2022. 06. 17.

Időkapszula visszahelyezés

SZENT KERESZT FŐPLÉBÁNIA CSÍKSZEREDA

Kossuth L. u. 38 szám, Tel/Fax: 0040-266-311.726.  

e-mail:plebcsik@gmail.com

Dicsértessék a Jézus Krisztus! 

Kelt Csíkszeredában, az Úr  születésének   kettőezerhuszonkettedik  esztendőjében,  június hónap 5.-én,   Pünkösdnap, amikor az Anyaszentegyház hajóját Őszentsége Ferenc pápa, a gyulafehérvári érsekséget Exc. és Ft. dr. Kovács Gergely érsek és segédpüspöke Nm és Ft. dr. Kerekes László vezette; a  csíkszeredai Szent Kereszt egyházközség befejezte a Szent Kereszt templomtorny fedélzetének újjáépítését. 

Történt, hogy 2021 nyarán a templomtorony fedélzete északkelet irányban megdőlt, mert a császárfa és annak dúcai 265 év után elkorhadtak. Ezért októberben a torony fedélzetét lebontottuk. November 21-én megtaláltuk azt az időkapszulát, amelyben 1896-ban, 1923-ban és 1956-ban iratokat, pénzeket és érméket helyeztek el. Az iratok és papírpénzek restaurálását Benedek Éva restaurátor végezte díjtalanul. Mindent visszahelyezünk a kereszt gömbjébe.

A toronytetőzetének és a toronyfalának munkálatait az Impex Aurora cég végezte Csiby G. Attila statikus-

mérnök, Balázs-Bécsi József és Szántó Péter vezetésével.                                                     A munkálatok végeztetője dr. Darvas-Kozma József pápai káplán, esp.-plébános, gondnok Tamás Levente. Ekkor Hargita megyét  Borboly Csaba elnök, Csíkszereda Megyei    Jogú várost Korodi Attila polgármester irányította. A két intézmény is hozzájárult a hívek adományaihoz.                                    

A fent jelzett nap, az évente tartott pünkösdi bérmálási szentmisét, 11 órakor Exc. dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek úr celebrálta, koncelebrált Nm. és Ft. Tamás József nyug. segédpüspök. Ez alkalommal 120 fiatalt és 8 felnőttet részesítettek a bérmálás szentségében. Öröm ünnep volt, mert egyházközségünk híveink itthon, ekkor találkoztak főpásztorunkkal.

Népünk szereti egyházát és áldozatot is hoz érte. Ezt tanúsítja Millenniumi templomunk, az idén átadásra kerülő Márton Áron Kulturális Központ és az Angyalkert Bölcsőde-Óvoda. Azt kívánjuk az utókornak, hogy a keresztény hitet és a nemzeti összetartozást ápolják híven, mert kisebbségi létben a szentistváni hit megélése és a fiaknak való átadása biztosítja a székely jövőt.

Csíkszereda, 2022. pünkösdvasárnapján 

 

Aláírások…

A csíkszeredai Szent Kereszt egyházközség a Szent Kereszt templomot 2004-2006 között kívülbelül restauráltatta, régészeti kutatást végeztetett, a tető gerendázatát kijavíttatta. A színes barokk oltár 2018 óta Szovátán restaurálás alatt van Mihály Ferencnél, a torny fedélzetének újjáépítése, a toronyfalának eredeti kockázása és festése előkerült, s eszerint felújíttatott. 

Csíkszereda, 2022. június 11-én.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése