2021. 03. 11.

Krisztus világa, 2021. március Szemle

Ismerd meg tenmagad – a delphoi jósda a görög bölcsek honában e felhívással késztette fel a gondolkodó embert, még mielőtt a létkérdésekkel foglalkozna, hogy előbb önmagával legyen tisztában. Az élet értelmének feltárásában segítségünkre van egyházunk, aki a húsvéti misztérium által tévedhetetlenül birtokolja az igazságot. Az élet zarándokútján pedig hirdeti, hogy Jézus Krisztus az út, igazság és élet. És megszentelő eszközeivel bekapcsol az isteni életbe. A keresztény szerzetesség ismeri a megszentelődés útját, amely előbbre vitte és jobbá tette az emberiséget. Vagyis az én-központúságból lépjünk át az Isten-központúságba. Ez lényegesebb lépés, mint a Holdra szállás – olvassuk a vezércikkben. (2. oldal)

Örök evangélium – Belon Gellért püspök elmélkedése „Úgy szerette Isten a világot…” (Jn 3,16) – ez a mondat az amiért az egész evangélium íródott, és ahol megsejtjük a megváltás szédületes szakadékát: Isten a bűnbe süllyedt világért bűntelen Fiát adta. Ezeket a megrendítő kijelentéseket Urunk Nikodémusnak, a kereső embernek mondta el. Nagy Szent Teréz és a misztikus irodalom megállapítása, hogy a nyugalmi ima és a szemlélődés bizonyos fokai osztályrésze lehet olyanoknak is, akik még a halálos bűn állapotában vannak. A csendes ima és alázat segítenek az Úr megismerésében. (3. oldal)
Az Úr kutyái I.
– Arról már szóltunk, hogy ebben az évben ünnepli Szent Domonkos Rendje a Rendalapító mennyei születésének 800. évfordulóját. Az idei évre esik a Magyar Domonkos Rendtartomány megalapításának 800. évfordulója is. Szerkesztőségünk felkérésére Szabó Sándor Bertalan OP soproni házfőnök, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola
tanára mutatja be a rendet. A domonkos rend megalapítása áttörést jelentett az Egyház életében, mert a szerzetesség új, apostoli formája jelent meg. A domonkos barátok olyan városokban alapítottak kolostorokat és prédikáltak, amelyekre korábban az Egyház kevés figyelmet fordított. (4-5. oldal)
Regátiasítás – Zsehránszky István jegyzete egy román nyelven megjelent cikk alapján. Egy kritikusan gondolkodó román ember képes volt leírni: „101 éve a levisszamaradottabb és civilizálatlan régió (Kis-Románia) vezette a vezeti a legcivilizáltabbat és nyugati beállítottságú (Erdélyt).” És az eredmény: „létrejött az elmaradottság és a primitivizmus országa – az elregátiasított Románia”. Ismétlem: egy román úri ember írta ezt, nem mi találtuk ki. (5. oldal) Ennek ellenére vezessen az evangéliumi szeretet.
Magányos fenyő (Tompa László II)
– Tompa Lászlót kortársai szavával, leginkább verseiben fel-feltárulkozó székelyudvarhelyi költőt hozza közénk, Mirk László írása. Tompa elismertsége
habár Kuncz Aladár tanulmányában kiemeli, hogy Tompa „aki fokozatosan tiszta költészetté fokozta fel élete szürke színterét, sikerült földjéből, Erdély földjéből ennek nemcsak megejtő igézetét, hanem természetfölötti vigasztalást is kicsalnia” nehezen tört utat, mint társaié. Mégis a helytállás költőjévé vált. Elég ha említjük a Magányos fenyő, a Lófürösztés és az Erdélyi télben c. verseit. Farkas Árpád írta, hogy az erdélyi lélek lényegét ő mutatta meg: „erőt csikarni a bajból, fölülemelkedésre, olyan korban, amikor a csappant mennyiség csak minőségben vallhatja életerejét.” (5-8) Akiben sors és jellem egybetartozott, Farkas Árpád Kossuth-díjas költőre is emlékezünk.
A vallásos élet nem elkülönülő világ Brutalitás? Két német szerző írása rámutat, hogy a gyermekek vallásos nevelésének a helye a család. Fordította Bács Béla János. (9. oldal)
Hazám, hazám…
Beszélgetés Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel – A 38 esztendős világhírű bariton Gyergyóremetén született. Varga Gabriella készítette riportban az énekes kiemeli a Bánk bán opera kapcsán, hogy „aki nem hisz, de magyarságérzete van, ahhoz közelebb viszi Istent. És aki vallásos, de a nemzettudat távol áll tőle, az találkozni fog a magyarság értékével… Számomra elképzelhetetlen, hogy ne legyek ott minden évben a csíksomlyói Szűzanyánál. Van miért hálát adjak neki.” (10-11. oldal) Március 15-re ajánlott olvasmány.
A pipakupak gyerek – népmese. Közzétette Katóca. (11-12. oldal) Ég és Föld között Istennel – Dr. Molnár Lajos teológiai tanár életével kapcsolatos kérdések. Februári megfejtés: Vízszintes 1: Kis karácsony, nagy karácsony. Függőleges 22: Jó, hogy vannak ünnepek!  
Keresztrejtvény: Petőfi Sándor egyik költeményének sorait rejti.
Támogatónk a Hargita Gyöngye ásványvíz töltőde.  Záró vers, amely simogatja lelkünket: Sík Sándor: Pitypang.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése