2022. 06. 03.

Pünkösd az Egyház születésnapja

Minden születésnap lelkes köszöntésekkel jár. Az Egyház születésnapja a Szentlélek kiáradása volt Krisztus tanítványaira. Így született meg az Egyház, a Krisztus rendelte „nyolcadik” szentség, az Isten országa a földön. Húsvétkor a feltámadt Krisztus már beöltözött Istenfiúi hatalmába, és közölte a Szentlelket. (Jn 20,19-23) Jézus mennybemenetelétől Pünkösdig a tanítványok együtt imádkoztak Máriával, Jézus anyjával, hogy az Atyától érkező Vigasztaló vezetésével élhessenek. A Szentlélek eljövetelével teljesedtek a prófétai jövendölések és Jézus ígérete. 

A Szentlélek kiáradását szélzúgás és lángnyelvek feltűnése kísérte, mely betöltötte az apostolokat, és hatása alatt nyelveken kezdtek beszélni, hírdették az Igét, ahogyan a Lélek indította őket. (ApCsel 2,1-11) Különben az első pünkösdkor összegyűlt zsidók és istenfélők a föld minden népéből a zsidó pünkösdre jöttek fel Jeruzsálembe. Mivel őszintén keresték Istent, a Szentlélek képessé tette szívüket, hogy az apostolok beszédét: Isten csodás tetteit mindenki saját anyanyelvén hallja, amelyben született. A Szentlélek eljövetelével megszűnt a bábeli nyelvzavar, új módon és saját kultúrájuk révén megértették egymást és Isten igéit. Az apostolok extatikus élménye aktív, egyetemes igehírdetésbe ment át. A hallgatóság hittel vállalta a Krisztushoz tartozást és háromezeren megkeresztelkedtek, szeretetközösségre léptek. Így született meg Krisztus Egyháza. A tanítványok később, szintén a Szentlélek indítására bátran vállalkoztak a világmisszióra.

Hasonlattal élek, hogy értsük a Lélek munkálkodását. Erdély szép tájai, legyen az a Tordai-hasadék vagy a Békási-szoros, ámulatba ejtik a látogatókat. E mészkő alapú hegyvonulatok anyaga márványnak silány és építésre kevésbé alkalmas. Mégis, ha égetőkemencébe tesszük a mészkövet, a tűz hatására kristályszerkezete átalakul. Belőle hasznos termékeket készítenek: cementet, meszet, gipszet. Gondolunk-e arra, hogy milyen nagy erő rejlik a cementporban, amelyet ha elkavarunk homokkal, kaviccsal és vízzel, akkor hídakat, házakat és gátakat építhetünk.
Hasonlóképpen vagyunk a Szentlélekkel is. Úgy kell nekünk a Szentlélek, mint a tűz ereje a mészkőnek. Ő a félénk apostolokat Krisztus bátor tanúivá és az üdvösség munkásaivá avatta. Adományait minden korban megtapasztalták a hívek, akik szentségre vágytak. (1Kor 12,3b-7. 12-13) A Szentlélek összehoz kereszténységünkben és magyarságunkban. A Szentlélek rendes és rendkívüli adományaival működik minden egyes ember lelkében. Ha adományait használjuk, akkor az nyomban felismerhető gyümölcseiről. Ahol „a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás” van, ott a Lélek is (Gal 5,22-23). Ma „a Lélek ajándékait mindenki azért kapja, hogy használjon vele!”  Egyházunk gyümölcsei a bérmálkozók. Legyenek áldássá! Isten éltesse!


„Jöjj el, Szentlélek Isten, töltsd el híveid szívét.”

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése