2020. 06. 13.

Minden billegő és ballagó diáknak

Kedves Billegő és Ballagó Diákok! Így alakult a  2019/20-as tanév, nem tehetünk róla. 
Az 1950-ben születettek, az én korosztályom is hasonlót ért meg, mert annak idején mi voltunk az Általános Iskola első VIII. osztály végzősei, és kisérettségire kötelezettek. Ez a kommunizmus vagy diktatúra veszélyes ideje volt. Éppen ezért megértelek titeket, mert engem két éven át az államrendszer nem engedett középiskolában tovább tanulni. Akkor divat volt, hogy kimondták: rendszer ellenes a családja, és kizárták a vétlen diákot az iskolából. Ennek sok módja volt. 
Nekem nem adtak ideiglenes tartózkodási engedélyt (flotant) és hiába vettek fel a középiskolába, mert haza kellett térnem 48 órán belül. De nem adtam fel. A harmadik neki iramodásra, 1967-ben Ceausescu eltörölte a Gheorghe Gheorghiu-Dej féle szankciókat. Így tanulhattam a gyulafehérvári Római Katolikus Középiskolában. Ezért megértelek és sajnállak titeket, hogy sehol a hagyományos kicsengetést nem tudtátok megtartani.

Az iskolától való búcsúzástok szokatlan, de annál érzékenyebben érint titeket, szeretteiteket, a pedagógusokat és minket is. 
Nekem, nekünk papoknak nem kellett beszédet mondanunk, nem volt virágfelhozatal, megható búcsúünnepség, ajándékozás, de van még is örömünk, hogy iskolátokban befejeztétek a 8. osztályt, vagy a 12. osztályt. Istennek legyen hála. Köszönet legyen szüleiteknek, a tanároknak, az iskola személyzetének és nektek is, hogy a lehetőségek közepette feltarisznyáltak titeket. 
Isten Szolgája Márton Áron, a csíkiak büszkesége, szavait szeretném szívetekbe ültetni:
"Egy nép többségi helyzetben elbírja a bizonyítványokkal és diplomákkal ellátott középszerűek nagyobb tömegét is.... Kisebbségi sorsban azonban a középszerűek rászabadítása a vezető helyekre nemzeti veszedelmet jelent. A mi fiainknak minden pályán és foglalkozásban kemény versenyt kell megállniok,..."
Kedves Diákok! Tanuljatok tovább és megtapasztaljátok, hogy Isten áldása lesz rajtatok!!! Isten segítsen!!! Imádkozom értetek.
💐💐💐 
Sikeres kisérettségit és érettségit kívánok. Tanuljatok tovább, kedves diákok!!! Majd térjetek vissza ide a Székelyföldre és kamatoztassátok mindazt a jót, amit tanultatok a magatok és népünk, közösségünk javára. 

Most egy régi viccel búcsúzom: 
A Ceausescu-korban télen hosszú sor kígyózik az élelmiszerbolt előtt. Egy arra haladó járókelő megkérdezi a sor elején állótól: 
− Mondja, mit lehet itt kapni?
− Hát, ha elém áll, egy pofont; ha pedig a legvégére, akkor legfeljebb náthát. 

Kívánom, hogy egyikben se legyen részetek.  
Legyen áldott jövőtök! Számítunk rátok! 
Tisztelettel, 
Dr. Darvas-Kozma József 
pápai káplán, esperes-plébános

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése