik a színtér és a helyzet sohasem változik. Ma is sokat foglalkozunk az Úr Jézussal. De hányszor jut eszünkbe, hogy a halálban ne az elmúlást és a véget lássuk, hanem a feltámadásban bennünket diadalmasan elárasztó isteni élet kezdetét. Jól jegyezzük meg: Jézus nemcsak a szenvedésről beszélt, de beszélt a mindeneket befejező nagy valóságról, a feltámadásról is. (4. oldal)
Emlékezzünk... XIII. Márton Áron Emlékkonferencia – A Márton Áron-i gazdag örökség gondozása és annak kamatoztatása iránti felelősségérzet hoz össze bennünket évente. A talentumokról szóló evangéliumi szakasz (Mt 25,14–30) és a Márton Áron-i örökség fényében, az Úr elé állva létemről fognak kérdezni: megéltem-e azt, aki lennem kellett. Megkaptam Istentől azokat a lehetőségeket, amelyeket valóra kell váltanom. Megtettem? – kezdte beszédét P. Urbán Erik ferences tartományfőnök. Áron püspök a rábízott talentumokat kamatoztatva felkiáltójellé lett számunkra, hogy fogadjuk el a személy szerint Istentől nekünk ajándékba adott, kamatoztatásra adott hivatást és küldetést, amely felfedi Istenünk szívét és bevezet barátságába. Ő pedig elvezet önmagunkhoz, hogy a lényünk legmélyén felfedezzük a Végtelent, Istent, akit tetteinkben és szavainkban adni akarunk. Így megújulva tudjuk járni az élet útját, mint Szent Ferenc és Áron püspök. (5-6. oldal)
A római szentmisekánon szentjei
(5. rész) Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya folytatja a római szentmisekánon vértanúinak bemutatását. Az átváltoztatás/Úrfelmutatás után szerepel a szentek második névsora. A névsor kétszer hét nevet hoz: hét vértanú férfit és hét vértanú nőt. A második névsor szerkesztője Nagy Szent Gergely pápa, aki a névsor elé helyezi Keresztelő Szent Jánost. Vegyük sorra: Keresztelő Szent János az utolsó ószövetségi próféta, a hét szent vértanú férfi: István első diakónus, Mátyás apostol, Barnabás apostol tanítvány, Ignác püspök, Sándor pápa, Marcellin pap, Péter exorcista.
A fekete övet reverendára cserélte – Dominik Chemielewski szalézi atya vallomása, aki a Lengyel Harcművészeti Szövetség karate igazgatója volt és arra tanította a fiatalokat, hogyan lehet megölni egy embert ötvenféle módon, egyetlen ütéssel. Megtérése után Krisztusnak és Máriának szentelte életét. Ő alapította a Szűz Mária Harcosai közösséget, amelyik minden hónap első szombatján férfiak ezreit hívja közös rózsafüzér imára. Vallomását a mai fiataloknak ajánlom. (10-11)
Veni Sancte Spiritus – Az iskolai évek alatt is a Szentlélek jelenléte elengedhetetlen. Kapjon helyet a Szentlélek hívása a családon belül is, mind tudatosan kérjük a bölcsesség Lelkét, hogy legyen jelen
Könyvek és képek közt
– Sárközi Sándor piarista atya esszéje: Jól esik, hogy a szobámban könyvek közt élhetek. Válogatott könyvek erőterében élni. Az üres helyeken néhány kép.” Rövid és tömör, a címben szerelő két témáról szól, erősen tükrözi írója véleményét, nézőpontját, lelki-szellemi világát, melyet így zár: Párezer könyv és néhány fénykép erőterében. Egyéniségek közt... Belőlük élek. Magamra is figyelve, de valami másért. Jó ez így!” Sándor atya, köszönjük szolgálatodat. (12-13)
Ég és Föld között Istennel – Bakó M. Hajnalka kvíze – Mária neve. Bemutatás 5 részben és 5 kérdéssel.
Derűs oldal – Ül egy rendőr a pizzériában, és kér egy pizzát. - Négyfelé, vagy nyolcfelé vágjam? - kérdi a pizzás. - Azt hiszem, elég lesz négyre, nyolc szeletet már biztos nem tudnék megenni. Keresztrejvényben egy kedves Mária-ének szövegrésze található. A július-augusztusi megfejtés, a megfejtők és a nyertes neve. A hátsó borítón: Reményik Sándor:Templom és iskola című verse.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Ajándék az olvasónak a július-augusztusi összevont lap:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése