2017. 08. 26.

Márton Áron 1896. aug. 28.



Egyszer beszélgettek életre szólóan - Márton Áron és Illyés Gyula
Illyés Gyula nagy író embersége és igazság szeretete által került barátságba Márton Áron püspökkel. Azzal kezdődött, hogy a püspök az őt versben köszöntő Illyés-leányt korondi vázával ajándékozta meg. Ezt látva az édesapa, eltöprengett azon, hogy ő, a nem hívő, küldhet-e viszonzásul Áron püspöknek egy dedikált könyvet? Aztán elküldte Kháron ladikján könyvét és ezt írta bele: „Áronnak, felfelé nézve, Gyula!”
A püspök majd így üzent a közvetítő Keresztes Sándor (későbbi vatikáni nagykövet) által: „Mondd meg Gyulának, elolvastam a könyvét, és azt üzenem neki, hogy Ő hívő, csak viaskodik az Istennel, mint Jákob az angyallal. Krisztus ugyanis azért jött a világra, hogy az embereknek meghirdesse az igazságot, és mindenki, aki tiszta szívvel keresi és követi az igazságot, Krisztust követi!”
A következményt maga a közvetítő írta le: „Amikor ezt az üzenetet Illyés Gyulának átadtam Flóra asszony jelenlétében, ő zokogni kezdett, majd kihúzta magát, és azt mondta: Mondd meg a püspöknek, rendelkezzék tollammal, eszemmel és pénzemmel, azt teszem, amit kíván!” Beszámolóját Keresztes Sándor ezzel zárta: „Illyés Gyula Istenhez megtérve, egyházi temetésben részesült. Valószínűnek tartom, hogy megtérésében szerepet játszott Márton Áronhoz fűződő kapcsolata, akivel életében egyszer találkozott, átbeszélgetve egy egész éjszakát.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése