2021. 03. 06.

Ne búj a jóság mezébe!

A második Orbán kormány 2010. június 10-én ismertette 29 pontos gazdasági akciótervét,
melynek célja, hogy egy új gazdasági rendszer alapjait fektesse le, illetve, hogy érvényt szerezzen a kölcsönös felelősségvállalás elvének. Az akcióterv gerincét jelentő törvénycsomagot 2010. július 23-án fogadta el az országgyűlés.
Az akciótervvel a kormány több ponton módosította az adórendszert. A kabinet a kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében vezetett be intézkedéseket. Az állami bevételek növelése érdekében az akcióterv legjelentősebb rendelkezéseként a kormány bevezette a pénzügyi szektorra kivetett úgynevezett bankadót. A Nemzetközi Valutaalap és az EU is a jóság mezébe bújva kezdte félteni a bankokat. A magyar példát a németek is követték. A nagy bankok érdekkörei azóta a jóság mezébe öltözve a magyar kormányt támadják! Az akcióterv a kölcsönös felelősségvállalás elve szerint azóta is a közügyet szolgálja. 
A negyedik evangélium a templom megtisztítását Jézus működésének kezdetére helyezi (Jn 2,13-25). A főpapok azonnal megkérdőjelezik Jézus szokatlan viselkedését és hatalmát ahhoz, hogy így cselekszik. Jézus itt testének templomára utalva mondja: „Romboljátok le ezt a templomot és én három nap alatt fölépítem.” A tanítványok Jézus feltámadása után értették meg, hogy az új templom Jézus feltámadt teste lesz. 
Engedd, hogy a nagyböjtben Jézus megtisztítsa lelked templomát a bűnbánat szentségében, ami lelkiismeret-vizsgálattal kezdődik. Mester, mi jót tegyek, hogy örök életem legyen?” A kérdést föltevő ifjúnak Jézus mindenekelőtt azt válaszolja, hogy föl kell ismerni Istent, Őt, aki ‘egyedül jó’, mint a legfőbb Jót, mint minden jó forrását. Azután mondja neki: Ha be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat”, és fölsorolja az embertársaink szeretetével kapcsolatos előírásokat a Tízparancsolatból. Ezek a Sínai-hegyen Istentől adott parancsok a vallás-erkölcsi élet örök érvényű alaptörvényei (Kiv 20,1-17). Érvényességük minden időben megmarad, mivel Jézus azt mondta: Nem megszüntetni jöttem a Törvényt, hanem beteljesíteni” (Mt 5,17).  
Jézus átvette a Tízparancsolatot, de kinyilatkoztatta a Szentlélek erejét is, mely a Törvény betűjében hat. Ő az Isten és a felebarát szeretetében foglalja össze a Törvényt, majd
új parancsként adja: „Úgy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket!” Jézus olyan igazságról beszél, amely fölülmúlja az írástudókét és a farizeusokét, és a pogányok okoskodását (1Kor 1,22-25). A vallási rendszert követőknek, így a zsidóknak Jézus botrány, hogy Isten egy szenvedő üdvözítő által cselekszik; a pogányok meg racionalizmusuk miatt utasítják el. 
Akik elfogadták a mennyei Atya küldöttét, azoknak Krisztus Isten ereje (csodajele) és Isten bölcsessége (szeretete). Vagyis Isten a megfeszített és feltámadt Krisztusban való hit és szeretet által üdvözít minket.

 

„Egyszülött fiát adta érte, hogy örökké éljen minden őbenne hívő!” Jn 3,16.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése