2017. 06. 16.

Megalakult a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő társadalmi bizottság

Megtartotta alakuló ülését a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Társadalmi Bizottsága június 15-én, csütörtökön a budavári Prímási Palotában. A testületet Erdő Péter bíboros, prímás hívta életre, elnöke Áder János köztársasági elnök.


Egy évvel ezelőtt kezdődtek a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus szervezési munkái. Erdő Péter bíboros, prímás az eltelt időszakban több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a kongresszus nem csupán vallási esemény lesz. Előkészítéséhez és megvalósításához különböző társadalmi területek képviselőinek összefogására van szükség. Ahogy egy-egy nemzeti ünnep előtt is egyeztetnek egymással a politika, a közélet, a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a közlekedés és más területek képviselői, úgy az Eucharisztikus Kongresszust is meg kell előzze egy közös gondolkodás.

Június 15-én a legfőbb közjogi méltóságok, a tudományos és a kulturális élet jeles képviselői, a gazdasági élet és a média prominens személyiségei jelentek meg a budavári Prímási Palotában, hogy tanácskozzanak a közelgő világeseményről.

Erdő Péter bíboros köszöntő szavai után a bizottság elnöke, Áder János köztársasági elnök megnyitotta az ülést. Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára bemutatta a kongresszusok történetét és a szervezés jelenlegi állását, majd a három előkészületi év konkrét teendőiről esett szó. Az operatív feladatok és az illetékességi területek meghatározása után többek között azt vitatták meg a bizottság tagjai, hogy a Kongresszuson miként jelenhetne meg méltó módon a magyar kultúra.

Az alakuló ülés végén a bizottság tagjai aláhúzták, hogy nem csupán Budapest és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, de egész Magyarország is óriási lehetőséghez jutott azáltal, hogy otthont adhat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.

A bizottság tagjai mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Tarlós István főpolgármester, Pintér Sándor belügyminiszter, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.

Erdő Péter bíboros a tanácskozás után elmondta: a politikusokból, közéleti szereplőkből, tudósokból, a gazdasági élet képviselőiből és művészekből álló testület feladata lesz elősegíteni, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus az egész társadalmat megszólítsa.

Az esztergom-budapesti érsek kiemelte: fontos, hogy a hitéleti programok mellett színvonalas tudományos, művészeti, kulturális rendezvények is legyenek már a kongresszust előkészítő időszakban és az egyhetes rendezvény idején is.
„Szeretnénk megmutatni, hogy a hitünk kihat az egész életünkre, szebbé, értékesebbé teszi azt” – fogalmazott a bíboros. Erdő Péter kitért arra: a kongresszusra a világ minden pontjáról érkező hívők „vallásos lelkülettel jönnek” majd, de azért a várost is szeretnék megismerni, így Budapestnek a kongresszus jó lehetőség lesz a bemutatkozásra.

Forrás: MTI

Forrás: Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárság
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése