2022. 06. 27.

Krisztus világa 2022. Június - Szemle

Összehoz a Szentlélek – Csík benépesítésétől a pünkösd-szombati búcsúig átfogó képet kapunk a múltról. A szabolcsi zsinat 1092-ben határozott arról is, hogy minden község méltóan emlékezzék meg temploma védőszentjének ünnepéről, és annak felszentelése napjáról. A magyarországi szentek kultuszát megteremtő László király, Szent István egyházszervezetét is tovább építette. Uralkodása alatt a Székelyföldön, így Csíkban is felépültek a templomok és védőszentjükről nevezték el a falvakat. E tényt igazolja, hogy László királyt, amikor 1192-ben szentté avatták, az ő tiszteletére nem tudtak templomot szentelni, mert felszentelt templomaink mind álltak. Ezért Szent László életét a felszentelt templomok falán örökítették meg, és emlékét őrizték. A Nagysomlyói királyi várba (Sóvár) és a Kárpátok keleti lejtőin, II. Géza az ország védelmére letelepítette a johannitákat. Utánuk a pálosok jöttek Somlyóra, akiket a lelkes hívők fogadalomból látogattak. A törökök 1432-ben feldúlták, megontották Csíkot. Az újjáépítésre Hunyadi János a ferenceseket telepítette le 1442-ben. A hitvédelemben kitörölhetetlen emlékként él 1567. május 17-e, pünkösdszombatja, amikor az asszonyok és gyermekek a Szűzanya segítségét kérték Somlyón, a férfiak pedig „vérükkel és véres fegyvereikkel” védekeztek a Hargitán. A győzelmet, a Segítő Máriának köszönték meg, és újabb fogadalmat tettek. Azóta az évszázadok hagyományához híven, együtt imádkozunk Máriával, megvallva a Krisztushoz tartozást és szeretetközösségünket.

Lelkünk Lelke Bellon Gellért püspök elmélkedése. Ismerős kifejezéseink: lelketlen, lélekölő, lélek-nélküli, hálni jár a lélek, lelkére veszi, testestül-lelkestül benne van, lelke rajta, lelkem, lelkére kötjük, lelkes, lelket önt, lelkesít, száradjon a lelkén, kitesszük a lelkünket, lélekszakadva, lélekjelenlét stb. Jézus azt akarja, hogy az élet léleknélküliségébe vigyük bele a szeretet és az odaadás lelkét. Ezért hívnunk kell a Szentlelket, hogy lelkünk Lelke legyen.

TöltődjünkA cím arról szól, hogy mit tehetünk mentális egészségünk megőrzése érdekében. A mentális egészség magában foglalja az érzelmi, pszichológiai és társadalmi jólétünket, befolyásolja a gondolkodásunkat, érzéseinket és cselekedeteinket. Azt is meghatározza, hogyan kezeljük a stresszt, hogyan kapcsolódunk másokhoz és hozunk döntéseket. A mentális jóllét receptjét adja Len Rita írása. Záró szava pedig késztessen az olvasásra, mert: Az életünk maga a legnagyobb ajándék. (4-5. oldal)

A Szentlélek szolgálatában – Tamás József ny. püspök vallomása a 23 évi püspöki szolgálata alatt tapasztaltakról. „Püspöki szolgálatom alatt főegyházmegyénknek egyetlen plébániája sincs, ahová nem látogattam volna el, ha nem is a bérmautak alkalmával… és kevés olyan filiája van, ahová nem jutottam el. Aktív püspökként 37483 személyt bérmáltam meg főegyházmegyénkben. Amerikai, kanadai és németországi útjaim alkalmával pedig 50 fiatalt. Nyugdíjasként, felkérésre a tavaly és az idén 520 fiatalt részesítettem a bérmálás szentségébe. A Szentlélek szolgálatában végzett munkám remélem, hogy nem lett hiábavaló. Vallom azt, hogy a Szentlélek szele bármikor megérintheti őket és magához édesgetheti. S ezért imádkozom, hogy akikre általam osztotta ki kegyelmi ajándékait a Szentlélek, el ne vesszenek, az üdvösségre jussanak.” (6-7. oldal)

Móricz Zsigmond a csíksomlyói pünkösdi búcsún – Mirk László írása. Az igazságkereső Móricz Zsigmondot a történelmi emlékezés – mivel a gyergyóalfalvi pap vezette a hadakat, hát az alfalviak állnak a körmenet élén –  ez a tény megnyugtatta az írót. Éjfélkor pedig a kórusból szemlélte a templomban levő asszonyokat és gyermekeket. Éjfélkor egy fájdalmas hangú „Hej, én édes jó Istenem...” énekkel megindult a kegyszobor feljáróján a templomban várakozók menete. Felment mindenki, és vitték magukkal az asszonyok ölben a gyermekeket, és ők is simogatták a szobor lábát. Ez annyira megindította Moricz Zsiga bácsit, hogy egész testében rázkódva zokogott, és lebukott feje az orgona redőnyére. Amikor eljöttünk a templomból, azt mondta, hogy ezt az éjszakát soha nem felejtem el.” Ez egy kevésbé ismert Móricz-arc. (7-8)

Az orvosok védőszentjei és szent orvosok I. rész. Dr. Jakubinyi György ny. érsek írása: Szent Lukács evangélista, Szent Kozma és Damján, Batthyány-Strattmann Boldog László életéről. 

A gyulafehérvári székesegyház méltóságának legdrámaibb öt sérülése – Bakó M. Hajnalkától. – A visszaütés – gyerekeknek szoló történet. – FIF nyári rendezvényei. Keresztrejtvény. A lap a németországi Fekete-erdő Krisztus arcát őrző bükfájával zárul.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

 

Krisztus világa májusi száma itt:

https://drive.google.com/file/d/1pRuPNQfTNJoaMMTBr9KOkPdzFCIId61n/view


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése