2018. 12. 11.

Tájékoztatás az egyház támogatásáról


Krisztushívők azok, akik Isten népét alkotják, és minthogy így a maguk módján részévé váltak Krisztus papi, prófétai és királyi feladatának, állapotuknak megfelelően annak a küldetésnek a gyakorlására kaptak hivatást, amelynek a világban való teljesítését Isten az egyházra bízta. (204. kán.) 
Krisztusban való újjászületésük folytán az összes krisztushívők között méltóságuk és cselekvésük tekintetében valódi egyenlőség uralkodik, így mindnyájan együttműködnek Krisztus testének építésére, ki-ki a maga állapotának és feladatának megfelelően. (208. kán.) 
Minden krisztushívő köteles azon igyekezni, hogy állapotának megfelelően szent életet éljen s az egyház erősödésén és megszentelődésének állandó előmozdításán munkálkodjék. (210. kán.) 
A krisztushívőknek joguk van arra, hogy szükségleteiket, különösen a lelkieket, valamint kívánságaikat feltárják az egyház pásztorai előtt. (212. kán. 2. §.) 
Mivel az egyház küldetésében részesülnek, jogosultak arra, hogy állapotuknak és helyzetüknek megfelelően saját kezdeményezéseikkel is előmozdítsák vagy támogassák az apostoli tevékenységet. (216. kán.) 
A krisztushívők kötelesek hozzájárulni az egyház szükségleteinek kielégítéséhez, hogy annak rendelkezésére álljon, ami az istentisztelethez, az apostoli és jótékonysági munkához, valamint a szolgálattevők tisztes ellátásához szükséges. (222. kán. 1.§.) 

A megyéspüspök köteles a hívőket a 222. kán. 1.§.-ában foglalt kötelezettségre figyelmeztetni. (1261. kán. 2.§.) 
A hívők járuljanak hozzá az egyház szükségleteinek fedezéséhez a kért támogatással és a püspöki konferencia által kiadott szabályok szerint. (1262. kán.)
A Gyulafehérvári Zsinati Könyv 107. rendelkezési pontja szerint: A hívek érezzék kötelességüknek, hogy évi nettó jövedelmük legalább 1%-át ajánlják fel hozzájárulásként saját plébániájuk javára. A plébánosok vezessék be ezt mindenütt.” Vannak plébániák, amelyek egy állandó összeget állapítanak meg, ezt kell minden családnak befizetnie, vagy más helyeken a hívek tesznek egy megajánlást, de 18 év fölött személyenként 60 lejnél nem kevesebbet.
Akik hátrálékban vannak, igyekezzenek részletekben törleszteni. Főegyházmegyénkben minden nyilvántartott hívő után a plébánia köteles 6 lejt a püspökségre befizetni, a központi hivatal, a teológia, a szórványplébániák és felekezeti iskolák megsegítésére.
Köszönöm, hogy elolvasta. 
Köszönjük adományát: Isten adjon ezer annyit helyette!

a plébános

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése