2020. 06. 15.

Krisztus világa, 2020. június, Szemle


Találkozunk 2030-ban –  Egyszerűek és visszafogottak a kicsengetési kártyák, mégis reményteliek, mert ott van, hogy találkozunk 2030-ban. Találkozunk és találkozzunk addig is, mert életünk a találkozások és búcsúzások sorozatában érlelődik. A tanintézményekbe járás végén elballagnak, elválnak, hogy találkoznak 10 év múlva. A fejlődő embernek olyan igénye, amelyet Isten oltott belénk. Ölbey Irén négy sora gyönyörűen tárja elénk: „Küldetésnek jöttél a földre,/ hogy azt a kis kört itt lenn,/ ahová állított az Isten,/ lényeddel tündököld be.” Az iskolából elballagni ez évben nem búcsúzkodás, hanem fájó, észrevétlen elválás. Ez a búcsúzás érzékenyen érintette a diákokat és szeretteiteket, a pedagógusokat és minket is. Van még is örömünk, hogy iskoláinkban sokan befejeztétek a 8. és a 12. osztályt. Ezért elsőként Istennek legyen hála. Utána köszönet illesse a szülőket és tanárokat, az iskolák személyzetét és fenntartóit, mert nemzetünknek művelt ifjakat neveltek. Kívánjuk, hogy e lap necsak a tíz évi találkozást táplálja, hanem a földi-égi növekedést is. (2. old.)

VisszaRENDeződés avagy hogyan találjunk rá az önmagunkhoz veztő útra? Mintha múlóban lenne a vihar, ami meghatározta  mindannyiunk életét, és amely alapérzéssé formálódott bennünk az elmúlt három hónap során. Krízishelyzetben éltünk. Sokszor azt éreztük, hogy összecsapnak a fejünk felett a hullámok, a vihar derült égből érkezett. És ami talán a legnagyobbb megpróbáltatás volt számunkra, hogy nem láthattuk a végét – írja Len Rita tanárnő. A krízishelyzet megállásra, lelassulásra kényszerített mindenkit. Olyan pillanatokban élünk, amelyek választóvonalat húznak múlt és jövő közé. Egy ilyen krízishelyzet átélése is alkalmas arra, hogy jobbá váljunk általa, hogy újragondoljuk és átformáljuk életünket. Hinni szeretném a pszichológussal, hogy a vihar után megtaláljuk és megőrizzük az igazi értékeket, a lelkünk rálel arra az útra, amelyet az Isten jelölt ki számunkra. (3-4. old.)

Az igazak vére... A helyezkedések és cselszövések világában nem férhetnek el a tisztesség hírnökei – olvassuk Haramza Kristóf ismertetőjében. Az igazság ugyanis utat tör magának, s akarva-akaratlan is összetűzésbe keveredik a hazugsággal. Kortárs világirodalmunk fantasztikus regény-ciklusát George R. R. Martin „A tűz és jég dala” című könyvében a szerző rámutat, hogy a háttérhatalom eszköze az üvöltő csőcselék, s az érdek hatalom, mely öntelt irigységből ontották ki, amit pénzzel soha sem vehettek meg, az igazak vérét… (5. oldal)

Isten örökébe lépni… Jakob Paula “Szeresd ellenségeidet!”  jézusi paranccsal és Boldog Karl Leistner dachaui halállágerben felszentelt pap halála előtti este leírt utolsó mondatával: „Áldd meg magasságos Istenem ellenségeimet is!” indítja elmélkedését. Minden élethelyzetben lehetséges, ha Isten gyermekeiként tekintünk egymásra. Fordította Bács Béla János. (6. oldal)

Bölcső és bagolyAmikor Tamási Áron 1949-ben hallgatásra kényszerült, akkor hozzáfogott regényes életrajza A bölcső és bagoly megírásához. S benne megismertük azt az embert, „aki mindenen okulva tanít, és az élethez holtig gyűjti a kedvet”. „A Bölcső jelenti az otthont, a valóságos bölcsőt, amelyben tizenegy gyermeket ringattak… A Bagoly pedig a könyv feletti virrasztó embert jelképezte, tehát a tudományt, amelynek kies mezejére szülei elindították.” A továbbiakban két részletet nyújt át az olvasóknak a Tamási-önéletrajzból – Mirk László tanár úr. (7-9. oldal)

“Szelíd vagyok és alázatos szívű”Jézus szent Szíve ünnepe kapcsán P. Barsi Balázs atya rámutat, ha szívünkbe belehallgatunk, akkor azt halljuk, hogy a mélység a mélységet hívja: szívünk az isteni lét után kiált… és attól kell tanulnom, akit a szívem szeret. Ez teszi az igát édessé és a terhet könnyűvé…

Különös tízparancsolat egy hires roman ügyvéd, Marian Nazat tízparancsolatot írt ügyfeleinek, de mondhatnánk, mindannyiunk számára.Hogy világosan lássuk, hogy mit művel velünk a hatalom… ismerteti a Bukaresti Rádió magyar adásának tudósítója, Zsehránszky István. (10. oldal)

Ég és Föld között Istennel – Szent II. János Pál pápa és az Isteni irgalmasság címmel dr. Bakó Mária Hajnalka a szent pápa kapcsán teszi fel rövid kérdéseit. Utána az előző kérdések válaszait hozza.

Gyerkőc rovat – A kakas és a jérce – a mai bürokrácia kipellengérezése ez a mese,m amit a gyerekek szeretnek. Az új feladatokat és a rejtvény Katócától. (12. oldal)

KeresztrejtvényVajda János Mákszemek I. vers idézet rejlik a rejtvényben. Az április-májusi megfejtők nevét találjuk a 14. oldalon.

Derűs oldal – Miért áll a kapitalizmus a szakadék szélén? Onnan jobban látja a szocializmust. (15.o.)

Itt vagy közöttünk Chiara Lubich verses imája az eucharisztikus Krisztushoz. (16. oldal)
KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése