2017. 06. 16.

+ Helmut Kohl kancellár

Elhunyt Helmut Kohl volt német kancellár – jelentette pénteken a Bild című német lap. Helmut Kohl 1930. április 3-án született Ludwigshafenben.
Kohl 1982 és 1998 között volt a Német Szövetségi Köztársaság illetve az egységes Németország kancellárja. 
A Bild című német lap szerint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa péntek reggel, ludwigshafeni otthonában hunyt el. A CDU megerősítette a halálhírt. Helmut Kohl hosszú betegség után, 87 éves korában halt meg.
A német egység kancellárjának is nevezett politikus 1982-től 1998-ig volt Nyugat-Németország, illetve az újraegyesített Németország kormányfője.  
Kevés nyilvános szerepléseinek egyike volt, amikor tavaly áprilisban meglátogatta őt Orbán Viktor miniszterelnök.
Múlhatatlan történelmi érdemeket szerzett a német egység megvalósításában: a berlini fal 1989. november 9-i leomlását követően tízpontos programban vázolta az egyesülés véghezvitelét, amelynek végrehajtásában, a nagyhatalmak megnyerésében oroszlánrészt vállalt. Az egyesítést követő első szövetségi parlamenti választásokon újra győzni tudott, és sikerét 1994-ben megismételte.
Helmut Kohl életútját, politikai életművét számos hazai és nemzetközi elismerés övezte. Magyarországon 1989-ben az ELTE díszdoktora lett, 1992-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, majd 2000-ben a Millenniumi Emlékérmet. 1999-ben az Egyesült Államokban megkapta az Elnöki Szabadság-érdemrendet, az amerikai Kelet-Nyugat Intézet pedig az Évtized Államférfija címet adományozta neki. 2012-ben, kancellárrá választásának 30. évfordulója alkalmából Németországban 5 millió példányban megjelenő bélyeget adtak ki képmásával.

Nyugodjék békességben! Az Úr Jézus szent nevében!
 
magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése