2018. 10. 06.

Háztól a házasságig


Az embernek kedvező környezetre és oltalmazó hajlékra van szüksége, ahhoz, hogy élhessen: családra és házra, amit a héber nyelvben egy és ugyanaz a szó jelöl: beth.  
A magyar házas szavunkban is benne van a kettős jelentés.  A magyar gyöknyelv, ami toldalékolható: pl. ház+a+s+ság, ház+a+m+ban (ház, háza, házas, házasság; ház, háza, házam, házamban). 
A haza, atyáink országa, egy nép élményvilágának egyik lényeges oldala. Minden nép reményében fontos helye van, hogy megtapasztalja a haza élményét. Viszont Isten tudtunkra adta, hogy van egy másik haza, amelyet minden embernek szánt. Isten nem elégszik meg azzal, hogy a teremtéskor az embernek természetes családot és fizikai hajlékot adott, hanem a maga életébe is beakarja vezetni, mégpedig  a házasság intézményén keresztül. Ez az isteni szándék a következőképpen fejeződik ki: „Nem jó az embernek egyedül lennie. Alkotok neki segítőtársat, aki illő hozzá.” Az ember ugyanis fölötte áll minden állatnak, és így ezt a segítőt csak abban tudja megtalálni, aki „hús az ő húsából és csont az ő csontjából.” (Ter 2,18-24) Isten megáldotta őket és hatalmat adott a termékenységre, a föld birtokbavételére és az élővilág feletti uralomra. Első feladatuk az élet szolgálata, ami nem csak a megtermékenyítésben áll, hanem az Isten adta új életek, a gyermekek mellett kell állniuk, amíg felnőttként saját életük fenntartójává válnak. Ezért a szellemi életirányítás is fontos, hogy a családot létrehozó házasságra is felnevelődjenek. Hajdan a család adta meg szóban és példában a követhető felkészítést az életre. 
Ma már ez kevés, de a szülőknek eszébe sem jut szerelemre, hűségre, áldozatkészségre s ezzel együtt az üdvösségre felkészíteni. Az iskolának lenne feladata, de ilyen tanterv nincsen. Tragédia, hogy mindenütt a haszontermelő ember előállítására gondolnak, noha az ember áll a teremtés csúcsán, ő a legfőbb érték, örök boldogságra és üdvösségre lett teremtve.   
Krisztus egyháza az élet igaz oldalára mer állni; mert az embert akarja szolgálni életében, utódaiban és mindenki üdvösségében, ezért megvetik és üldözik. (Mk 10,2-16) Egyházunk ma is kiáll Jézus Krisztus tanítása alapján az egész életre szóló, férfi és nő házassága mellett és arra szólít fel, hogy mi is nyilvánítsuk ki krisztusi hitünket a házasság és a család mellett.  
A házasság szentsége Isten tervének szívébe vezet bennünket, amely szövetség és szeretetközösség. A férfi úgy szeresse feleségét, mint Krisztus az Egyházat, vagyis halálra menően. A feleség úgy szeresse férjét, mint az Egyház Jézus Krisztust. Jézus is a szenvedésben dicsőült meg. (Zsid 2,9-11) Így a házastársak javára válik még a megpróbáltatás is, ha Jézust követik. A házasság élhető, mert a szentségi kegyelem segíti a feleket. Szülők, úgy irányítsátok gyermekeiteket, hogy eljussanak a háztól a házasságig, a családtól a hazáig, onnan a mennyországig!

„Amit Isten egybekötött, azt ember ne válassza szét!” Mk 10,9.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése