2024. 01. 10.

Krisztus világa 2024. január - Szemle

Megújuló közösség – Január harmadik hetétől közös imahetet tartunk és imádkozunk a keresztények egységéért. Az imahét programadó témája: „Szeresd Uradat, Istenedet... felebarátodat pedig, mint saját magadat” (Lk 10,27). Ehhez nagyon talál a Gyulafehérvári Érsekség 2024-es egyházi évre kitűzött célja is: „Újuljatok meg!” (Ef 4,23-24). Váljunk imával megújuló közösséggé, kilépő egyházzá, másokat is meghívva és buzdítva az egyházközségi aktív részvételre. A 300 évvel ezelőtt Antalfi János erdélyi püspökkel kezdődő katolikus megújulásból is meríthetünk, hiszen 1713 és 1849 között a gyulafehérvári egyházmegyében 142 új plébánia született, kapott lelkipásztort. A szerzetesrendek is visszatértek. A híveket a lelki igények vezették vissza… Napjaink pap hiánya, plébániák oldallagos ellátása, filiák árvasága: kihívások! Meg kell újulni, ezért barátkozzunk egyházunk tagjaival, tegyük barátainkká, imádkozzunk értük és akkor hívjuk meg közös vasárnapi imádságra, istentiszteletre, szentmisére, de minden vasárnap! Az Úr napja megünneplése nélkül nem jön létre keresztény közösség! A megújulás egyik lehetőségét most lapunk is meghírdeti, hogy a pap nélkül maradt plébániáknak, filiáknak a tehetős emberek segítsenek, még pedig a Hiterősítő A-, B-, C-év homíliás könyvvel. Be lehet fizetni, amit megküldünk az erdélyi szórványoknak, kis közösségeknek, hogy vasárnapi igeliturgiát tudjanak tartani. Az ellőfizetők nevét és az általuk támogatott közösséget lapunkban közöljük. Örök evangélium – Ők azt mondták… – Bellon Gellért püspök elmélkedése. A napkeleti bölcsek hűsége, vállalása, Isten csodás vezetése, és olyanok igazítják útba a Gyermek felé, akikben a prófétai látomás már betűvé hamvadt. Ott kérdeznek, ahol nem hisznek a jövendölésben. Az események egymásba rendezésével bebizonyosodik, hogy lelküket betöltötte az Emmanuel öröme. (4. oldal) Greccio örökösei vagyunk – Ennek a kis olasz falucskának a közelében, egy hegyi barlangban rendezte meg Szent Ferenc – pápai engedéllyel – 1223-ban Karácsony szent ünnepén a világ első élőképét. Célja az volt, hogy az Assisiben és környékén élő egyszerű embereket részesévé tegye az általa legjobban szeretett ünnepnek, a Karácsonynak, Jézus Krisztus születésének Ferenc éjféli miséjére sok százan jöttek meghatottan, dobogó szívvel, kezükben fáklyával, gyertyával, átérezve az ünnep fenségét és meghittségét. Ünnepelték, hogy a láthatatlan Isten megtestesült, megjelent közöttünk – értünk és köztünk él, bennünk él, hogy megváltson. Ferenc beszél a vidék egyszerű népének a megtestesülés csodájáról, Istenről, az Ő feltétlen szeretetéről, s még az ökörhöz és szamárhoz is van egy-egy jó szava, ezek értik és szemükből szerető köszönet sugárzik. Azóta Greccio örökösei vagyunk mind – írja Tímár Asztrik ferences atya –, akik Betlehemet állítunk otthonainkban, templomainkban és a városokban. (5-6. oldal)
A római szentmisekánon szentjei 1. – Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya egy újabb sorozattal tárja fel liturgiánk gazdagságát. Az előszóban a címben szereplő fogalmakat tisztázza skolasztikus módszer szerint. A római misekánonban vagyis az I. Eucharisztikus imában csak kanonizált szentek szerepelnek vagy pedig olyanok – az ókorból, akiket már szentként tiszteltek a kanonizálás hivatalosítása és központosítása előtt. Megvilágítja, hogy miért éppen ők kerültek be a kánonba. Majd bemutatja, hogy a Szentek első névsora 24 szentet sorol fel, mert így a Jelenések könyve 24 vénjének felel meg (12 ószövetségi pátriárka, és 12 újszövetségi apostol). A második névsort a Nekünk is, bűnös szolgáidnak kezdetű szakaszban találjuk. A névsor kétszer hét nevet hoz: hét vértanú nőt és hét vértanú férfit. Az első és második névsor szerkesztője Nagy Szent Gergely pápa. Elhelyezésük is segít, hogy kérjük, részesedhessünk az apostolok és vértanúk közösségében. A következőkben megismerhetjük szentjeinket.
40 éve halt meg Huber József – Gyulafehérvári püspöki titkár, majd irodaigazgató, később általános püspöki helynök életútját ismerteti Virt László. Huber József mindig, a legnehezebb időkben is Márton Áron mögött állt. Ő szentelte 1940-ben pappá. Baróton hittanár, majd a kolozsvári Észak-Erdélyi Püspöki Helynökségen titkár. 1944 őszétől marosvásárhelyen hittanár és lelkész. A roman hatalom 1951-ben Tenkére száműzi. Márton Áron 1955-ben Gyulafehérvárra hívta püspöki titkárnak. Emellett teológiai tanár, irodaigazgató, általános helynök. Áron püspök mellett állt annak haláláig, sőt Jakab Antal püspöknek is helnyöke maradt 1983. december 6-án bekövetkezett haláláig. Krisztus egyházának hű fia életetéről a 9-10. old. Mit akar velünk a Teremtő? – „Papnak megy a legszebb férfi!” – na, erre sokan felkapják a fe-jüket. Edoardo Santini-ról van szó, akit 17 évesen, 2019-ben Olaszország legszebb férfijának választottak, és aki azóta sikert sikerre halmozott modellként, táncosként és színészként. 2023-ban döntött és papi pályára lépett. Életútját és döntését Ungvári Zsolt író közli az ifi rovatban. Szent Pál apostol – Bakó M. Hajnalka írása és kérdései. Derűs oldal. Keresztrejtvény – XVI. Benedek pápa utolsó napjának sorai rejlenek. Megfejtők és nyertes. Támogatónk. A hátsó borítón William Henry Daviers: A tél szépsége – c. versét fordította Szabó Lőrinc.
KRISZTUS VILÁGA – Erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése